ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015

Πλήρης ήθους, πλήρης έργου...

Λάτρης της τέχνης... Υπηρέτησε ποίηση, λογοτεχνία, μουσική. Σεμνός εργάτης της ψυχιατρικής. Σταθερός αγωνιστής της αριστεράς με πάθος και έργο για την ενότητά της... Μιλάμε για τον Θάνο Κωνσταντινίδη, που τον χαρετάμε σε ηλικία 95 ετών... 
Αντιγράφουμε το νεκρολογικό σημείωμα του ιστότοπου Nooz.gr.

"Έφυγε" πλήρης ημερών ο Θ. Κωνσταντινίδης

"Έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών, ο σημαντικός καθηγητής της Ψυχιατρικής και της Νευρολογίας, ποιητής, συγγραφέας, καλλιτέχνης και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Θ. Κωνσταντινίδης. Αφήνει πίσω του πλούσιο έργο, κληρονομιά για τις νεότερες γενιές. 

Ο Μικρασιάτης Θάνος Κωνσταντινίδης υπήρξε γιατρός, υφηγητής Ψυχιατρικής και Νευρολογίας. Διετέλεσε συνεργάτης του καθηγητή Ιωάννη Πατρικίου στον Ευαγγελισμό και στο Αιγινήτειο. Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και για δύο δεκαετίες σύμβουλος-διευθυντής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, αλλά και ποιητής, συγγραφέας, καλλιτέχνης, δεινός ορειβάτης στα νιάτα του, με σημαντική δράση στην Εθνική Αντίσταση.

Ως συγγραφέας μας άφησε πολλά έργα του, όπως τον «Καθρέφτη στο έργο του Μίλτου Σαχτούρη και άλλων ποιητών», «Από την Εθνική Αντίσταση-Το Μνημείο της Πίνδου του Καπράλου -Η Συμφωνία της Αντίστασης του Αλέκου Ξένου», «Ο Ρίχαρντ Στράους στο δελφικό σπίτι των Σικελιανών», «Ο μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος στις κορυφές του Ολύμπου».

«Έφυγε πλήρης ημερών και εμπειριών από σχεδόν ολόκληρο τον εικοστό αιώνα ο Θάνος Κωνσταντινίδης. Πλήρης υπήρξε και η δοτικότητά του. 

Προσέφερε ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ως καθηγητής της Ψυχιατρικής και της Νευρολογίας, ως φίλος των τεχνών και συγγραφέας αληθινά ιδιαίτερων μελετών, όπως αυτή για τον Ρίχαρντ Στράους στο δελφικό σπίτι των Σικελιανών ή εκείνη για τον Δημήτρη Μητρόπουλο στις κορυφές του Ολύμπου- δεινός ορειβάτης υπήρξε, άλλωστε, και ο ίδιος. 

Στάθηκε πλάι σε φυσιογνωμίες του νεοελληνικού πολιτισμού όπως ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Νίκος Καρούζος και ο Γιώργος Μπουζιάνης, στάθηκε όμως και σε πλήθος συνανθρώπων μας, ως επιστήμονας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Τα παραπάνω επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης σε δήλωσή του για τον θάνατο του Θάνου Κωνσταντινίδη.
Δημοσίευση σχολίου