Αποκαλυπτικότατη συνέντευξη...

Μία πρώτης γραμμής επιτυχίας του διαδικτυακού τόπου NEWSTRAP (http://newstrap.gr/) είναι η ανάρτηση της συνέντευξης του καθηγητή Θόδωρου Καρυώτη στον Ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό "Ράδιο Νέο" της Νέας Υόρκης και στην δημοσιογράφο Σέβη Μπούτου... Σημαντικότατες πληροφορίες, που μπορείτε να παρκολουθήσετε μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας... Σταχυλογήσαμε ενδεικτικά για να σας παροτρύνουμε να την παρακολουθήσετε στον newstrap...

- Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) είναι όρος σημαντικότερος –με βάση το δίκαιο της θαλάσσης (1982)- από την υφαλοκρηπίδα.
-Κανένα κράτος δεν έχει πάει στην Χάγη ζητώντας μόνον οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.
-Η ΑΟΖ δίνει ισχυρότερα προνόμια στα νησιά. από την υφαλοκρηπίδα.
Αν εφαρμοσθεί το δίκαιο για τις ΑΟΖ τότε το Αιγαίο ανήκει κατά 93% στην Ελληνική ΑΟΖ και κατά 7% στην Τουρκική ΑΟΖ.
-Είναι ζωτική ανάγκη να αναγνωρισθεί η θαλάσσια ζώνη του Καστελόριζου. Πρόκειται για αναγνώριση κλειδί
-Ο Κύπριος υπουργός Ρολάνδης είχε πετύχει αναγνώριση -από μεριάς Αιγύπτου-της θαλάσσιας ζώνης Καστελόριζου αλλά Σημίτης και Γ. Παπανδρέου παρενέβησαν αρνητικά για να μην ενοχληθεί η Τουρκία… Σήμερα η Αίγυπτος δεν αναγνωρίζει την θαλάσσα ζώνη του Καστελόριζου επικαλούμενη την τότε Ελληνική στάση.
-Η Ευρωπαϊκή Ενωση επίσης δείχνει υποχωρητικότητα στην Τουρκία, παρότι έχει υπογράψει το δίκαιο της θαλάσσης. Βέβαια, δεν πιέζεται από την Ελλάδα.
-Η ΕΕ είχε δεχτεί αίτημα της Τουρκίας να μην δημιουργηθεί ΑΟΖ στην Μεσόγειο. Την απόφαση αυτή κατάργησε στην πράξη η Κύπρος το 2004 με την δημιουργία δικής της ΑΟΖ, που αναγνώρισε και η Ε.Ε και οι ΗΠΑ.
-Αν οριοθετηθεί ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας, τότε και μόνο τότε το κοίτασμα φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μεταφερθεί στην ΕΕ.
-Χαρακτηρίζει «τραγωδία» την παρουσία Δρούτσα στο ΥΠΕΞ.
-Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας από το 1982 και μετά αγνοούν την ΑΟΖ.
Ετσι, από μία πρόχειρη σταχυολόγηση για να αντιληφθούμε, ότι η ακρόαση της παραπάνω συνέντευξης θα μας καταστήσει σοφότερους...

Σχόλια