Σημαντικότατο ζήτημα...

...θίγει στο κείμενο που μας απέστειλε ο Γιώργος Παπανικολάου... Αφορά την συγκρότηση και τη λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας... 
Η ΦΑΙΑΚΙΑ φιλοξενεί τον σχετικό προβληματισμό ακριβώς γιατί συμμερίζεται την σοβαρότητα του ζητήματος, που μεταξύ πολλών άλλων χαρακτηρίζεται από τα ασύλληπτα ποσοστά της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ  στις τάξεις αυτών, που τυπικά εντέλλονται με την προστασία του πολιτεύματος...
Πριν παρουσιάσουμε το κείμενο θεωρούμε υποχρέωσή μας να ξεκαθαρίσουμε την άποψή μας στους αναγνώστες, που συνοψίζεται σε δύο παραγράφους:
1. Η αστυνόμευση (όχι βέβαια η αστυνομοκρατία) αποτελεί στοιχειώδες αστικοδημοκρατικό πολιτικό δικαίωμα με προφανή ταξικό χαρακτήρα... Για την προστασία τους οι κεφαλαιοκράτες φροντίζουν κατά κανόνα ιδίοις εξόδοις και με δικές τους ...τεχνικές... Βέβαια υπάρχουν ανάμεσά τους και οι ..."φτωχοί", που έχουν επιβάλλει στους υπηρέτες τους κυβερνώντες να τους εξασφαλίζουν την προστασία μέσω ΕΛΑΣ... Δηλαδή, με την φορολογία του Ελληνικού λαού.
2) Εξαιτίας της παραπάνω θέσης αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, θεμελιώδη επιδίωξη των αληθινά προοδευτικών ο εκδημοκρατισμός στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος (εκπαίδευση, θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, διαφάνεια στην δράση κ.λ.π.), χωρίς να τρέφουμε καμία αυταπάτη για τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους... 

Παραθέτουμε το κείμενο του Γιώργου Παπανικολάου.

Καταγγελία Α. Τσουκαλά (καθηγήτριας εγκληματολογίας): Φασιστική νοοτροπία στη σχολή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Δηλώσεις του Ν. Βούτση στην παραλαβή του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

«Υπάρχει εντολή για δημοκρατική, ριζοσπαστική αλλαγή του μνημονιακού καθεστώτος… …στην επαφή με τους διαδηλωτές καλό θα ήταν να μην υπάρχουν πιστόλια. Μόνο εκεί. Μόνο εκεί…».

Α. Τσουκαλά: «Στην ελληνική αστυνομία τη 10ετία του ’80, όταν ήρθε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, ο τότε υπουργός δημόσιας τάξης Σκουλαρίκης είχε δώσει μια ώθηση να εκδημοκρατιστεί η αστυνομία και είχαν τότε ενταχθεί στην αστυνομία αρκετοί μεταγενέστερα αξιωματικοί της αστυνομίας, οι οποίοι είχαν προοδευτικές ιδέες και νοοτροπίες και αντιλήψεις. Όλοι αυτοί που σε βάθος χρόνου είχαν ανέλθει στην ιεραρχία της αστυνομίας, αποστρατεύτηκαν σχεδόν όλοι, από τον Δένδια… Μα όλοι…
Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή τη στιγμή όσοι είναι στα ανώτερα κλιμάκια της αστυνομίας είναι δεξιοί, πολύ δεξιοί, έως πάρα πολύ δεξιοί, ως ακροδεξιοί και αυτοί οι οποίοι έρχονται, είναι περήφανοι που είναι φασίστες…».

Επίθεση από τα ΜΑΤ δέχθηκε ο Μανόλης Γλέζος (κ. Βούτση, δεν τον χτύπησαν με πιστόλι…)

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. ΣΥΝΤΑΓΜΑ 12-2-12 (κ. Βούτση, δεν τον χτύπησαν με πιστόλι…)
Μανώλης Κυπραίος - Έχασε την ακοή του από κρότου-λάμψης (κ. Βούτση, δεν τον χτύπησαν με πιστόλι…)

Τι θ απογίνουν οι κουκουλοφόροι ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠ;);

Το συμπέρασμα το δικό μου είναι:
Αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση ν αφεθούν στα χέρια του οποιουδήποτε Βούτση και Πανούση. Είναι ζητήματα και ευθύνη ΟΛΩΝ.
Χωρίς δημοκρατία, καμιά προοδευτική δύναμη δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της.
Υπάρχει ανάγκη, όχι καθησυχάσματος και συνδιαλλαγής με τους μηχανισμούς καταστολής του καθεστώτος, αλλά μετασχηματισμού τους με θεσμούς και μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα κινούνται εντός των συνταγματικών πλαισίων, αλλά ανάγκη επίσης και ανοίγματός τους στην κοινωνία, για τον έλεγχό τους.

Σχόλια