Σαν το λούνα παρκ λειτουργεί όλη η χώρα…


Μαρτυρία, πρώην εργαζόμενου στο χώρο του εγκλήματος…

9 στα 10 μηχανήματα είναι άχρηστα, κάποια είναι κλεμμένα από την Βουλγαρία, ασυντήρητα, σε πολύ άθλια κατάσταση. Ήτανε να πάνε σε σκραπ και πήγε και τα βούτηξε έξω από την σκραπ, τα έβαψε και τα λειτουργεί… και όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια

Για την απόκτηση δικαιώματος-επάρκειας χειριστή, είπε:

…Για να χειριστείς ένα μηχάνημα μιλάμε για κάποιο μηχάνημα επικίνδυνο όχι τώρα σε μία σκοποβολή σε ένα τρενάκι που πάει γύρω-γύρω τα παιδικά έτσι για τέτοιου είδους μηχανήματα επικίνδυνα πρέπει πρώτον να πας σε σεμινάριο ας πούμε εννιά μήνες στην Ιταλία, όπου σου μαθαίνουνε πιο πολύ θέματα ασφαλείας.

…Δίνεις κάποιες τυπικές εξετάσεις αφού το πάρεις αυτό το χαρτάκι μετά πρέπει να αποφασίσεις σε ποιο παιχνίδι θες να βγάλεις την πιστοποίηση σου, για να είσαι χειριστής και να πας να ξαναδώσεις εξετάσεις για να πάρεις πιστοποίηση χειριστή στο συγκεκριμένο μηχάνημα.

…Πολύ πιθανόν κανένας εργαζόμενος σε εκείνο το πάρκο δεν είχε είχαν την αντίστοιχη πιστοποίηση. Μέσα δύο χρόνια που δούλεψα εγώ ο μοναδικός άνθρωπος που είχε πιστοποίηση ήμουν εγώ.

Αυτόπτης μάρτυρας για το ίδιο λούνα - πάρκ δηλώνει:

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα παιδί είχε τραυματιστεί παίζοντας στις σκουριασμένες μηχανές του ίδιου λούνα παρκ.

Είχε γίνει ένα περιστατικό με την μπαλαρίνα και ένα περιστατικό που είχε παλινδρόμηση είχε κολλήσει και δε μπορούσε να σταματήσει. Με την μπαλαρίνα κάτι πέσανε παιδιά τώρα χτυπήσανε; Το δούλευε πολύ γρήγορα και χτυπήσανε.

Ενας γονιός σχολιάζει:

Περιμένανε συγκεκριμένα στην ουρά και να κάνουν τραμπολίνο, που είχε αρκετά τρία ή τέσσερα στο ίδιο σημείο, χωρίς δίχτυ ασφαλείας ήτανε. Δενόντουσαν τα παιδάκια με έναν ιμάντα και ταλαντεύονταν πάνω και πήγαιναν στον αέρα τέλος πάντων. Όσο περιμέναμε, επειδή διαπίστωσα ότι ο ένας ιμάντας ήταν σχισμένος, δεν κάναμε, φύγαμε. Ήταν λίγο επικίνδυνο, σου δημιουργούσε την αίσθηση της αμέλειας.

Μερικές υποθετικές ερωτήσεις:

Τί ποσοστό των λούνα-παρκ στην χώρα λειτουργεί υπό παρόμοιες συνθήκες;

Τί ποσοστό των λούνα-παρκ ελέγχονται;

Ποιοι είναι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί;

Πόσο σχετικοί είναι οι ελέγχοντες;

Ποιον ‘ειδικό’ θα έστελνε η Δήμαρχος Κασσάνδρας να κάνει έλεγχο αλλά έχει …ξεμείνει από προσωπικό;

Τί έλεγξε ακριβώς ο ‘αρμόδιος’, λίγες ώρες πριν το έγκλημα; Αυτός, που πήρε δύο σάκους χώμα και τους έβαλε πάνω στο κάθισμα, που αργότερα εκτινάχτηκε…

Γιατί η ‘ευαίσθητη’ δημόσια διοίκηση δεν κάνει ένα γενικό ντου σε όλα τα λούνα-παρκ σε ολόκληρη τη χώρα; Μήπως και μειώσουμε, για κάποιο χρονικό διάστημα, την πιθανότητα παρόμοιου εγκλήματος…

Ολες οι λεπτομέρειες της τραγωδίας στην Χαλκιδική, πόσο σας φέρνουν στο νου το έγκλημα στα Τέμπη, το ναυάγιο στην Πύλο, τις φωτιές στην Εύβοια, την Αττική και αλλού;

Όλα τα εγκλήματα σε βάρος του λαού έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό, την γνωστή και ‘αποδεκτή’ ανεπάρκεια των μηχανισμών ελέγχου, πρόληψης και διάσωσης… Αποδεκτή από μία πολιτεία, που μετράει νεκρούς για να βγάλει δείκτες …βελτίωσης…

Α! Ναι! Να μην ξεχάσω… Αποδεκτή και από την δική μας ανοχή. Αυτή, που μετατρέπει τέτοιας εμβέλειας τραγωδίες σε …’ανώδυνα’ περιστατικά για τους κυβερνώντες…

  

Σχόλια