Τι;;;

??Αναρωτιέται ο φίλος Νώντας Φαρμάκης για την "άσκηση του εκλογικού του καθήκοντος". Τους προβληματισμούς του τoυς αδειάζει στο ηλεκτρονικό χαρτί και η ΦΑΙΑΚΙΑ αναπαράγει...

ΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΤΩΡΑ Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ;
   Το διακύβευμα των εκλογών
Στις αστικές δημοκρατίες οι εκλογές στοχεύουν στην ανάδειξη κυβέρνησης αλλά και αντιπολίτευσης. Οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν ποιό κόμμα,(ή ποιά κόμματα) θέλουν να κυβερνήσουν με κριτήρια τα προγράμματά τους αλλά και την πρακτική τους τουλάχιστον αυτών που στο παρελθόν έχουν ξανακυβερνήσει τη χώρα.
Οι εκλογές της επόμενης Κυριακής δεν έχουν ουσιαστικό κυβερνητικό διακύβευμα δεδομένου του ότι υπάρχουν 5 τουλάχιστον κόμματα ( ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ – ΑΝΕΛ) που κοινό προγραμμά τους είναι το 3ο μνημόνιο. Οι διαφορές των κομμάτων αυτών, όπως συνάδουν και από τον προεκλογικό τους λόγο, είναι το πόσο καλά ή καλύτερα μπορούν να εφαρμόσουν το μνημόνιο – πρόγραμμά τους.
Απομένει λοιπόν ως διακύβευμα των εκλογών  η ταυτότητα της αντιπολίτευσης. Με ποιά και πόσο ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα εκφράσει ο λαός τη θέση του απένατι στο τρίτο μνημόνιο.
 Ψάχνοντας την αριστερά, ή αναζητώντας τους καλούς
Ιστορικά και κοινωνιολογικά, οι διακδικήσεις, τα αιτήματα και οι ελπίδες των δυνάμεων της εργασίας για  περισσότερη δικαιοσύνη, ισότητα και ευημερία, είχαν συλλογικό υποκείμενο την εκάστοτε έκφραση της αριστεράς. Στις σημερινές συνθήκες υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να ονομαστούν οι δυνάμεις της αριστεράς. Ο ορισμός της αριστεράς έχει προκαλέσει ατέρμονες συζητήσεις λόγω των  ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του χώρου, όπως οι πολυδιασπάσεις του για σημαντικούς και ασήμαντους λόγους, οι καταβολές, οι μεγάλες ήττες και η έλλειψη ομοφωνίας στις αιτίες τους. Βέβαια η διαδρομή της αριστεράς στη Ελλάδα εμπεριέχει και τις χρυσές σελίδες του Εαμικού και Εδαίτικου κινήματος που μας δίνουν εργαλεία και πληροφορίες για να περιγράψουμε τα χαρακτηριστικά της και τις ποιοτικές διαφορές της με άλλους πολιτικούς χώρους, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε άλλη μια φορά να ορίσουμε τόσο την αριστερά όσο και το ποιό ακριβώς είναι σήμερα το αντικείμενο της διαπάλης της.  Αν η κατάργηση της αντίθεσης ανάμεσα στην κοινωνική παραγωγή και στην ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της, αποτελεί  τον μείζωνα στρατηγικό στόχο της κομμουνιστικής πρωτοπορίας της κοινωνίας, τότε κατά την αποψή μου ως αριστερά ορίζεται το ελάχιστο πρόγραμμα που αυτή η πρωτοπορία θέτει κάθε φορά με σκοπό την βελτίωση της ζωής του εργαζόμενου.
Δύσκολα στη σημερινή εποχή θα διακρίνει κάποιος ελάχιστο πρόγραμμα διεκδικήσεων και ίσως ακόμα πιό δύσκολα, κομμουνιστική πρωτοπορία.
 Αφού λοιπόν δύσκολα με τις παραπάνω παραδοχές μπορεί να ορίσει κάποιος σήμερα την αριστερα και επειδή ούτε προλαβαίνουμε ως την Κυριακή των εκλογών να ορίσουμε τη στάση μας αυτοκαθοριζόμενοι, προτείνω ως ορθό τρόπο αριστερής σύμπραξης, τον ετεροκαθορισμό μας. Έτσι εύκολα θα σταθούμε απέναντι από τον αντίπαλο και όχι με τον αντίπαλο.
Ψάχνοντας τον αντίπαλο, ή αναζητώντας τους κακούς.
Ας ρίξουμε μια ματιά στην σημερινή κατάσταση, ας αναρωτηθούμε ποιοί και με ποιό τρόπο μας έφεραν σε αυτήν.
Bάσει στοιχείων του Ινστιτούτου Prolepsis, η μαζική φτωχοποίηση της μεγαλύτερης μερίδας του Ελληνικού λαού οδήγησε:
– 6 στους 10 μαθητές σε 64 σχολεία της Αθήνας αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
– Το 61% των μαθητών στα παραπάνω σχολεία έχουν ένα γονιό χωρίς δουλειά, ενώ το 17% των οικογενειών δεν είχε κανένα γονιό που να εργάζεται.
– 11% από τα παιδιά είναι ανασφάλιστα και το 7% είχε ζήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πάνω από μια βδομάδα κατά το έτος 2014, ενώ το 3% ζούσε ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
– 406 σχολεία από όλη την Ελλάδα έλαβαν βοήθεια το 2014 για να σιτίσουν τους 61,876 μαθητές τους.
– 1,053 σχολεία έχουν κάνει αίτηση φέτος για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα «Διατροφή», ώστε να λάβουν σίτιση οι 152,397 μαθητές τους εκ των οποίων σήμερα μόνο οι 15,520 μαθητές σε 150 σχολεία έχουν συμπεριληφθεί.
– 42,727 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από γονείς σε 23 νομούς όλης της χώρας και το 54% των οικογενειών αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα.
Βάσει μελέτης του «Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους» της Βουλής:
– 3,8 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας (432 ευρώ το μήνα ανά άτομο)
– 2,5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (233 ευρώ το μήνα ανά άτομο, που σημαίνει ακραία φτώχεια)
– Δηλαδή το 58% του Ελληνικού πληθυσμού, 6,3 εκατομμύρια πολίτες, ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας.
Απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα:
 Εδώ φτάσαμε επειδή την κρίση του ευρωπαικού καπιταλισμού ( της ΕΕ δηλαδή) την πληρώνουν αυτοί που δεν την δημιούργησαν για να μην την πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν. Σε αυτό συνετέλεσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ  της ΝΔ της ΔΗΜΑΡ του ΛΑΟΣ  που δέχτηκαν, ψήφισαν και εφάρμοσαν τα 2 πρώτα μνημόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ που ανήλθαν στην κυβερνητική εξουσία με την υπόσχεση πως θα τερματίσουν την λιτότητα και αντί αυτού εισηγήθηκαν και ψήφισαν με την βοήθεια του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ  και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ  το τρίτο μνημόνιο που θα προσθέσει ακόμη περισσότερα βάρη στις πλάτες μας.
Οι οικονομικές αυτές παρακτικές εφαρμόστηκαν με νόμισμα το ευρώ κατ επιταγή της Ευρωπαικής Ένωσης και της νόμων της ευρωζώνης. Για να καταστεί δυνατή η ψήφιση και η δημοκρατική νομιμοποίηση των μνημονίων, παραβιάστηκε το σύνταγμα της Ελλάδας καθώς και οι κανονισμοί της Βουλής των Ελλήνων.
Τα κύρια επιχειρήματα της αναγκαιότητας της υπερψήφισης των μνημονίων ήταν  αρχικά τα παρακάτω:
·          Αναγκαστήκαμε, για να σώσουμε τη χώρα
·         Δεν θέλαμε τέτοια μέτρα, αλλά αναγκαστήκαμε με εκβιασμούς.
Αργότερα τροποποιήθηκαν ως εξής:
·         Mερικά μνημονιακά μέτρα ήταν αναγκαία
·         Κάποια από αυτά έπρεπε να τα πάρουμε μόνοι μας
Για να καταλήξουν:
·         Αν δεν μας επέβαλλαν τα μνημόνια έπρεπε να τα εφεύρουμε
·         Ευτυχώς που μας επέβαλλαν τα μνημόνια
ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ
1.      Η δυστυχία του λαού μας σχεδιάστηκε και επιβλήθηκε απο τό κοινό ευρωπαικό μας σπίτι που κατά κάποιους μπορεί να γίνει και σπίτι τών λαών.
2.      Η δυστυχία  εφαρμόστηκε απο  ΝΔ -ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ- ΠΟΤΑΜΙ  και έγινε αποδεκτή και από τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ
3.      Η επιχειρηματολογία ήταν κοινή για όλα τα προαναφερθέντα κόμματα
4.      Και οι 5 σαν φοβικό εργαλείο χρησιμοποιούν το επικείμενο θάνατο έξω απο το ευρώ και την ευρώπη
5.      Όλα τα προαναφερθέντα κόμματα προκειμένου να περάσουν τα μνημόνια παραβίασαν τους νόμους της αστικής Δημοκρατίας.

ΑΣ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΜΑΣ
 Με όσους βλέπουν το μέλλον μας έξω από τον καπιταλισμό, έξω από την ευρώπη,έξω από το ευρώ με προυπόθεση τη λαική εξουσία ή με επιζητούμενο τη λαική εξουσία, ή χωρίς αυτή,ή ακόμη και με όσους απλά δεν γουστάρουν να μας παραβιάζουν το σύνταγμα οι άλλοι.
Με τη σκέψη πως η Κυριακή θα αποτελέσει ευκαιρία για ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού και δημοκρατικού μετώπου

ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ

Σχόλια