Να πώς πολεμιέται η φτώχια...


Ο ΟΗΕ βράβευσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την εξάλειψη της φτώχειας στη χώρα
Ο Πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, παρέλαβε στις 16 Ιουνίου 2013 το βραβείο από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO) για την επίτευξη του Αναπτυξιακού Στόχου που τέθηκε το 1996 στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Καταπολέμηση του Υποσιτισμού.
Το βραβείο απενεμήθη κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Οργανισμού στη Ρώμη, όπου και επαινέθηκαν οι προσπάθειες που κατέβαλε η Μπολιβαριανή Κυβέρνηση στον τομέα αυτό από τους υπεύθυνους του Οργανισμού!
Το κεντρικό θέμα της εν λόγω Διάσκεψης είναι «η εξάλειψη της πείνας ως ο νούμερο ένας στόχος της Οργανισμού». Η πρόταση της Συνόδου Κορυφής του 1996 ήταν να μειωθεί στο ήμισυ ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων σε κάθε χώρα πριν το 2015. Στην αντίστοιχη έκθεση για το 2013, ο Οργανισμός υπογράμμισε το έργο που υλοποιήθηκε από τις χώρες που ξεπέρασαν τον συγκεκριμένο Στόχο, μια εκ των οποίων είναι και η Βενεζουέλα!
Το βραβείο επιβεβαιώνει ότι η Μπολιβαριανή Κυβέρνηση, που ξεκίνησε πριν από δεκατέσσερα χρόνια υπό την ηγεσία του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες, δημιούργησε μηχανισμούς για να καλύψει τις ανάγκες του λαού του και τα αποτελέσματα του έργου της αναγνωρίζονται από διάφορους άλλους θεσμούς, όπως η Οικονομική Επιτροπή Χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CEPAL).

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία, τα έτη 1990 – 1992 στην Βενεζουέλα πάνω από το 13% του πληθυσμού υποσιτιζόταν ενώ μεταξύ 2007 – 2012 το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε μόλις 5%.
Η θερμιδική διαθεσιμότητα ανά άτομο στη Βενεζουέλα, σήμερα, φτάνει στις 3.182 χιλιοθερμίδες ανά ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διατροφής (INE). Στις μέρες μας, περίπου το 95% των κατοίκων της Βενεζουέλας έχει την δυνατότητα να προετοιμάσει και να τραφεί με τροφές υψηλής διατροφικής αξίας τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα.

Σχόλια