Εύλογη παραίτηση

Και πράξη αξιοπρέπειας από τον φίλτατο Στέφανο Πάντο, μέχρι χθές Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της "Ελληνικόν ΑΕ". Αναπαράγουμε το κείμενο της παραίτησής του...

Προς

Τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ

Κοινοποίηση: Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη


ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ


 Η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΟΙΚ διόρισε το Δ.Σ.  στις 31 Ιουνίου 2015 για την διαχείριση του χώρου της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. προς όφελος του Δημόσιου και του δημόσιου συμφέροντος.
Από την αρχή της θητείας μας αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε χωρίς μισθούς, αμοιβές, αποζημιώσεις και έξοδα παράστασης.
Σε αυτό το ελάχιστο  διάστημα της θητείας μας  πήραμε αποφάσεις για παραχωρήσεις  χωρών σε δημόσιους φορείς, σε κοινωφελείς φορείς και συλλόγους.
Επίσης  πήραμε αποφάσεις για άνοιγμα παραλιών και για παραχωρήσεις  χωρών σε δήμους και για την εξυπηρέτηση των  κατοίκων στις περιοχές των στάσεων του  Μετρό.
Στα πρώτα Δ.Σ. αποφασίσαμε  για μειώσεις εξόδων και να προβούμε σε ελέγχους στην οικονομική διαχείριση της εταιρείας.
Προγραμματίζαμε την ανάληψη πρωτοβουλιών για την διενέργεια παρουσίασης και σύγκρισης όλων των μελετών που έχουν εκπονηθεί για το Ελληνικό .
Δυστυχώς  λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας το Τρίτο Μνημόνιο που επιβλήθηκε στην χώρα μας από τους δανειστές, αναφέρεται εντελώς συγκεκριμένα και οριστικά  στην υλοποίηση της νομικά διάτρητης  σύμβασης, που συνιστά ουσιαστικά  ξεπούλημα του Ελληνικού με τους ίδιους απαράδεκτους όρους και δεν δίνει επί πλέον κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης με επενδυτές για την αξιοποίηση του χώρου με άλλους όρους ώστε να είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
Να σημειωθεί ότι δεν γνωρίζαμε μέχρι τις 3/8/2015 την σύμβαση της LAMDA και τους όρους της, διότι η κυβερνητική  κατεύθυνση όταν οριστήκαμε  μέλη του Δ.Σ. ήταν διαφορετική για την μελλοντική εξέλιξη του Ελληνικού.
Εκτός των άλλων από την παραπάνω σύμβαση, που τώρα ξαφνικά επανενεργοποιείται όπως μας κοινοποιήθηκε, επιβάλλεται επίτροπος-παρατηρητής, και συγκεκριμένα  ο νομικός σύμβουλος της LAMDA Development, με στόχο  την υποχρεωτική παρακολούθηση-επιτήρηση από σήμερα και στο εξής, όλων των συνεδριάσεων του Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.
Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ούτε καν για την απλή διαχείριση των  χώρων μας, όπως είναι οι δραστηριότητες που αναφέρω παραπάνω.
Επί πλέον η  απάντηση  του εκπροσώπου του μετόχου (ΤΑΙΠΕΔ) στην πρόσκλησή  μου για συνάντηση των μελών του Δ.Σ. καθιστά σαφές ότι  υπάρχει διαφωνία  μεταξύ του μετόχου και της διοίκησης της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.,  σχετικά με το αντικείμενο και τους σκοπούς της Εταιρείας.
Θεωρώ ότι δεν νοείται διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. που να είναι αδιάφορη για την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.
Η απελθούσα κυβέρνηση και η πρώην αναπληρωτής υπουργός του ΥΠ.ΟΙΚ κ. Νάντια Βαλαβάνη που με διόρισαν, γνώριζαν και αποδέχθηκαν και τις θέσεις μου για την καλλίτερη δυνατή αξιοποίηση του Ελληνικού αλλά και το γεγονός  ότι τα τελευταία 24 χρόνια δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος, συνεπώς ούτε και του ΣΥΡΙΖΑ .
Καταλαβαίνω ότι η  δραστηριότητα μας για την υπεράσπιση του Δημόσιου Χώρου και την αξιοποίηση του προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, σε συνθήκες Τρίτου Μνημονίου και ασφυκτικής επιτήρησης, δεν μπορούν να συνεχιστούν μέσα από το Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.
Κατόπιν αυτών σας υποβάλλω την παραίτησή μου και σας ζητώ να με απαλλάξετε από τα καθήκοντα του Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου της Εταιρείας.


Στέφανος Πάντος-Κίκκος

Σχόλια