Μακάρι...

Η τραγική πολεοδομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οντότητα της Αθήνας δεν χρειάζεται πολλά λόγια για να γίνει πιστευτή... Την υφίστανται καθημερινά τα 5 εκατομμύρια κατοίκων του λεκανοπεδίου αλλά και τα άλλα 5 εκατομμύρια, που είναι κατά καιρούς υποχρεωμένα  να την επισκέπτονται... Μεγέθη πρωτοφανή, όπως ο μισός πληθυσμός της χώρας συγκεντρωμένος στην πρωτεύουσά της, περιγράφουν τις παγκόσμιες τερατουργικές μοναδικότητες. Μία πόλη, που στις αρχές του 20ου αιώνα διακρινόνταν στα "καλλιστεία" Ευρωπαϊκών πόλεων, έχει καταντήσει  παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή χάρις στην μετεμφυλιακή "εθνοσωτήρια" ασυδοσία του χτίστε, χτίστε, χτίστε...
 Γι' αυτό, όταν κάτι καινοτόμο, διαφορετικό ακούγεται, τότε ζωντανεύει μέσα μας η ελπίδα... Ελπίδα, που δεν έχει και πολύ στήριγμα στον "ρεαλισμό" της σημερινής πραγματικότητας αλλά στην φυσική επιθυμία για καλύτερη ποιότητα ζωής....
Στα πλαίσια αυτά μεταφέρουμε στους αναγνώστες της ΦΑΙΑΚΙΑΣ τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη στο διήμερο workshop που διοργανώνει η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχείου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, με τίτλο «Μητροπολιτικές παρεμβάσεις Αθήνα 2021» 
Η ευχή μας κοινότυπη: μακάρι!!!

«Η Αθήνα είναι μια προνομιακή πόλη με εξαίρετο φυσικό και πολιτιστικό υπόβαθρο. Δυστυχώς βρίσκεται μπροστά σε δεκάδες αδιέξοδα για ποικιλία λόγων:
•    Άναρχη αστυφιλία που πριμοδοτήθηκε από το μετεμφυλιακό καθεστώς. Δεν έγινε καμία προσπάθεια οι νέοι κάτοικοί της να νιώσουν την Αθήνα ως πατρίδα τους.
•    Αποσπασματικές και πελατειακές ρυθμίσεις σε βάρος ενός συνολικού πολεοδομικού σχεδιασμού. Δεκάδες εξαιρέσεις που έγιναν κανόνας και έδωσαν το κακό παράδειγμα εθίζοντας τους πολίτες στην αυθαιρεσία.
•    Κοντόφθαλμη πολιτική για την οικονομική ανάπτυξη, που στηρίχθηκε σε αντικρουόμενες χρήσεις με ευκαιριακό όφελος, χωρίς μέλλον.

Είναι ειρωνεία ότι στα κινήματα συναντάμε τους πολίτες, το ΤΕΕ, το ΕΜΠ, το σύνολο των επιστημόνων σε μία συμμαχία λογικής για να αλλάξει η μοίρα αυτής της μητρόπολης. Παρά την ευρύτατη αποδοχή των δημιουργικών προτάσεων από την κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα, μέχρι σήμερα το πολιτικό σύστημα όρθωνε έναν τοίχο άρνησης. Αυτό δεσμευόμαστε να σταματήσει!

Η βασική μας λογική:
•    Σεβασμός σε έναν ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό που να στηρίζεται στο όραμα αλλά και σε συστηματική καταγραφή των υπαρχουσών χρήσεων και ροών.
•    Σταμάτημα της αλόγιστης δόμησης: Υπάρχει υπερεπάρκεια δομημένων χώρων για όλες τις χρήσεις.
•    Επενδυτικές ευκαιρίες σε αναπλάσεις και αναδομήσεις, ώστε να ξαναζωντανέψουν υποβαθμισμένες περιοχές και να πάψει το ξεχείλωμα της πόλης.
•    Ενεργειακή και υδατική αναβάθμιση των κτιρίων.

Φυσικά αυτές είναι οι σκέψεις ενός απλού πολίτη. Θεωρούμε ότι ημερίδες σαν την σημερινή μπορούν να τροφοδοτήσουν το υπουργείο με νέα δεδομένα. Δεσμευόμαστε να δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή και τα συμπεράσματα να μην μένουν αναξιοποίητα».

Σχόλια