Το ευρωπαϊκό σχέδιο «Μάρσαλ» και ο Θάνατος του εμποράκου…

Γράφει ο φίλτατος Νίκος Μητσιάλης και η ΦΑΙΑΚΙΑ αναπαράγει...


Τη περασμένη Πέμπτη βράδυ στην εκπομπή “10” ΕΡΤ1 με τον Φάνη Παπαθανασίου και την Νικόλ Λειβαδάρη, με αντικείμενο «οικονομία – τουρισμός», καλεσμένοι ήταν ο υπουργός Άδωνης Γεωργιάδης, ο Κων. Μίχαλος του ΕΒΕΑ, ο Νίκος Βέττας και ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητές οικονομικών. Ήταν μια πολύ αποκαλυπτική συζήτηση, ένα τηλεοπτικό πάνελ συμφωνούντων που επικεντρώθηκαν στο πρώτο και πιο ενδιαφέρον μέρος της συζήτησης, στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού που σήμερα βρίσκεται σε κρίση και στην αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης της παραγωγικής διαδικασίας!


«Ανακάλυψαν» επ’ ευκαιρία του κορονοϊού το αρνητικό για την οικονομία του τόπου που δημιουργεί η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού! Ιδιαίτερα ο Άδωνης Γεωργιάδης τόνισε με έμφαση το στρεβλό μοντέλο μιας τέτοιας ανάπτυξης… Απορίας άξιο που όλοι αυτοί οι ειδήμονες περί τα οικονομικά να έχουν τώρα τέτοια θέση ενώ μέχρι και χθες υμνούσαν αυτή τη ναυαρχίδα της οικονομίας μας. Δεν ξεπουλάνε μέχρι και σήμερα φιλέτα του δημοσίου όσο, όσο για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του είδους τουρισμού; Σημαία τουριστικής ανάπτυξης κυματίζουν και το ξεπούλημα του “Ερημίτη” με σημαιοφόρο τον κ. Άδωνη, που ανακοινώνει στην εκπομπή τα εγκαίνια των εργασιών εκεί, για τις αρχές του Ιουλίου.
Σήμερα όψιμα ανακαλύπτουν τις συνέπειες αυτής της βλαβερής μονοκαλλιέργειας! Μιλάνε για επέκταση της παραγωγικής βάσης, στριμωγμένοι από την επερχόμενη χειμωνιάτικη οικονομική θύελλα παρ’ όλο που το ίδιο σύστημα, με διάφορες χρωματικές παραλλαγές, διαχρονικά δημιούργησε αυτό το κυρίαρχο μοντέλο παροχής «θερινών υπηρεσιών»! Με ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με εργαλείο το τραπεζικό σύστημα διέλυσαν στη κυριολεξία μια σειρά παραγωγικούς τομείς, ανοίγοντας τις «κάνουλες» τραπεζικού χρήματος προκειμένου να μεταβληθούν και τα κοτέτσια ακόμα σε παραθεριστικές κατοικίες και στη συνέχεια σ’ ένα τουρισμό only closing!
Πολλά είναι τα λεφτά που θα πάρουμε από την κομισιόν, είπε ο υπουργός Άδωνης! Είναι 50 δις μαζί με το νέο ΕΣΠΑ και με τη μόχλευση (?) θα γίνουν ακόμα περισσότερα! Χαράς ευαγγέλια λοιπόν, περιμένουν ένα χοντρό πακέτο για να εφαρμόσουν ένα νέο σχέδιο «Μάρσαλ», ευρωπαϊκό αυτή τη φορά, για να μας «σώσει» όπως τότε και εκείνο…Με το ορίτζιναλ «Μάρσαλ» η τότε καραμανλική δεξιά έστησε βιομηχανίες και κυρίως τους βιομήχανους των «παγωμένων πιστώσεων», έφτιαξε δρόμους και γεφύρια που ανέδειξαν επώνυμους εθνικούς εργολάβους και τέλος με τα εκατό μεταχειρισμένα αμερικανικά λίμπερτυ που παραχωρήθηκαν ως δώρο στους εφοπλιστές, νοιώθουμε εσαεί… περήφανοι για την «ελληνική» ναυτιλία!
Το ευρωπαϊκό σχέδιο «Μάρσαλ», που θα αρχίσει να εκταμιεύεται σε δόσεις από το 2021 την ίδια στόχευση θα έχει! Το είπαν ξεκάθαρα ον κάμερα: «Τα χρήματα αυτά δεν θα πρέπει μυωπικά να «σπαταληθούν» πέφτοντας στην αγορά γιατί μέσα σε δυο τρία, χρόνια θα εξαντληθούν, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να κατευθυνθούν στοχευμένα…» Τότε το σλόγκαν ήταν η «ανοικοδόμηση της χώρας», τώρα η «νέα παραγωγή βάση» και η…πράσινη ανάπτυξη!!!
Όταν η συζήτησε περιστράφηκε στο φλέγον θέμα της άρνησης των τραπεζών για χορηγήσεις με μικρού ύψους δανειοδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η θέση τους ήταν απολύτως αποκαλυπτική για αυτό που σχεδιάζουν να ακολουθήσει: «Δεν είναι δυνατόν να μπούμε σ’ ένα νέο κύκλο κόκκινων δανείων, τα χρήματα πρέπει να πάνε όπως είπαμε στοχευμένα για τη δημιουργία μιας νέας παραγωγικής βάσης και ένα μέρος του παλιού αναγκαστικά θα πεθάνει…»
Αυτή η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, όπως κολακευτικά αποκαλούν διαχρονικά τους μικρομεσαίους οι πολιτικοί ψηφοθήρες, αποτελείται από το 98,6 των επιχειρήσεων της χώρας! Στις ελληνικές αυτές μικρομεσαίες επιχειρήσεις εργάζονται 1,7 εκ. έλληνες, εργοδότες και μισθωτοί εργαζόμενοι (ΓΣΕΒΕ). Τεράστιο μέρος αυτού του «παλιού», σύμφωνα με τα σχέδια των «σοφών» του κ. Μητσοτάκη, αναγκαστικά πρέπει οικονομικά να πεθάνει… Το ξεκαθάρισαν, η υλοποίηση της «νέας παραγωγικής βάσης» θα θεμελιωθεί πάνω στα οικονομικά ερείπια των «περισσευούμενων» μικρομεσαίων και εργαζομένων…

Σχόλια