TOYΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ και ΑΠΛΗΣΤΙΑ

👉Προτείνουμε θερμότατα, το άρθρο του φίλτατου Δημήτρη Λεβέντη, σχετικά με την αξιοποίηση της περιοχής του πρώην κλαμπ Μεντιτερανέ, στην Δασιά… Είναι πληρέστατο ως προς την κριτική θεώρηση μιας τουριστικής “αξιοποίησης” με πολλά πληροφοριακά στοιχεία για τις …μεθόδους προώθησης της συγκεκριμένης “επένδυσης”…

Σπουδαίο υλικό για να μάθουμε, που μας αφαιρεί και το …άλλοθι, ότι δεν ξέραμε…


 

TOYΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  και  ΑΠΛΗΣΤΙΑ

Με αφορμή την αυριανή συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο  καταθέτω δυο τρείς σκέψεις για την υπόθεση της ιδιοχτησίας της Gardens etc στην Δασιά

Το Κλάμπ Μεντιτερανέε αποτέλεσε την πρώτη τουριστική μονάδα μεγάλης κλίμακας όχι της Κέρκυρας αλλά της Ελλάδας.

Το υποδειγματικό χαρούμενο χωριό που άρχισε ν΄αναπτύσεται  από τον Zεράρ Μπλίτζ  εδώ κι εξηνταοχτώ χρόνια  είναι το ¨"φώς του Θαβώρ " του ελληνικού τουρισμού και της  σύγχρονης οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας.

 (Του τουρισμού που δεν αποτελεί βιομηχανία όπως κόπτονται ορισμένοι αλλά κάθετο υπηρεσιακό σύστημα που προσφέρει κατανάλωση με  μηχανισμό  συνδεδεμένο και αλληλεπιδρώντα  με όλους τους τομείς της παραγωγής  (την υπεραξία της γης, τις κατασκευές, το μεταπρατικό εμπόριο)

Πολύ σωστά θεωρούνται διατηρητέα μνημεία ταπεινά λιοτρουβιά και  τεράστιες ιστορικές βιομηχανικές μονάδες (Φιξ, Δεσύλας, Ανεμογιάννης στους Παξούς), γιατί όχι λοιπόν οι εγκαταστάσεις ή μέρος τούτων του Club να μην προστατευτούν να ανακαινιστούν και να βελτιωθούν?

 Με τον ίδιο σεβασμό και φροντίδα, που πρέπει ν΄ αφιερώσουμε στην Ανουντσιάτα η τον Φοίνικα… Σαν κοινωνία… Σαν σύνολο σκεπτόμενων ανθρώπων…

 Ναι !! είναι διατηρητέο  μνημείο όπως τα  ανάλαφρα Ξενία του Κωνσταντινίδη. Και το σχολείο του Ζενέτου, γιατί δίδαξε  πώς ένα χωριό με 1700 κατοίκους (1500 πελάτες και 200 προσωπικό) μπορεί να σταθεί μες τη Κερκυραϊκή φύση χωρίς να την ανασκολοπίσει, χωρίς να ασελγήσει βάρβαρα στο κορμί της.

Την Κερκυραϊκή φύση, που γι΄αυτήν έρχεται και προσκυνά με δέος ο επισκέπτης και όχι για τα τσιμέντα και τα μούτρα μας!

Δίδαξε πώς συνδέεται η ψυχαγωγία με το παιγνίδι και τη φιλοξενία ανοίγοντας τον δρόμο στον αθλητικό τουρισμό στις  εύκολες all inclusive συναλλαγές με τις χάντρες ή στη μετατροπή των πελατών σε εκπαιδευμένο προσωπικό ή animateurs με μια επιτηδευμένη μέθοδο  στρατολογίας και δελεαστικής παράταση της διαμονής.

 Ποιός έμαθε αλήθεια την Ελλάδα θαλάσσιο σκι και αλεξίπτωτο, σανγκρίες και στέκ ταρτάρ???

 Δίδαξε επιπλέον ένα πρώτο δυναμικό  στελεχών  για τις νέες συνθήκες του τουρισμού, που αποτελούσε ακόμα παρθένο απλησίαστο έδαφος.  

Αυτές οι γυναίκες κι άντρες που πέρασαν από το Κλαμπ ήταν το πρώτο οριζινάλ ντόπιο stuff των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που άρχισαν να ξεφυτρώνουν εκείνη την δεκαετία και που επανδρωνόταν μέχρι τότε κυρίως από Κερκυραίους της διασποράς από τις μεγαλουπόλεις και τα καράβια.

Αρκετοί ταξίδεψαν και κατάλαβαν τι γίνεται παρά όξω... Μεγάλο μέρος απ΄ αυτούς μετά στέριωσαν  σαν αυτόνομοι ανεξάρτητοι επαγγελματίες ή επιχειρηματίες.

 Άς ξαναδεί το θέμα λοιπόν η Πολιτεία γιατί με τρόπο εύκολο κι αβασάνιστο  οι τωρινοί ιδιοκτήτες επιχειρούν να κατεδαφίσουν, ότι έχει απομείνει από το κουφάρι της κραταιάς μονάδας...

Όχι, δεν σβήνουμε την σύγχρονη ιστορία μας !!!

Δεν υποτιμάμε τα θεμέλια της σημερινής οικονομικής ευρωστίας του τόπου. Μνημονεύουμε τους πρωτοπόρους,  τους τολμηρούς,  εκείνους που άνοιξαν τον δρόμο…

Αυτά τα ερείπια είναι το δικό μας Πάνθεον! Για μας τους πιο σύγχρονους έχουν αξία τεράστια σαν τόπος και μνήμη...

Η εκμετάλλευση αυτής της ευλογημένης γης, που επιχειρείται τώρα είναι ακριβώς το αντίθετο απ΄αυτό το ανάλαφρο - ανοιχτό πνεύμα  που έφερε το κλάμπ  ...δηλαδή υπερδόμηση  38,500 τ.μ με όρους ξενοδοχείου εκτός σχεδίου… Κατάτμηση  του 30% για παραθεριστικές κατοικίες δηλαδή 115 τουλάχιστον σπίτια των 100 τ.μ. με τη γη τους, που πωλούνται και προφανώς πάνω στη θάλασσα.

 Η έγκριση που πήραν από τη συγκυβέρνηση Συριζανέλ το 2015 αφορά 7η34 κλίνες… Και την υπέγραψαν ο Λαφαζάνης και η Κουντουρά, μέσω μιας χαριστικής Άδειας Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΜΕΟ), που ο όγκος της πρέπει να έχει τρομάξει κι αυτούς τους ίδιους τους "ependytes "..

 Το Δημοτικό Συμβούλιο σύρθηκε κυριολεκτικά σε μια στοχευμένη ενέδρα… Με ελλιπέστατα στοιχεία, απλά με κουβεντούλες  μπήκε το δίλλημα: Γη ή φράγκα ...

Με πλειοψηφία 2 προς 1  αποφάσισε  φράγκα ... Κι’ αν έχετε την καλοσύνη, λίγο πιο γρήγορα, γιατί έχουμε ανάγκες…

Αποψή μου είναι, ότι σκόπιμα αποκρύφτηκε από τους αιτούντες το Μaster Plan της εγκεκριμένης μελέτης. Στην εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών δεν αναφέρεται καν η ΑΜΕΟ -ένα κείμενο 36 σελίδων- η οποία βέβαια δεν δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους… Με ένα σκαρίφημα της κακιάς ώρας επιχειρήθηκε να καταλάβουν οι σύμβουλοι τι ακριβώς συμβαίνει...

Όμως, πάνω στη φούρια τους οι εξυπνοεξυπνάκηδες την πάτησαν άγρια!

 Εθεσαν ωμά τον εκβιασμό: αν δε κάνετε δεχτό το αίτημα μας παίρνουμε των ομματιών μας και φεύγουμε… Λές κι απευθύνονται σε ιθαγενείς σε καθεστώς κατοχής παρέλειψαν να ελέγξουν ότι η πρόταση για την παραχωρούμενη γη των 69 στρεμμάτων  απεικονίζεται διαφορετικά στην ύστατη πρότασή τους και διαφέρει ριζικά από την εγκεκριμένη με την απόφαση των υπουργών του 2015.

 Που πάτε ρε παιδες ???

γιατί τόση υπεροψία ???

Πάτε να ξεγελάσετε τη Κερκυραϊκή κοινωνία επειδή θέλετε  να βγάλετε τ΄αντερά σας...???

 Εκτός από τα θέματα αρχής που πολύ σωστά έθεσε το ΤΕΕ  στη χτεσινή του θέση υπάρχουν και ζητήματα πολιτικής χρήσεων γης και  οργανωμένου κρατικού σχεδιασμού, που καθιστούν απαράδεχτο το δίλλημα: γη ή χρήμα.

Υπάρχουν, όμως και ορισμένες άλλες παράμετροι που θα αναφέρω  σε επόμενο σχόλιο...

  

Σχόλια