Πίσω από τις εικόνες…




Τούτες τις μέρες η ανθρώπινη ιστορία ξαναγράφεται με σελίδες πολέμου… Μίσος, κατάρες, εθνικισμοί, αλληλοεξόντωση… Και στο τέλος νικητής και νικημένος… Ο νικητής επεκτείνεται και ο ηττημένος τα …μαζεύει.



Οι λαοί στο πάρε - δώσε γεωστρατηγικών συμφερόντων, που δεν τους αφορούν ούτε κατ’ ελάχιστο, συμμετέχουν στο απάνθρωπο παιγνίδι ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Με πρόσχημα διάφορους εθνικιστικούς μύθους, που εγκαθιδρύονται στις ψυχές των “υπηκόων” με δύναμη γονιδιακής εναπόθεσης. Ετσι σημαδεύονται, βιάζονται και καταστρέφονται αξιοπρέπειες και ζωές…

…Ο άνθρωπος είναι επιθετικός από τη φύση του, έτσι είμαστε, δεν μπορούμε να αλλάξουμε κ.ο.κ. είναι οι συνήθεις “λογικόμορφες” ηλιθιότητες, που επιχειρούν να ερμηνεύσουν τον κατευθυνόμενο υποβιβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης σε κτηνώδη οντότητα… Η συνειδητή παραπλάνηση διογκώνει το μίσος σε βαθμό ικανό να μετατρέπει εγκεφάλους σε φονικούς επεξεργαστές και σώματα σε εγκληματικά εργαλεία.

Όλα αυτά και άλλα θυμηθήκαμε καθώς βιώνουμε τις συγκλονιστικές σκηνές από το ξεσπίτωμα των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ… Κάπου 26 χρόνια μετά την εγκατάσταση πολλών από αυτούς σε σπίτια μουσουλμάνων – Αζέρων ήλθε η ώρα του ξεριζωμού…

Κάνεις-λάβεις καρδιά μην σε πονέσει έλεγε η νόνα μου… Όμως, εδώ πονάει, γιατί τώρα, που οι μύθοι και οι εθνικιστικές κραυγές κατακάθονται υπό το βάρος της ειρηνευτικής συμφωνίας βλέπεις ανθρώπους μπαρουτοκαπνισμένους, που κρατάνε στη ψυχή τους πάθη ανθρωποκτόνα. Το κάψιμο σπιτιών, που κατέλαβαν ή έχτισαν οι ίδιοι γίνεται με ένα στόχο: να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού !!! Πιθανότατα κάποιου Αζέρου, που θα κάνει τώρα την αντιστροφή πορεία υπό την επήρεια θριαμβικών παιάνων ανακατάληψης των “ιερών” χωμάτων… Ζητήματα πραγματικά αλλά πάντοτε διογκωμένα, κάποτε και κατασκευασμένα προορίζονται για να συντηρούν τα μίση στα βάθη των αιώνων!!! Φανταστείτε π.χ., πως αύριο το πρωί υπογράφεται μία πραγματικά δίκαιη ειρήνη στην Παλαιστίνη!!! Πόσοι αιώνες θα χρειαστεί να περάσουν για να ξεχαστούν πάθη, που έχουν βαφτεί με ποταμούς αίματος!!!

Πούτιν, γιατί μας εγκατέλειψες;;; έλεγε ένας δακρυσμένος Αρμένιος, που έβλεπε το σπίτι του να καίγεται με την φωτιά, που τούβαλε ο ίδιος!!!

Φυσικά, ο Πούτιν, που δήθεν είχε εξαφανιστεί κατά την διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους των πολεμικών επιχειρήσεων, είναι ο μεγάλος νικητής. Ας συνοψίσουμε τα οφέλη του.

-Επιβάλλει την παρουσία του σαν ο αποκλειστικός εγγυητής της ειρήνης ανάμεσα σε δύο κράτη, το ένα των οποίων (Αζερμπαϊτζάν) είχε περάσει στην κυριαρχική επιρροή των ΗΠΑ, ενώ η κυβέρνηση του άλλου (Αρμενία) ήταν έντονα φιλοδυτική αφού είχε επιβληθεί με ένα είδος πορτοκαλί επανάστασης… Το τέλος του πολέμου και η “ατιμωτική” για τους Αρμένιους συμφωνίας κάνει την κυβέρνηση της χώρας λαομίσητη και ετοιμόρροπη.

-Οι ΗΠΑ, προς τις οποίες και οι δύο χώρες του μαλακού υπογάστριου της Ρωσίας αναφέρονται -έστω και σε διαφορετικό βαθμό- απουσιάζουν παντελώς από το προσκήνιο της παρούσας κρίσιμης πολιτικής φάσης. Αυτό προσφέρει στην Ρωσία ένα επιπλέον θετικό πρόσημο από την έκβαση του πολέμου και της κρίσης με πιθανότατες μελλοντικές προεκτάσεις.   

-Η ελεγχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στην υπόθεση συμβάλλει στην κατά το δυνατόν απαγγίστρωσή της από το άρμα των ΗΠΑ και αυτό είναι εξαιρετικά επιθυμητό τώρα, που κατά πάσα πιθανότητα η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θα επανακτήσει με τον Μπάϊντεν την επεκτατικότητά της στην περιοχή…  

Ισως αυτές οι σκέψεις μάλλον δεν υπάρχουν στον νου των δακρυσμένων Αρμένιων, που παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Μακάρι αύριο, μεθαύριο, όταν τα δάκρυα θα στεγνώσουν να αναλογιστούν τα παιγνίδια, που παίζονται στις πλάτες τους… Και στις πλάτες των Αζέρων… Και στις πλάτες των λαών όλου του κόσμου… Νικητών και Νικημένων…    

  

Σχόλια