Οι ηθικοί αυτουργοί των τροχαίων εγκλημάτων

Το πρόσφατο δυστύχημα με την Ferrari, που έγινε το αγαπημένο των social media ενέπνευσε το φίλτατο Γιάννη Λύχρο σε ορισμένες σκέψεις, που παραθέτουμε.

 Οι ηθικοί αυτουργοί των τροχαίων εγκλημάτων


Ακόμα ένα τραγικό ατύχημα έγινε στους δημόσιους δρόμους με ένα από τα λεγόμενα “hyper cars”. Πανάκριβα αυτοκίνητα με τρομακτικές επιδόσεις και ενσωματωμένη υψηλή τεχνολογία σε θέματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Τουλάχιστον το τελευταίο δεν είχε θύματα και αθώους πολίτες.

Η Ferrari 488 Pista, ένα πανάκριβο όχημα 550000 ευρώ, είναι η επιτομή της τεχνολογίας και της ασφάλειας στην κατηγορία των hyper cars. Σχεδιάστηκε από τους επιτελείς του Maranello, να συνδυάζει την τεχνογνωσία από την F1 με τα καινοτόμα πανάκριβα ενεργοπαθητικά συστήματα ασφάλειας, ώστε ο κάθε κάτοχος, που είναι σε θέση να την οδηγήσει, να την απολαύσει ασφαλής στον δρόμο. Όμως η "ασφαλής" οδήγηση δεν άπτεται μόνο στο εκάστοτε όχημα των 700-1000 ίππων, απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες από τον οδηγό, τις οποίες ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν την βιολογική ικανότητα να αποκτήσουν. 

Αναρωτιέμαι την σκοπιμότητα της κατασκευής τέτοιων "θηρίων", και κυρίως, την πώλησή τους στην ελεύθερη αγορά. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι η αλαζονεία του πλούτου και η πρόκληση προς την κοινωνία, αυτών που, με οποιονδήποτε τρόπο, απέκτησαν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν.

Αναρωτιέμαι επίσης, γιατί τα κράτη επιτρέπουν την κυκλοφορία τέτοιων αυτοκινήτων στους δημόσιους δρόμους, αφού ξεπερνούν κατά πολλές φορές τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια οδήγησης.

Θεωρώ ότι τα παραπάνω ερωτήματά μου προσδιορίζουν σαφώς τους ηθικούς αυτουργούς των περιγραφομένων εγκλημάτων.

   

Σχόλια