Τα όρια της βαρβαρότητας;;;

Μάλλον όχι... Η καθημερινότητα μας πείθει πως υπάρχουν και χειρότερα... Η κατρακύλα στην απανθρωπιά της πολιτισμένης Ευρώπης και της "φίλης των λαών" ΕΕ δείχνει πως υπάρχουν και χειρότερα... Αυτά σκεφτόμαστε καθώς διαβάσαμε στον ιστότοπο Nooz.gr ένα ενδιαφέρον και συγκινητικό άρθρο του Λουκά Βελιδάκη, που αναπαράγουμε...

Το προσφυγικό στην εποχή των τεράτων
"Ο παλιός κόσµος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί. Ζούµε στην εποχή των τεράτων": Η φράση είναι του Αντόνιο Γκράµσι. Και αποδίδει την επικρατούσα εικόνα στο προσφυγικό, με τον τρόπο που ταυτίζονται μεταξύ τους δύο κομμάτια ενός παζλ...

Η εικόνα είναι δυστοπική. Περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, η οποία πασχίζει να δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές. Η Ειδομένη και ο Πειραιάς -κυρίως-, καθώς και τα υπόλοιπα σημεία όπου συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες/μετανάστες είναι καρφί στο μάτι του δυτικού πολιτισμού, αλλά και βαρύς πονοκέφαλος για τις ελληνικές αρχές, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει μία έκρηξη.

Λειτουργική λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, πολλώ δε μάλλον στο ορατό μέλλον. Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, που εμφανίστηκε ως η λύση στο κλιμακούμενο πρόβλημα, καρκινοβατεί, κάτι που ξεκάθαρα φαίνεται στη δυσκολία των επαναπροωθήσεων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς την Τουρκία.

Τη Δευτέρα, μετά κόπων, βασάνων και μεγάλης αβεβαιότητας έως την τελευταία στιγμή, οδηγήθηκαν στην Τουρκία από τις δυνάμεις της Frontex 202 μετανάστες. Την ίδια ημέρα έφθασαν στα ελληνικά παράλια 339. Δώρο άδωρον.

Πληροφορίες από τούρκους αξιωματούχους, που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι η Τουρκία πρόκειται να προχωρήσει την Τετάρτη στην επανεισδοχή άλλων 200 μεταναστών από τη Λέσβο. Επισήμως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Κατόπιν, έγινε γνωστό -πάλι από τούρκο αξιωματούχο- ότι η Ελλάδα ανέβαλε ως την Παρασκευή την επαναπροώθηση της επόμενης ομάδας μεταναστών στην Τουρκία.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση εργαζόμενων στο Κέντρο Φιλοξενίας της Μόριας,  που μίλησαν -υπό καθεστώς ανωνυμίας- στο nooz το μεσημέρι της Κυριακής. Απλώς δεν είχαν απάντηση, αγνοούσαν τα πάντα, καταδεικνύοντας ότι ο σχεδιασμός -μάλλον- γίνεται στο πόδι. Το γεγονός, επίσης, ότι η πλειονότητα των φιλοξενούμενων στο hotspot έχει υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου, τορπιλίζει τη διαδικασία.

Το nooz συνομίλησε στη Μυτιλήνη με ανθρώπους που γνωρίζουν τις διαθέσεις των Σύρων και των Αφγανών που έφτασαν στην Ελλάδα. Αυτές συμπυκνώνονται στο εξής: "Δεν γυρνάμε πίσω στην Τουρκία. Δεν πρόκειται να παραμείνουμε στην Ελλάδα. Εμείς φύγαμε από την κόλαση του πολέμου, τους τζιχαντιστές, τους ταλιμπάν, από τις βόμβες που έσκαγαν δίπλα από το σπίτι μας, δεν μας τρομάζουν τα κλειστά σύνορα. Εμείς θα περάσουμε, θα φύγουμε".

Και στην εύλογη απορία, στο τι ελπίζουν, η απάντηση είναι αφοπλιστικά απλή: "Να βρουν διακινητές και να τους περάσουν παρανόμως από τα σύνορα. Γι' αυτό δεν θέλουν να φύγουν από τον Πειραιά και την Ειδομένη. Θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα χάσουν το ραντεβού τους με την ευκαιρία...".

http://admin.noz.gr/Uploads/metanastes541610002.jpg
Το αγκάθι της συμφωνίας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, που επικαλείται πληροφορίες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενδέχεται 13 άτομα που είχαν κάνει αίτημα χορήγησης ασύλου να επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, τη Δευτέρα, χωρίς να αυτό να εξεταστεί.

Αυτό ακριβώς αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι για τη συμφωνία, η τήρηση δηλαδή των διεθνών κανόνων, κάτι που είχαν τονίσει εμφατικά εξ αρχής όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις.

Κατά τα λοιπά στους 52.352 ανέρχονται οι πρόσφυγες/μετανάστες σε όλη τη χώρα. 

Οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν στις 225. Συνολικά, στα νησιά βρίσκονται 5.984 άτομα. Στην Αττική ανέρχονται σε 14.506, εκ των οποίων στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν 4.761.

Στην Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Λάρισα φιλοξενούνται 2.542 άτομα, ενώ στη νότια Ελλάδα (δήμος Ανδραβίδας) 340. Η βόρεια Ελλάδα αριθμεί 28.980, από τους οποίους οι 11.280 διαμένουν στην Ειδομένη και οι 1.264 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.


http://admin.noz.gr/Uploads/metanastes541610003.jpg
Το ζητούμενο... θαύμα

Μιλώντας με ανθρώπους που ασχολούνται με την προσφυγική κρίση διαπιστώνεις ότι -δεδομένης της κατάστασης- εναποθέτουν την επίλυση του προβλήματος σε ένα θαύμα. Ή ακόμα και στο Θεό (για αυτούς που πιστεύουν).

Η επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, συνοδεία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, στη Λέσβο, σίγουρα θα λειτουργήσει συμβολικά, ωστόσο κάποιοι ελπίζουν και θαυματουργά. Αν πιστεύεις στα θαύματα...

Σχόλια