Ο πόλεμος των drones


Ο όρος 'drone' έχει, όπως είναι φυσικό, αγγλική προέλευση και διπλή εναλλακτική σημασία: κηφήνας αλλά και βόμβος. Μήπως αλληλοσχετίζονται σημασιολογικά αφού οι κηφήνες κάνουν θόρυβο (βόμβο); Άγνωστο σε μας.

Τα drones τα γνωρίσαμε πριν μερικές 10ετίες σαν ειρηνικά εξαρτήματα, που επέτρεπαν ωραίες φωτογραφίσεις από ψηλά χρήσιμες στον τουρισμό αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες κτηματολογικού περιεχομένου.

Στην ουσία αυτές οι χρήσεις ήταν οι απλές και ‘εύκολες’ παρα-χρήσεις ενός μακρόχρονου σχεδιασμού με στρατιωτικά ενδιαφέροντα και σκοπούς, που εξελίσσοταν στο παρασκήνιο της δράσης των πολεμικών βιομηχανιών... 

Τα πολεμικά γεγονότα στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή ανέδειξαν επίσημα αυτό το νέο οπλικό σύστημα. Η καθοδήγησή τους από μακριά, η ‘εξοικονόμηση’ ανθρώπινου δυναμικού χρήσης και η εύκολη στοχοποίηση εχθρικής ‘ύλης’ (ανθρώπινης και τεχνητής) είναι μερικά από τα θεαματικά πλεονεκτήματά τους, που άλλαξαν και αλλάζουν συνέχεια την μορφή των πολέμων.

Βέβαια, μέχρι τώρα, όσο και αν εξελίσσονται οι πολεμικές τους ικανότητες, τα drones βρίσκονται κάτω από τον ανθρώπινο έλεγχο. Ειδικοί επιστήμονες και τεχνικοί απαρτίζουν το σύγχρονο στρατιωτικό δυναμικό, που κουμαντάρει τα σμήνη των drones

Καθώς περνάει ο χρόνος και η εξέλιξή τους καλπάζει, πολλά στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνονται. Ηδη υπάρχουν τα έξυπνα drones, που ενσωματώνουν την συσσωρευόμενη από την χρήση τους πληροφορία. Ετσι, γίνονται ικανότερα για προσαρμογές στην διάρκεια της αποστολής τους, στην αναζήτηση του καλά κρυπτόμενου στόχου, στην ιεράρχηση μεταξύ πολλαπλών στόχων κ.λ.π. Μέχρις εδώ, οι άνθρωποι κάνουν το πραγματικό κουμάντο…

Όμως, το κυνηγητό, της τελειοποίησης χωρίς όριο, εγκυμονεί νέες ριζοσπαστικές ‘επαναστατικές’ εξελίξεις, που συνεπάγονται την δυνατότητα αυθύπαρκτης λειτουργίας των drones, χωρίς τα ανθρώπινα ‘αφεντικά’. Ακόμη και εναντίον τους…

Η ‘επανάσταση’ των drones, των ‘μεγαλωμένων’ μέσα στις ταξικές, ανταγωνιστικές μας κοινότητες θα διέπεται ακριβώς από αυτό το πνεύμα της εξόντωσης με τρόπο απρόβλεπτο και ανεξέλεγκτο… Κάτι βέβαια, που ισχύει γενικότερα για τις εφαρμογές της AI… Καθόλου τυχαία, ο σοφός  Stephen Hawking με την διαλεκτική κοινωνική του θεώρηση τόνιζε τους κινδύνους μίας τέτοιας αυτονόμησης των μηχανών…

Τα drones δεν θα είναι τότε απλά εξαρτήματα της ανθρώπινης πλεονεξίας και ανταγωνιστικότητας αλλά αυτόνομο ‘είδος’ που θα απειλεί και αυτούς, που τα έμαθαν να σκοτώνουν… Αυτή θα είναι η ‘κουλτούρα’ που θα έχει ενσωματωθεί τα σμήνη των drones και θα τα συνοδεύει και στο στάδιο της αυτονόμησής τους…

Αυτή η τρομακτική εικόνα, που μέχρι πρόσφατα πλημύριζε τις οθόνες σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να συμβάλλει στην αφύπνιση των πολιτών… Γιατί με πολύ ‘ρεαλισμό’ προειδοποιεί, ότι το σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης, δηλαδή για τις μέρες μας ο καπιταλισμός, αντιστρατεύεται εξόχως επικίνδυνα την ζωή και την ανθρώπινη ύπαρξη…    

 

Σχόλια