“Ανεξάρτητη” επιστήμη

Μία από τις μεγαλύτερες απάτες συντήρησης του μύθου της ελευθερίας στον καπιταλισμό αποτελεί και η πολυδιαφημιζόμενη ουδετερότητα της επιστήμης! Δηλαδή η ανεξαρτησία της από την εξουσία, τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, τα οικονομικά συμφέροντα… Πάντα ήταν έτσι στον καπιταλισμό, αφού η επιστημονική έρευνα δεν μπορεί να πραγματοποιείται χωρίς οικονομική στήριξη… Αυτήν που πενιχρότατα και όλο και λιγότερο παρέχουν οι φιλελεύθερες κυβερνήσεις σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα…



Τις σκανδαλώδεις κρατικές ανεπάρκειες “προθυμότατα” καλύπτει το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο, που μέσα από τον εξανδραποδισμό των ερευνητών και του προϊόντος της εργασίας τους έχει ταυτόχρονα πολλαπλά οφέλη, όπως:

-προσανατολισμό του ερευνητικού αντικειμένου σε περιοχές του άμεσου και του μακροπρόθεσμου κερδοσκοπικού τους ενδιαφέροντος ανεξάρτητα και αδιάφορα από τις κοινωνικές ανάγκες και προτεραιότητες.

-μετατραπή -έμμεση ή άμεση- του επιστημονικού δυναμικού σε εξάρτημα του παραγωγικού του μηχανισμού με τον πιο σκληρό και αδυσώπητο τρόπο. Δεν είναι μόνον οι “θετικές” επιδράσεις των “χορηγών” στους σταθερά εναρμονισμένους αλλά και οι εξαιρετικά επώδυνες στην περίπτωση, που οι τελευταίοι απωλέσουν την εύνοια.

-κατοχύρωση πατεντών από τις οποίες οι ερευνητές-εφευρέτες θα εισπράξουν ψυχία και οι επιχειρηματίες την μερίδα του λέοντος.

Ολο αυτό το απολύτως υπαρκτό και αποτελεσματικά λειτουργούν δομικό πλαίσιο φοράει συνεχώς τον μανδύα της αρετής και του ιδεαλισμού, ώστε να καλύπτεται όσο περισσότερο γίνεται ένας βόρβορος συναλλαγών και διαπλοκών…

Το αφελές πλήθος, κρέμεται από τα χείλη τηλεοπτικοποιημένων αστέρων της επιστημονικής ενημέρωσης… Από αυτούς ακούει την μοναδική, την ακατάρριπτη, την αιώνια αλήθεια, που με περισσό θράσος προσαρμόζεται στην βούληση αλλότριων προς την επιστήμη κέντρων…

Δυστυχώς, δεν την πάτησαν μόνον οι αφελείς…

Αξίζει τον κόπο να πραγματοποιήσει κανείς ανάκληση στις μνήμες της τελευταίας χρονιάς… Είναι απολύτως αποκαλυπτικές για το πώς λειτουργοί της επιστήμης -φυσικά όχι όλοι- συμμετέχουν στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης κατά τρόπο …ασφαλή και συμφέροντα… Η διαχείριση δεδομένων σχετιζόμενων με την υγεία και την ανθρώπινη ζωή ανέδειξε πλήθος αστέρων, που κατέθεσαν τον επιστημονικό τους τίτλο σε όφελος της τηλεθέασης…

Το βίντεο που παραθέτουμε αποτελεί ολιγόλεπτο απόσπασμα από την συνέντευξη του καθηγητή Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο του Stanford Γιάννη Ιωαννίδη στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη στο Κρήτη TV. Σας διαβεβαιώ αξίζει τον κόπο…

Ειρήσθω εν παρόδω, πως η ΦΑΙΑΚΙΑ δεν υιοθετεί άλλες θέσεις του κ. Ιωαννίδη όπως π.χ. τον αρχικό εφησυχασμό για την δυναμική της πανδημίας, την κριτική του στα εμβόλια. Ζητήματα για τα οποία και επί τη ευκαιρία αλλά και γενικά έχουμε τοποθετηθεί...  

 


 

Σχόλια