Μία ιστορία με χρέος τιμής...

Ο φίλτατος Στέφανος Πάντος, μας γνωρίζει μία βαθιά συγκινητική ιστορία της αντίστασης κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο με πρωταγωνιστή έναν Γερμανό αντιφασίστα… Ταυτόχρονα, υποδεικνύει εύλογα, το χρέος τιμής του τόπου, που παραμένει ανεκπλήρωτο απέναντι στο μεγάλο ήρωα.

 

O Γερμανός αντιφασίστας στρατιώτης της  Βέρμαχτ, ο Heinz Steyer γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1909 στη Δρέσδη και εκτελέστηκε στις 12 Ιουλίου 1944 στον Άγιο Γιάννη της Αμαλιάδας στην Πελοπόννησο

Ενας ήρωας !




Ήταν μια σημαντική προσωπικότητα, που θυμίζει τον Ν. Γόδα του Ολυμπιακού.

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και στην Γερμανία μετά το 1991 δεν επέτρεψε να γίνει γνωστός εδώ.

 Μέλος της ΟΚΝΓ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικής Νεολαίας Γερμανίας), μέλος του ΚΚΓ (Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας), στέλεχος της Κόκκινης Ομοσπονδίας των Σπορ, ήταν πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Μετά από την... θητεία του σε φυλακές και στρατόπεδα των SS, στρατεύθηκε το 1943 στην Ποινική Μονάδα 999 και μετατέθηκε στα Λεχαινά στην κατεχόμενη Μαγνησίας σαν γραφέας.

Με τον φίλο του Werner Illmer και σε επαφή με τον ΕΛΑΣ, προμήθευαν πληροφορίες, οπλισμό και  φάρμακα.

Μαζί με τους Falk Harnack, Paul Gässner, Ludwig Haase, Reinhold Hüttner, Erich Schultz, Richard Wagner, Fritz Klapper κ.ά, ίδρυσαν την Αντιφασιστική Επιτροπή Ελεύθερη Γερμανία στην Ελλάδα.

Συνελήφθη, αξιοπρεπής και γενναίος άντεξε τα βασανιστήρια, καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο και εκτελέστηκε.

Το όνομά του φέρουν ακόμα -αν και λιγοστεύουν- το Στάδιο της Δρέσδης, δρόμοι σχολεία, αθλητικές ομάδες στην πρωην Ανατολική Γερμανία(ΓΛΔ).

Νομίζω πως ο Δήμος Αμαλιάδας οφείλει να τιμήσει τον Γερμανό αντιφασίστα που εκτελέστηκε για την ελευθερία της Γερμανίας και της Ελλάδας.

 

 

Σχόλια