Εφυγε η μούσα των υπαρξιστών!!!


Η Ζυλιέτ Γκρεκό, στα 93 της χρόνια σε πλήρη διαύγεια… Η ζωή της ήταν υπόδειγμα υπαρξιακής αυτόνομης συγκρότησης από τα πρώτα της χρόνια, που συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση ενάντια στον Ναζισμό…  Σύντομα βρέθηκε στον κεντρικό πυρήνα της Γαλλικής υπαρξιακής κουλτούρας, δηλαδή πλάι στον Ζαν Πολ Σαρτρ, την Σιμόν ντε Μποβουάρ τον Μπορίς Βιάν, την Αν Μαρί Καζαλίς, την Μαργκερίτ Ντιράς και άλλους, που συμβάλλουν τόσο στην διαμόρφωσή της όσο και στην παρουσία της στο τραγούδι.



Η Ζυλιέτ έζησε μία “σκανδαλώδη” ζωή χωρίς καμία σκανδαλώδη χροιά... Με απόλυτη φυσικότητα… Συμμετείχε σε αρκετές ταινίες φιλμ-νουάρ έχοντας περάσει και μία 11ετία της ζωής, παντρεμένη με έναν μεγάλο του Γαλλικού σινεμά, τον Μισέλ Πικολί.  Το τραγούδι της το 1968  με τίτλο  Déshabillez-moi (Γδύστε με) ανήκει στην κατηγορία των πρωτοπόρων “ελαφρών”, που εκφράζουν στροφή στην ποιότητα, τον προβληματισμό και την εσωτερικότητα… Στη λίστα των τραγουδιών της ανήκουν έργα των Πρεβέρ, Μπορίς Βιάν, Σαρλ Αζναβούρ, Σερζ Γκενσμπούρ, Ζακ Μπρελ, Ζορζ Μπρασένς.

Το 2015 ξεκίνησε το αποχαιρετιστήριο παγκόσμιο τουρνέ της με συναυλία στην Αθήνα.

Εζησε κι έφυγε, όπως ήθελε, με εξαίρεση την απώλεια της μονάκριβης κόρης της Λοράνς-Μαρί, χτυπημένης από τον καρκίνο, το 2016.

Καλοτάξειδη !!!

 

Σχόλια