Η ΑΦΡΙΚΗ ΣΕ 7 ΧΑΡΤΕΣ!!!

Ετσι τιτλοφορείται το συγκλονιστικό σημείωμα του ΠΑΠ, το οποίο σας παρουσιάζουμε:

Η ΑΦΡΙΚΗ ΣΕ 7 ΧΑΡΤΕΣ


Ένας πολύ κατατοπιστικός χάρτης για το πως βλέπουν την αφρικανική ήπειρο οι Δυτικές χώρες σαν γνήσιοι “υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.



Γι αυτό άλλωστε φροντίζουν να τα υπερασπιστούν με συνέπεια :


Και φυσικά αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις απ' όπου κι αν προέρχονται ! Όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να προκαλεί το κινεζικό ενδιαφέρον, με τις ανάλογες επενδύσεις, που ανέρχονται σε 101 δις δολ. από το 2010.


Ή ακόμη και οι 'κακές συνέπειες” από τη παρουσία άλλων – μη ανθρωπιστικών χωρών – στο αφρικανικό έδαφος.
Μια από αυτές είναι και η τάση που παρουσιάζουν ορισμένες αφρικανικές χώρες να αποδεσμευθούν από την εξάρτηση του δολαρίου.
Για παράδειγμα η Αγκόλα απαιτεί ο φόρος των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταβάλλεται σε τοπικό νόμισμα το kwanza, αντί σε δολάρια.
Η Μοζαμβίκη απαιτεί οι εταιρείες να καταβάλουν το 50% των εσόδων τους από τις εξαγωγές επίσης σε τοπικό νόμισμα.
Κι όλα ξεκίνησαν από τη Ζάμπια, που ήταν η πρώτη χώρα που επιχείρησε να ενισχύσει με αυτόν τον τρόπο το εθνικό της νόμισμα.
Είναι νωρίς βέβαια να εκτιμήσει κανείς τα αποτελέσματα μιας τέτοιας προσπάθειας.
Παρ' όλα αυτά  και σύμφωνα με τη Wall Street Journal :

σαν να έγινε κάτι, αν πάρει κανείς υπ' όψη του ότι με 1 δολάριο αγοράζει κανείς όλο και λιγότερα kwachas, εδώ και δυο χρόνια περίπου.

Τι φαντάζεστε να είναι  όμως αυτό που καθιστά τόσο θελκτική την Αφρική για εχθρούς και φίλους ; το κλίμα της ; με τη ξηρασία, τις βροχές... οι ανέσεις που προσφέρει για τους επίδοξους μετανάστες ή απλούς επισκέπτες ; η βιοποικιλομορφία της που έχει εκλείψει από τα οργανωμένα, ακριβοπληρωμένα σαφάρι ;
 όχι βέβαια !!!!
 Αρκεί πάλι αυτό που δείχνει ο πρώτος πίνακας
 ή ο επόμενος με τα ενεργειακά της αποθέματα από 25 δισ βαρέλια την ημέρα και την αντιστοιχία εσόδων και κερδών για τις εταιρίες που ενδιαφέρονται για τις σχετικές επιχειρήσεις ;


Πολύ φοβάμαι ότι θα σας απογοητεύσω, διότι υπάρχει κάτι περισσότερο ενδιαφέρον απ' όλα τα προηγούμενα ή καλλίτερα όλα τα προηγούμενα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης χωρίς ένα βασικό εργαλείο. Ποιο είναι αυτό ;
Μα ποιο άλλο εκτός από το σε όλους μας γνωστό που λέγεται “εθνικό χρέος” .
Σήμερα όσοι ψάχνουν να επενδύσουν ξέρουν ότι δεν πρόκειται να βρουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ασία, διότι οι χώρες τους έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες εξυπηρέτησης ή “αξιοποίησης” των εθνικών δανείων. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν στραφεί προς την Αφρική, με σκοπό την εκμετάλλευση της. Αυτή βέβαια δεν θα ακολουθήσει σε καμιά περίπτωση το μοντέλο του περασμένου αιώνα με “την εκμετάλλευση των πρώτων υλών από τη βιομηχανική τους επεξεργασία και τη κατανάλωση των προϊόντων στις μητροπόλεις”.
Η Αφρική θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης μετατρεπόμενη ολόκληρη σε μια “νέα αγορά”.
Για να γίνει αυτό χρειάζονται πρώτα – πρώτα κατάλληλες κυβερνήσειςΜετά χρειάζονται δάνεια ώστε να έρθει ανάπτυξη (σας θυμίζει κάτι αυτό:)
Η ανάπτυξη θα απαιτήσει καινούργια δάνεια και ούτω καθ' εξής μέχρι εκεί που θα μπορέσει να φτάσει ο φαυλόκυκλος.
  Η Αφρική είναι σε θέση να δημιουργήσει μεταξύ 5 έως 10 τρισεκατομμύρια $ σε “εξασφαλισμένο χρέος” (έτσι αποκαλούνται τα εθνικά δάνεια στη γλώσσα των υπαλλήλων του χρηματοπιστωτικού συστήματος), από τους εκτεταμένους ανεκμετάλλευτους πόρους της.
Η εκτίμηση αυτή δεν είναι δική μου αλλά της Goldman Sachs.
Εκτός από την έκθεσή της, μπορείτε ακόμη να ανατρέξετε και στην ειδική έκδοση του Economist  (The Economist (Intelligence Unit) - Into Africa (2012).
Πηγές υπάρχουν άφθονες... Όρεξη να' 'χετε μόνο !!  Κάποιοι λοιπόν τα διάβασαν, σκέφτηκαν, υπολόγισαν και τελικά αποφάσισαν και να τι έκαναν:

Επειδή όμως υπάρχουν φύλακες που έχουν και γνώση και δύναμη και θέληση, φρόντισαν γρήγορα γρήγορα να πάρουν τα μέτρα τους: 



Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση ανάμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και και τις αντίστοιχες της CIA, αυξάνει συστηματικά. Και φυσικά οι αμερικανικές δυνάμεις δεν βρίσκονται εκεί για να κάνουν στον πληθυσμό εμβόλια για τον ιό Embola !!!
Ας σημειωθεί ότι ο ιός αυτός για τον οποίον δεν υπάρχει ούτε και ούτε θεραπεία,  θερίζει στην κυριολεξία ολόκληρη τη Δυτική Αφρική, προς το παρόν τουλάχιστον !!

Σχόλια