Πολλά υποσχόμενος Πολιτιστικός Ιούλιος

Ενας (υπερβολικά;) γεμάτος από σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μήνας Ιούλιος με προεκτάσεις και στον Αύγουστο μας περιμένει.
Καταρχήν τα Ionian Concerts, που σχεδόν καθημερινά προβλέπεται να μας ξεναγήσουν στις πιο διαφορετικές μαγευτικές διαδρομές της μουσικής. Αρχαιοελληνική, βυζαντινή, προκλασσική, κλασσική, Jazz, ηλεκτροακουστική, μουσική του κόσμου. Σύνολα πνευστών, τύμπανων και συμφωνικά. Μαζί και τα ρεσιτάλ σολίστ. Από τις βεντέτες των Ionian Concerts ο Lucio Dalla, ο ημι-ημέτερος Μάριος Φραγκούλης, ο επίσης δικός μας Δημήτρης Δεσύλλας αλλά και πολλοί αναγνωρισμένοι Ελληνες και ξένοι δημιουργοί.
Ιόνια Ακαδημία, Δημοτικό Θέατρο, Αης Γιώργης στο Φρούριο και η πλατεία του, Αναγνωστική Εταιρεία, Λιστόν, κήπος Ανακτόρων (art cafe), Ανακαινισμένο Φρούριο Κασσιώπης και θέατρο Mon-Repos οι τόποι καλλιτεχνικής δράσης και πολιτιστικής δημιουργίας. Εκπληκτικό άπλωμα. Μπράβο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ειδικά στο μουσικό του τμήμα, την διάχυση της δραστηριότητας του οποίου (και όχι των κτιρίων του...) έχει ανάγκη η Κέρκυρα. Τα Ionian Concerts έχουν γίνει θεσμός με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές... Ας προστρέξουμε, για να το ευχαριστηθούμε. Για να μην γίνει θεσμός η απουσία μας...
Πλούσιο και το πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων, που παρουσίασε η διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ κ. Κατερίνα Πολυχρονοπούλου για Ιούλιο και Αύγουστο στο Θέατρο "Ρένα Βλαχοπούλου" (Mon Repos). Ευριπίδης, Μολιέρος, Σαίξπηρ, Λόρκα, Ξενόπουλος και Ραγκαβής στο πάνθεο των συγγραφέων. Παραστάσεις με περγαμηνές και προδιαγραφές επιτυχίας, δυσανάλογα καλύτερες από τον φιλοξενούντα χώρο.
Περιμένουμε την έκδοση έστω και ενός πρώτου συνολικού προγράμματος. Η ανάγκη ενημέρωσης με την μορφή αυτή είναι υπερπολύτιμη. Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει για ευρύτερη πληροφόρηση – διαφήμιση των εκδηλώσεων. Μήπως χρειάζεται ένας συντονισμός δράσης τοπικών φορέων προς αυτή τη κατεύθυνση; Δεν μιλάμε για τυπικές και γραφειοκρατικές συναντήσεις αλλά για δουλειά με πνοή και φαντασία, που θα μπορούσε να ευνοήσει την επισκεψιμότητα του νησιού με αφορμή τις εξαιρετικά υψηλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού.
Εχουμε την εντύπωση, ότι οι φωνασκούντες περί «αναβάθμισης» …αγρόν αγοράζουν. Δικαίωμά τους να μην παίρνουν χαμπάρι για την αξία των Ionian Concerts. Μήπως όμως θα άξιζε τον κόπο κάποιος να τους μιλήσει για τα οικονομικά οφέλη, που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτά; Λέμε μήπως, γιατί αν ναι, τότε χρειαζόμαστε παρεμβάσεις …ολίγον πιο περίπλοκες από τις επικλήσεις του τύπου: rooms to let… και do you like mamaselle the Greece…
ΥΓ. Η ανάγκη συντονισμού και χρονικής κατανομής των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ξαναβάζει μπροστά μας το ζήτημα ενός δημοτικού πολιτιστικού οργανισμού. Οχι ενός τυπικού γραφειοκρατικού μορφώματος παράλληλης απασχόλησης αλλά ενός ζωντανού κυττάρου-εργαλείου προγραμματισμού.

Σχόλια