Δημοκράτες με ...όρια...

...Είναι πλείστοι Δυτικοευρωπαίοι, πεφωτισμένοι, ανοιχτόμυαλοι κ.λ.π., που παθαίνουν αλλεργία μπροστά στο διαφορετικό... Αισθήματα, που προκάλεσαν και οι μαντίλες των αθλητριών από Ισλαμικές χώρες.. 
Είναι προφανές, πως δεν υπερασπιζόμαστε την υπερκάλυψη του γυναικείου προσώπου και κορμιού αλλά το δικαίωμα αυτής, που θέλει να τα καλύπτει. Ο υπαινιγμός για Ισλαμιστική, φονταμελιστική ιδεολογία, που κρύβεται πίσω από την μαντίλα ή την μπούρκα, ελάχιστα καταφέρνει να κρύψει την φασιστικής αρχής μισαλλοδοξία, που υποβόσκει πίσω από τέτοιες άθλιες γενικεύσεις... 
Σχετικό το άρθρο του Niko Ago, που αντιγράφουμε από τον ιστότοπο TVXS.


Η μαντίλα της αθλήτριας και η μπούρκα μερικών

Βγάζει αφρούς το ποίμνιο. Το «δημοκρατικό», «φιλελεύθερο», «ανεκτικό», «ευρωπαϊκό», «διαφωτισμένο» και «κοσμοπολίτικο» ποίμνιο. Είδε αθλήτρια της Αιγύπτου, να φορά μαντίλα και αθλητική φόρμα, αντί μπικίνι σε αγώνα beach volley στο Ρίο και από χθες, δεν μπορεί να συνέλθει
«Φιλελεύθερος», «δημοκράτης», «ανεκτικός», «κοσμοπολίτης» και ο,τι άλλο θες, μέχρι να δει μια αθλήτρια να επιλέγει να φοράει μαντίλα. «Μπούρκα», «Ισλάμ», «τζιχαντιστές» ουρλιάζει. Θεωρεί όλες τις γυναίκα με μαντίλα, στην καλύτερη περίπτωση θύματα και στην χειρώτερη, τζιχαντίστριες. Δεν υπάρχει για αυτόν μέση οδό. Δεν γνωρίζει καν την επιθυμία ελεύθερων γυναικών, να φοράνε μαντίλα. Δεν ακούει τίποτα, δεν τον ενδιαφέρει λέξη. Καμία εξήγηση. Ούτε καν το ότι ήταν δική της επιλογή και όχι υποχρεωτική στολή, δεν τον ενδιαφέρει.

Ακόμα δε διάβασα να ζητάνε τη σύλληψή της αλλά όλο και κάποιος θα το έχει γράψει. Το ότι η συναθλήτριά της, εκτός του ότι δεν φορούσε μαντίλα, είπε πως «κανείς δεν μας ανάγκασε. Θα μπορούσα η ίδια να φοράω μπικίνι αλλά σαν ομάδα, βάσει κανονισμού πρέπει να έχουμε ίδια στολή, έβαλα κι εγώ φόρμα», δεν παίζει ρόλο. Σιγά μην καθίσει ο «υπερασπιστής της ελευθερίας», να διαβάσει κείμενο. Φώτο είδε, μαντίλα είδε, όρμηξε.

Η αναγνώριση του δικαιώματος σε οποιονδήποτε, άνδρα η γυναίκα, να επιλέγει ο ίδιος να ντύνεται όπως θέλει – ακόμα και να θέλει να βάλει μαντίλα σε αγώνα beach volley, που μοιάζει  το λιγότερο αστείο – δεν είναι «υποστήριξη της μπούρκας» αλλά η πιο απλή ανθρώπινη πράξη. Τουλάχιστον για τον γράφοντα, που δηλώνει άθεος. Άλλο πράγμα το φανατικό και φονταμενταλιστικό Ισλάμ, που με απάνθρωπες μεθόδους, βία, θάνατο και εξόντωση όσων αντιστέκονται, υποχρεώνει της γυναίκες να φοράνε μπούρκα, και άλλο η ελεύθερη επιλογή μια γυναίκας στην Αίγυπτο, στη Γαλλία ή στην Ελλάδα να φοράει μαντίλα. Μπορείς να κάνεις τη διαφορά; Μπορείς, εκτός κι αν δεν θες ή είσαι ένας φανατικός φονταμενταλιστής από την ανάποδη των φανατικών ισλαμιστών.

Υποστηρίζοντας το δικαίωμα της αθλήτριας να φοράει μαντίλα, υποστηρίζω τη μαντίλα; ΟΧΙ. Πολλώ δε μάλλον, δεν υπερασπίζομαι τη μπούρκα. Είναι γελοία και μόνο σαν σκέψη. Θα ήθελα οι γυναίκες να μην φοράνε μαντίλα, πουθενά στον κόσμο. Όσες, όμως, επιλέγουν να φοράνε, χωρίς κανείς να τους το επιβάλει ακόμα και σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τις σέβομαι το ίδιο με αυτές που δεν φοράνε. Ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο. Εκείνες, που μέσω του φόβου και της απειλής του θανάτου, τους βάζουν μπούρκα η μαντίλα, τις σέβομαι εις διπλούν και τις συμπονώ ταυτόχρονα. Τις θεωρώ θύματα που χρειάζονται βοήθεια και συμπαράσταση απ’ όλους όσους είναι ενάντια σε κάθε φανατισμό.

Να θυμίσω επίσης πως μαντίλα φοράει και η βραβευμένη με Nobel, Malala. Την υποχρεώνει κανείς να φοράει μαντίλα -εκτός του προβλήματος υγείας που απέκτησε, μετά την απόπειρα δολοφονίας από τους ταλιμπάν- ή το κάνει ως ελεύθερη γυναίκα; Υποστηρίζει και αυτή το φανατικό ισλάμ ή την ελευθερία της γυναίκας και τη Δημοκρατία; Μαντίλα φορούσε και η Μπεναζίρ Μπούτο. Τι λες, αγαπούσε ή όχι την ελευθερία των γυναικών και τη Δημοκρατία;

Τέλος, θέλω να σημειώσω πως αναγνωρίζω ότι δεν μπορείς να πείσεις εύκολα κανέναν φανατικό- όποιας θρησκείας κι αν είναι- από τη στιγμή που κατέχει όλες τις… βεβαιότητες που υπάρχουν και καμιά ανησυχία.

Σχόλια