Ψιθυριστές...

... μας ψυθίρισαν τα παρακάτω, που αναμεταδίδουμε ως φανατικοί ...κουτσομπολιστές...

  • Ο πρωθυπουργός και οι πολύ στενοί συνεργάτες του (Ν. Παππάς, Α. Φλαμπουράρης) κατέληξαν -ή πιο σωστά αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν- το εξής σχέδιο -απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.
  • Με την προσδοκία ότι η διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο θα λήξει καλώς, το βράδυ της 18ης Αυγούστου (αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα) που θα κληθεί να το ψηφίσει η Βουλή, ο πρωθυπουργός θα δώσει στην ψηφοφορία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Το Μνημόνιο θα περάσει με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, αλλά αν δεν τον επιδοκιμάσουν τουλάχιστον 151 βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης, θα πάει σε εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο.
  • Το ίδιο βράδυ, βάσει του ίδιου σχεδιασμού, οι βουλευτές που δεν έδωσαν την ψήφο τους στην κυβέρνηση, θα τεθούν εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και στα εκλογικά ψηφοδέλτια δεν θα έχουν θέση όλοι αυτοί. Με τον τρόπο αυτό, το αναπόφευκτο ρήγμα γίνεται de facto.
  • Κίνηση αρχηγική -από αυτές που δεν μας έχει συνηθίσει πάντως ο Α. Τσίπρας- αλλά με πλεονεκτήματα: θα τους χρεώσει ότι ρίχνουν την κυβέρνηση, με τη συμφωνία κλεισμένη (άρα, χωρίς άλλα προβλήματα για τη χώρα), χωρίς όμως να προλάβει να διαπραγματευτεί για το χρέος (από το Νοέμβριο και μετά).
  • Επιπλέον, θα έχει απαλλαγεί από την εσωκομματική αντιπολίτευση, χωρίς να περάσει το βάσανο των προσυνεδριακών και συνεδριακών διαδικασιών και συγκρούσεων.
  • Συμπέρασμα: αν πραγματοποιήσει την απειλή του, πηγαίνει στις εκλογές, με το κόμμα «καθαρό», έτοιμος για τη στροφή στην κεντροαριστερά, με την ΝΔ να μην έχει προλάβει να αναδιοργανωθεί και με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν υψηλά ποσοστά στον Α. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Σε δημοσκοπήσεις που δεν έχω δει, ο Α. Τσίπρας απολαμβάνει υψηλή δημοφιλία (αλλά με απώλειες προς τα αριστερά, και κέρδη από το κέντρο). Επίσης ότι δυνητικά 10- 12% μπορεί να ψήφιζε νέο κόμμα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης είναι σε πτώση, τέλος, ότι η σταθερή τριπλέτα με υψηλότερα ποσοστά αποδοχής είναι Τσίπρας -Δραγασάκης -Παπαδημούλης.
  • Δεν μπορώ να ξέρω αν το επιτελείο κάνει μια τελευταία μεγάλη μπλόφα. Θα ήταν, ωστόσο, ανόητο, γιατί οι «λαφαζανικοί» δεν γυρίζουν πίσω. Το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι ποιος θα αναλάβει το κόστος της διάσπασης. Ξέρω επίσης ότι τους «λαφαζανικούς» θα ακολουθήσει εκτός απροόπτου και ο Μ. Γλέζος.
  • Στον κύκλο περί τον Α. Τσίπρα, οι σχέσεις, πάντως, δεν είναι οι καλύτερες: Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο Ν. Βούτσης κατηγόρησε τον Ν. Παππά ότι «καταστρέφει τον Τσίπρα» και του ζήτησε να αποχωρήσει. Εκείνος αρνήθηκε ωστόσο.

Σχόλια