Ο Κεν Λόουτς στο πλευρό των καθαριστριών

Μπορεί μερικοί εγχώριοι αστέρες του τύπου του κ. Αδώνιδος ή της κ. Σοφίας να τις σιχτίρισαν περιφρονητικά... Σιγά, που θα μας κάνουνε τώρα κουμάντο οι δούλες.... Κάπως έτσι αντιδρά η διομυσικομματική κυβέρνηση στο αγώνα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών... Φαίνεται, όμως ότι εις την Εσπερία υπάρχουν και άλλου τύπου άνθρωποι, που μπορεί αυτός ο αγώνας να τους συγκινεί και να τους εμπνέει. Και μεταξύ αυτών ο διάσημος για τις πολιτικές του ταινίες Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτζ... Σας μεταφέρουμε την σχετική ειδησεογραφία αυτολεξεί από τον ιστότοπο Nooz.gr

Ο πρωτοπόρος του πολιτικού σινεμά Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, δημιουργός των ταινιών «Γη και Ελευθερία», «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», «Γλυκά Δεκάξι», δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από τον αγώνα των καθαριστριών στην Ελλάδα, που διεκδικούν καθημερινά το δικαίωμά τους στην εργασία.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, τους έστειλε την ακόλουθη επιστολή, που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών»:

«Έμαθα από φίλους στην Αγγλία για την υπόθεσή σας. Τι ιστορία! Μας εμπνέει η δύναμη και η αποφασιστικότητά σας να αγωνιστείτε για τις δουλειές σας με αξιοπρεπείς μισθούς. Έχουμε κι εδώ πολλές υποθέσεις σαν τη δική σας, είμαι βέβαιος πως το γνωρίζετε. Η συνεχής πίεση για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών μας καταστρέφει τις υπηρεσίες και φέρνει φτώχεια και ανασφάλεια στους εργαζόμενους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μεγάλες εταιρείες, που υποστηρίζονται από τους πολιτικούς, είναι φοβεροί εχθροί. Όμως, είστε κι εσείς φοβερές!».

Αφού τονίζει ότι «έχουμε ανάγκη να βοηθάμε ο ένας τον άλλο», ενημερώνει τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες ότι ο σεναριογράφος του, Πολ Λάβερτι, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει γράψει και το σενάριο του «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», έρχεται στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου και ελπίζει να μπορέσει να συναντηθεί μαζί τους, δίνοντας έτσι τροφή για σενάρια περί νέας ταινίας…
«Είμαστε πολύ περήφανες που αυτός ο μεγάλος σκηνοθέτης ασχολείται μ’ εμάς. Είναι μεγάλη μας τιμή», είπε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η Ευαγγελία Αλεξάκη από τις καθαρίστριες.

 Την αλληλεγγύη του προς τις 595 γυναίκες που εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους «για να παραδοθεί η υπηρεσία σε ιδιώτες υπεργολάβους» εκφράζει και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εναλλακτικών Συνδικάτων και Συνδικάτων Βάσης.

Επισημαίνει, δε, την ανάγκη διεθνοποίησης και συντονισμού των αγώνων, καθώς και δημιουργίας δικτύων υποστήριξης και αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων προκειμένου να υπάρξει ένα μέτωπο «ενάντια στις πολιτικές που μειώνουν τους μισθούς, περικόπτουν τις υπηρεσίες, τιμωρούν τη φτώχεια και ποινικοποιούν τους αγώνες. Πολιτικές που εφαρμόζονται τοπικά στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο κέρδος των ελαχίστων».

Σχόλια