Απετάξατο...

Η διαδικασία της βάπτισης εκφράζει την ένταξη ενός νέου πιστού στην θρησκεία, που επέλεξε... Για τους ορθόδοξους Χριστιανούς  και επειδή η βάπτιση γίνεται πλέον σε βρεφική ή νηπιακή ηλικία, ο νονός αναλαμβάνει τα δογματικά ζητήματα για λογαριασμό του νεοπροσερχόμενου... Ετσι ο ιερέας, ρωτάει τον νονό: Αποτάσσει τον σατανά; (Απαρνείσαι τον Σατανά;). Απεταξάμην (Τον απαρνήθηκα) απαντάει ο νονός και η τελετουργία αυτή της ερωτοαπόκρισης μεταξύ ιερέα και νονού επαναλαμβάνεται τρεις φορές, ως επιβεβαιωτική της δήλωσης απάρνησης του Σατανά... 
Αυτά όλα στην ΦΑΙΑΚΙΑ τα θυμηθήκαμε όχι γιατί διαβάζουμε για εξετάσεις θρησκευτικών αλλά γιατί διαβάσαμε ηλεκτρονικά το βιογραφικό σημείωμα της κ. Μαρίας Δαμανάκη (http://www.damanaki.gr). Από αυτό σας μεταφέρουμε αυτούσια την ενότητα: Πολιτικές δραστηριότητες...

- Ενεργό μέλος της φοιτητικής αντίστασης εναντίον της δικτατορίας στην Ελλάδα (1970-1974). Κατά τη διάρκεια των 3 ημερών της λαϊκής εξέγερσης εναντίον της δικτατορίας (15-17/11/73), εκφωνήτρια του παράνομου ραδιοφωνικού πομπού που είχε δημιουργηθεί στο κατειλημμένο από φοιτητές Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας.
- Φυλακίστηκε από τη δικτατορία ( Νοέμβριος 1973- Ιούλιος 1974).
- Μέλος της Βουλής των Ελλήνων από το 1977 έως το 1993. Κατά την πρώτη της εκλογή, το 1977 σε ηλικία 25 ετών, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτέλεσε το νεότερο μέλος της Ελληνικής Βουλής που έχει εκλεχθεί ποτέ στην Ελλάδα.
- Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (1986-1990). Η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
- Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (1991-1993). Η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα.
- Υποψήφια Δήμαρχος Αθήνων (1994 και 1998). Επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου.
- Μέλος της Βουλής των Ελλήνων (2000-2003).
- Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη για την Παιδεία  (2004-2006), τις Κοινωνικές Υποθέσεις (2006-2007) και τον Πολιτισμό (2008-2009).
- Μέλος της Βουλής των Ελλήνων (2004-2009). Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στις Επιτροπές των Κοινωνικών Υποθέσεων, της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος. Μέλος των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης.
- Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (2009).
- Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2010 - σήμερα).

Ο καθένας, βέβαια, δικαιούται να κάνει την επιλογή του για τα σημαντικά στοιχεία, που παραθέτει στο σύντομο βιογραφικό του σημείωμα... Εμείς, όμως, με όση μνήμη διαθέτουμε, θυμηθήκαμε, πως όταν η κ Δαμανάκη ήταν:ενεργό μέλος της αντίστασης κατά της χούντας, εκφωνήτρια του Πολυτεχνείου, φυλακισμένη από την δικτατορία, νεώτερη βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου, νεώτερη αντιπρόεδρος του Ελληνικού κοινοβουλίουη πολιτική της ταυτότητα ήταν: μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ... 
Μπορεί, λοιπόν, να απετάξατο  τον Σατανά... και αυτό πρέπει να ληφθεί στα ...θετικά της ενόψει πιθανής υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας... Ας μην το προσπεράσουν Αντώνης & Βαγγέλης...
Εμείς πάντως -όπως και πάρα πολλοί άλλοι- δεν απωλέσαμε την μνήμη μας... 

Σχόλια