Ένα κερί στην τούρτα γενεθλίων…

Τα “γεννέθλια” του κορονοϊού …τιμά ο φίλτατος Νίκος Μητσιάλης. Παραθέτουμε…

 Ένα κερί στην τούρτα γενεθλίων…

Τέτοιες μέρες πριν από ένα χρόνο επιβεβαιώθηκε στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα COVID-19 από μια Ελληνίδα που επέστρεψε από το Μιλάνο. Από αυτή τη σημαδιακή ημερομηνία μέχρι τώρα, λένε πως μετράμε γύρω στους 6.534 νεκρούς. 



Όσοι επισήμως είναι  καταγεγραμμένοι με αιτία τον τρισκατάρατο και ένεκα τούτου. Ένας αριθμός θανάτων και κρουσμάτων ο οποίος καθορίζει και το κυβερνητικό «ακορντεόν» στη μελωδία της ημιθανούς πιάτσας!  

Μέσα, όμως, σ’ αυτόν τον χρόνο των συνεχών παλινδρομήσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές αφηγήσεις καταπλήξαμε την υφήλιο με τα επιτυχή μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, συγκρίνοντας πάντα τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων μ’ άλλες χώρες με εξαπλάσιο και δεκαπλάσιο πληθυσμό!

Την ίδια ώρα βλέπουν, έστω και αργοπορημένα, το φως της δημοσιότητας έρευνες κοινής γνώμης να παρουσιάζουν μια κοινωνία που δηλώνει απογοήτευση, απαισιοδοξία ακόμα και αυξανόμενη οργή.

Βεβαίως υπάρχει και σεβαστός αριθμός γοητευμένων από την καθημερινή τηλεοπτική αφήγηση για οσονούπω καλωσόρισμα μιας αναπτυξιακής άνοιξης! Αυτά σε πακέτο προσφοράς καλλυντικών σώματος και απορρυπαντικών τουαλέτας, συνοδευμένα και με αισθήματα τηλε-συμπόνιας στο πονεμένο βλέμμα του...Λιγνάδη!

Σήμερα οι επιτελικοί σβήνουν το μαύρο κεράκι στη τούρτα των γενεθλίων του Covid-19 με το γνωστό «ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει, έγινε, και μάλιστα έγινε πάρα πολύ καλύτερα από άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες...» Αυτό ειπωμένο και χορωδιακά, στη θέση του γνωστού: Happy birthday to you!

Tα γενέθλια του απαίσιου αυτού ιού, γράφουν έγκυρα φιλοκυβερνητικά φύλλα, βρίσκει τη κυβέρνηση μεταξύ σφύρας και άκμονος! Βέβαια για λόγους ευνόητους δεν αναλύουν αν με τον όρο «σφύρα» αναφέρονται στην απειλή κατάρρευσης του συστήματος υγείας... ή ίσως κάπου αλλού.

Όμως επικροτούν την κυβέρνηση που μετατρέπει το ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου, όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Δεν έχει δρόμο λοιπόν να διαβούν προς θεραπεία ασθενείς με άλλα νοσήματα... Σε επιβεβαίωση των παραπάνω και η προχθεσινή αντίδραση της ΟΕΝΓΕ για την εντολή μείωσης ως 80% των χειρουργικών επεμβάσεων στην Αττική.

Αυτά συμβαίνουν, υποστηρίζουν οι ήρωες του ΕΣΥ, γιατί δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως "θωράκιση" του δημόσιου συστήματος υγείας, κυρίως με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αποτέλεσμα, για 5 εκ. ψυχές της Αττικής - ο μισός πληθυσμός της χώρας - να λειτουργούν 300 ΜΕΘ και αυτοί να συνεχίζουν ν’ αρνούνται επίταξη ιδιωτικών κλινικών...

Αντιθέτως η αναφορά στον «άκμονα» είναι το ψάξιμο για «έξυπνους τρόπους» μείωσης του ιικού φορτίου όσο σύντομα γίνεται, προκειμένου να ανοίξουν την πιάτσα. Με το οικονομικό επιτελείο να επισημαίνει, πως δεν παίρνει άλλη χρονική παράταση. Να ανοίξει, λοιπόν η πιάτσα εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών, ανεξάρτητα από την όποια αύξηση κρουσμάτων ή ακόμα και θανάτων;

Η νόσος Covid-19 και οι μεταλλάξεις της φαίνεται πως αποφεύγουν λόγω ναυτίας να «επιβιβάζονται» σε λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές, εργαζόμενους, καθώς και ένα πλήθος επιβατών,  που είναι αναγκασμένο να κινείται με δρομολόγια αιχμής, σαν «παστωμένες σαρδέλες».

Επίσης ο ιός δεν παρακολουθεί μαθήματα σε σχολικές τάξεις, δεν συνωστίζεται σε ουρές διαφόρων υπηρεσιών και κυρίως τραπεζών που, έχουν απολύσει προσωπικό, σε όφελος των αφεντικών τους...Ενδεχομένως να αποφύγει και την εμφάνιση του σε πιθανές μεθαυριανές παρελάσεις, εορταστικές εκδηλώσεις και δεξιώσεις  παρουσία ξένων υψηλών προσωπικοτήτων!

Στην επέτειο των γενεθλίων του, οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας έχουν πλέον περιοριστεί απολύτως στην εφαρμογή όλο και αυστηρότερων κατασταλτικών, περιοριστικών μέτρων, που και αυτά την επομένη αναιρούνται κάτω από την απειλή μιας οικονομικής κατάρρευσης...

Τελικά σήμερα φαίνεται πόσο απείχε από τη πραγματικότητα η υπουργική δήλωση, όταν καταγράφηκε στη χώρα το πρώτο κρούσμα Covid-19: «Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού...»

 

Υ.Γ. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά ο συνεχής αγώνας των νοσοκομειακών για αποτροπή κατάρρευσης του ΕΣΥ, αποδεικνύει παντελώς το αντίθετο...

 


Σχόλια