ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Το είχα καταλάβει και εγώ...

... ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει αριστερή πολιτική αλλά είναι αλλοιώς να στο λέει και ένας γνωστός για την αριστεροσύνη του όπως ο Φώτης Κουβέλης. Για να πειστεί μάλιστα και κάθε ..."αντιδραστικός" παραθέτουμε σχετικό σημείωμα από τον ιστότοπο Nooz.gr


Κουβέλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει Αριστερή πολιτική

«Οφείλουμε να προωθούμε τη συσπείρωση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη προσπάθεια και τον αγώνα για δίκαιη ανάπτυξη και μετασχηματισμό της κοινωνίας και του κράτους», δηλώνει σε συνέντευξη του στην «Εφ.Συν.» ο Φώτης Κουβέλης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η στήριξη αυτή δεν σχετίζεται με το ενδεχόμενο υπουργοποίησης του.

Ο Φ. Κουβέλης λίγες ημέρες μετά την παρουσία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι σήμερα βρισκόμαστε σε “καθοριστική στιγμή” και ότι “η μάχη της εξόδου της χώρας από την κρίση πρέπει και μπορεί να κερδηθεί με κοινωνικά δίκαιους όρους και ουσιαστική προοδευτική πολιτική”. Αυτό το  δύσκολο έργο, επισημαίνει,  έχει αναλάβει η κυβέρνηση με τη σημαντική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση,

Ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς δηλώνει ότι η αποχώρηση του το 2010 αξιολογείται με τα τότε πολιτικά δεδομένα και ότι πλέον, «η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα επιβάλλει τη μεγαλύτερη πολιτική συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας». Επίσης χαρακτηρίζει αναγκαία τη σύγκλιση της Αριστεράς με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και δεν αποκλείει μελλοντική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Στους επικριτές αυτής της επιλογής, ο κ. Κουβέλης απαντά ότι η προσπάθεια εξόδου από την κρίση έχει «απέναντι της κέντρα του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου» τα οποία “θέτουν προσκόμματα επιδιώκοντας την έξοδο με τους δικούς τους πολιτικούς όρους και τα δικά τους συμφέροντα”.

Μιλά για δύο διαμορφωμένους πόλους: τον βαθύτατα νεοφιλελεύθερο – συντηρητικό και τον προοδευτικό, “ο οποίος πρέπει να στηριχθεί και να εξασφαλίσει τη σταθερή πορεία του προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.”

Ερωτηθείς για  τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, εκτιμά ότι υπαγορεύτηκε στη βάση της κοινής θέσης  για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σημειώνοντας ότι με τη συνεργασία αυτή ο  ΣΥΡΙΖΑ “δεν εκχώρησε την πολιτική και ιδεολογική  του ταυτότητα’.

Ο Φ.  Κουβέλης στην  ερώτηση εάν εφαρμόζεται Αριστερή πολιτική δηλώνει κάθετα “Ναι είναι Αριστερή πολιτική”, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκε για δεύτερη φορά, λέγοντας στους πολίτες ότι “θα υλοποιήσει τη συμφωνία με τους δανειστές. Συμφωνία επώδυνη αλλά αναγκαία”. Σήμερα, τονίζει, η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις  που ανέλαβε για να βγάλει τη χώρα από την κρίση “με την κοινωνία όρθια προωθώντας παράλληλα πολιτικές ανακατανομές των βαρών υπέρ των εργαζομένων”.

Τέλος, αναφορικά με την αρνητική στάση της Γερμανίας στην απομείωση του χρέους ο κ. Κουβέλης εκφράζει αισιοδοξία, καθώς, όπως λέει, τη δίκαιη αυτή διεκδίκηση της χώρας μας - η οποία τηρεί τη συμφωνία με τους δανειστές όπου εμπεριέχεται και η απομείωση- στηρίζουν και συμμερίζονται  δυνάμεις στη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα.
Δημοσίευση σχολίου