Colomparie

Γράφει ο φίλος της ΦΑΙΑΚΙΑΣ Νώντας Φαρμάκης πανηγυρίζοντας κι' αυτός όπως και εμείς για την ευαγή δράση του ΤΑΙΠΕΔ... Διαβάστε τον

Ο ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΟΙ COLOMPARIE

Στον αντιφατικό μεσαίωνα, όσο και αν φαίνεται περίεργο, οι φεουδάρχες τηρούσαν με ευλάβεια τους τύπους και τους κανόνες της “ηθικής” της τάξης τους και της επικρατούσας θεοκρατικής άντίληψης έτσι ώστε η συνεργασία με το ιερατείο να ειναι αρμονική προς το συμφέρον αμφοτέρων.
Η ελευθεριότητα στο σεξ αλλά και η εν γένει ροπή προς απολαύσεις, τέρψεις και ηδονές έπρεπε να ακολουθεί τύπους και πρωτόκολλα. Άλλωστε η αντίθεση μεταξύ του “είναι” και του “φαίνεσθαι” είναι διαχρονικό φαινόμενο της ατομικής και της συλλογικής συμπεριφοράς τόσο για την “Ελένη” του Ευριπίδη και του Σεφέρη όσο και για τον σημερινό κοινωνικό παρατηρητή.
Οι φεουδάρχες λοιπόν ακόμη και εν μέσω αιματηρών σφοδρών και μακροχρονίων συγκρούσεων μεταξύ τους, είχαν επιλέξει, ορίσει και οργανώσει σε μεγάλες εκτάσεις κατοικημένων περιοχών, χώρους ανάπαυσης και αναψυχής. Ο Umberto Eco στο έργο του “ Η ιστορία της ασχήμιας” μας πληροφορεί πως οι χώροι αυτοί ονομάζοντα colomparie.
Οι colomparie αφού υποδεικνύονταν στο ιερατείο και εξασφάλιζαν την ιερή έγκριση μετατρέπονταν άμεσα σε θέρετρα της εποχής. Η αφρόκρεμα της δυτικής ευρώπης, έναντι ευτελούς αντιμισθίου και κάποιων μεκροευκολύνσεων και αμοιβών στους τοπικούς κουμανταδόρους, κατείχε νόμιμα την colomparia και ασκούσε κάθε δικαιώμά της στον τόπο και τους κατοίκους. Ο κάθε ευγενής μπορούσε να πάει να κυνηγήσει, να βιάσει , να σκοτώσει να κάψει, να λεηλατήσει. Άλλωστε δεν παραβιάζε κάποιο ηθικό κανόνα ή κοσμικό νόμο. Όλα ήταν υπό την σύμφωνη γνώμη του τοπικού καρδιναλίου. Ακριβώς όπως ακούγεται και στις μέρες μας: Εδώ υπάρχουν νόμοι κύριος, δεν κάνει ο καθένας οτι θέλει.
Μπορώ να φανταστώ και τα επιχειρήματα της ηγεσίας των κατοίκων της colomparia:
1)Τι θέλετε ρε οπισθοδρομικοί, να αφήσουμε ανεκμετάλευτα τα δάση και τα λιβάδια μας για να γεμίζουν με γελαδοσβουνιές;
2)Να αφήσουμε χωρίς προοπτική τα όμορφα κορίτσια μας για να τα λιγουρεύονται οι ντόπιοι τεμπέληδες;
3)Αν μερικοί απο σας δεν καταλαβαίνετε πως αυτή είναι η εσπερία,προβλημά σας, δεν θα σταθείτε όμως εμπόδιο στο μέλλον μας.
Νομίζω πως οι colomparie υπήρξαν πρωτόλεια μορφή του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ. Προφανώς για λόγους σεμνοτυφίας λογω της ηχητικής συγγένειας της λέξης colomparia με την σημερινή, επιλέγει ο όρος ΤΑΙΠΕΔ. Όμως για το ίδιο πράγμα πρόκειται.

Σχόλια