Πληροφόρηση προς Ευρωλάγνους...

Ενα από τα δήθεν ακράδαντα επιχειρήματα των φραγκολεβαντίνων είναι η ...εκπληκτική ευταξία, που διέπει την λειτουργία των κρατών της ΕΕ και των ΗΠΑ, όπου ... μεγαλουργεί η ισονομία, η ισοπολιτεία, η αυστηρή πάταξη της φοροδιαφυγής κ.α. Προς αυτούς, λοιπόν απευθύνεται σχετικό άρθρο του Μπάμπη Μιχάλη, που αναπαράγουμε απο την Εφημερίδα των Συντακτών.


Αμείβοντας τη φοροδιαφυγή
Τριακόσιες τριάντα πέντε φορές παραπάνω από έναν μέσο εργαζόμενο αμείφθηκαν πέρυσι οι διευθύνοντες σύμβουλοι 500 εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και οι μετοχές τους διαμορφώνουν τον ευρύτερο δείκτη S&P 500.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μεγαλύτερης ομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων των ΗΠΑ, AFL-CIO, οι διευθύνοντες σύμβουλοι αυτών των εταιρειών κέρδισαν πέρυσι κατά μέσο όρο περί τα 12,4 εκατ. δολάρια έκαστος. Στην άλλη όχθη, οι αντίστοιχες μέσες απολαβές ενός υπαλλήλου (σε παραγωγική αλλά μη εποπτική θέση) ανήλθαν μόλις στα 36.900 δολάρια.

Το τεράστιο χάσμα αμοιβών είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας καθήλωσης των μισθών στις ΗΠΑ προς όφελος της κερδοφορίας επιχειρήσεων και των ανώτερων στελεχών τους.

«Η ανισότητα αμοιβών που επικρατεί σε αυτή τη χώρα αποτελεί ντροπή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της AFL-CIO Ρίτσαρντ Τρούμκα, τονίζοντας ότι «πρέπει να εμποδίσουμε τους διευθυντές της Wall Street να συνεχίσουν να βγάζουν κέρδος στις πλάτες των εργαζομένων».

H ΑFL-CIO υπογραμμίζει ότι ένας από τους πολλούς τρόπους που οι παραπάνω διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs) χρησιμοποιούν για να διατηρούν τις αμοιβές τους υψηλές είναι η φοροδιαφυγή των εταιρειών τους.

Τα έσοδα από τους εταιρικούς φόρους στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί στα μισά αυτών που ήταν στη δεκαετία του 1950, ενώ την ίδια στιγμή οι 500 μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις (της λίστας Fortune 500) διατηρούν σε υπεράκτιους παραδείσους 2,4 τρισ. δολάρια.

Αποφεύγοντας τους φόρους εταιρικού εισοδήματος στις ΗΠΑ οι CEOs αυξάνουν τα κέρδη των εταιρειών τους και έτσι και τις δικές τους αμοιβές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 25 εταιρειών του S&P 500 που δεν επαναπατρίζουν τα κέρδη τους στις ΗΠΑ κερδίζουν, σύμφωνα με την ανάλυση του AFL-CIO, 79% περισσότερα από τους υπόλοιπους CEOs.

Η αποφυγή του εταιρικού φόρου όμως μειώνει τα διαθέσιμα κονδύλια για δημόσια αγαθά όπως οι δρόμοι και τα σχολεία.

Η AFL-CIO τονίζει ενδεικτικά ότι τα φορολογικά έσοδα από αυτά τα 2,4 τρισ. δολάρια που οι αμερικανικές επιχειρήσεις κρατούν σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν 7.908 κοινότητες των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός νοσοκομείου, ενός σχολείου, μιας βιβλιοθήκης, ενός κέντρου καθημερινής φροντίδας, ενός σταθμού λεωφορείων, ενός κοινοτικού μεγάρου και ενός πυροσβεστικού σταθμού.

Σχόλια