Η κόκκινη μέλισσα!

Στα σημαντικά και αισιόδοξα συμβαίνοντα στην Χιλή αναφέρεται το άρθρο του φίλτατου Νίκου Μητσιάλη, που ασμένως παραθέτουμε.


Η κόκκινη μέλισσα!

«Πατρίδα… θα γεννηθείς και πάλι σκληρή, μες εκεί που ο προδότης και ο δεσμοφύλακας σε πιστεύανε παντοτινά θαμμένη. Σήμερα όπως και τότε, θα γεννηθείς απ’ το λαό…» (“Κάντο Χενεράλ” Πάμπλο Νερούδα)



Με αφορμή την αναγγελία της κυβέρνησης Πινιέρα για αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφορά της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο, κατά 4%, ξεκίνησε ο μαζικός ξεσηκωμός του Οκτώβρη του ΄19, με βασικά οικονομικά και κοινωνικά αιτήματα! Στο διάστημα της 17χρονης δικτατορίας του Πινοσέτ ένας τεράστιος εθνικός πλούτος κλάπηκε με τη μέθοδο της ιδιωτικοποίησης… Το νερό και οι αυτοκινητόδρομοι, η υγεία και η παιδεία, οι ασφάλειες και οι συντάξεις έγιναν ιδιωτικά «αγαθά».

Η βασική πλουτοπαραγωγική πηγή της Χιλής, οι εξορύξεις χαλκού, πέρασαν στην εταιρία Codelco με ξένους κεφαλαιούχους. Ο αδελφός του σημερινού Χιλιανού προέδρου, ο Χοσέ Πινιέρα, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του φασιστικού καθεστώτος Πινοσέτ, ιδιωτικοποίησε τη δημόσια ασφάλιση, εξαιρώντας όμως, τα σώματα ασφαλείας!

Από την άλλη, όπως χαρακτηριστικά λέει η νεοεκλεγείσα στις αυτοδιοικητικές εκλογές αυτού του μήνα δήμαρχος του Σαντιάγκο, 30χρονη κομμουνίστρια Ιρασί Χάσλερ, η «Κόκκινη μέλισσα», προσωνύμιο από τη διάλεκτο των ιθαγενών Γουαρανί: «Όλα αυτά τα χρόνια είδα στην πόλη μας την αδιανόητη επισφάλεια, την ακραία φτώχεια, την εγκατάλειψη, τις διακρίσεις, την απουσία στοιχειωδών συνθηκών για να μπορέσει κάποιος να επιβιώσει αξιοπρεπώς, τον συνωστισμό στους αυτοσχέδιους οικισμούς, τα καταχρηστικά ενοίκια και την αστεγία, τη δύσκολη πραγματικότητα των ηλικιωμένων. Αυτά θα αλλάξουμε δουλεύοντας συλλογικά με τις κοινότητες και τους δημότες…»

Στόχος της νέας δημάρχου είναι η συν-διοίκηση με τις οργανώσεις των vecindario (γειτονιάς), τις κοινότητες και τους δημότες! Ο εκδημοκρατισμός της διαχείρισης των δημοτικών υποθέσεων, «έτσι ώστε να μην έχουμε αυτή τη λειψή δημοκρατία που μας έχουν συνηθίσει, αλλά μια πραγματική και συμμετοχική. Κάθε γειτονιά να φτιάξει πλατιά συμβούλια ώστε να μετέχουν όλοι και όλες στη λήψη των αποφάσεων που τους/τις αφορούν…» Όπως ψηφίσαμε να εκπονήσουμε ένα νέο Σύνταγμα, «θέλουμε αυτή η νέα Χιλή να εκφραστεί και σε μια αξιοπρεπή ζωή στις γειτονιές μας…»

Όμως το μεγάλο γεγονός που ήρθε σαν αποτέλεσμα του ξεσηκωμού της 18 του Οκτώβρη του ΄19, είναι η σαρωτική νίκη με 78% στο δημοψήφισμα της 25ης Οκτώβρη του 20 για νέο Σύνταγμα! Νίκη που άνοιξε το δρόμο για κατάργηση του φασιστικού συντάγματος της εποχής Πινοσέτ…

Το δημοψήφισμα έθετε επίσης το ερώτημα στους ψηφοφόρους για το είδος της συντακτικής συνέλευσης που θα ήθελαν οι πολίτες ν’ αναλάβει την εκπόνηση του νέου συντάγματος. Το 80% των Χιλιανών είπε ότι επιθυμεί η συντακτική συνέλευση να αποτελείται αποκλειστικά από πολίτες, χωρίς τη συμμετοχή βουλευτών!

Τ’ αποτελέσματα της ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 αυτού του μήνα ανέδειξαν πλειοψηφία της Συντακτικής Συνέλευσης τη μαχόμενη Χιλιανή αριστερά! Στους ανθρώπους που μάτωσαν στους δρόμους και τις πλατείες δίνεται τώρα το δικαίωμα να συντάξουν το Καταστατικό Χάρτη της χώρας τους…

Η εξέγερση «δεν ήταν για τα 30 πέσος της αύξησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά για τα 30 χρόνια των διαψεύσεων μιας ατελούς μεταπολίτευσης που εγγυήθηκε το χουντικό Σύνταγμα, σχολίασε ο Ιβάν Σίλβα, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο ARCIS του Σαντιάγο!

Μόνο αφελείς μπορούν να πιστεύουν πως μόνο με αλλαγή Συντάγματος, είναι δυνατόν να νικήσουν το τέρας… Ειδικά όταν μέχρι και χθες τα ένστολα καθάρματα της καταστολής δολοφονούσαν, βασάνιζαν, βίαζαν, φυλάκιζαν όποιους στέκονταν απέναντί τους… Είναι επείγον να αφοπλίσουν την άρχουσα τάξη της πατρίδας τους απ’ αυτό το σύστημα καταστολής, που την πραστατεύει…

Το σπουδαιότερο πάντως γεγονός που αναδεικνύεται μέσα απ’ αυτή την κινηματική διαδικασία, είναι η απονομιμοποίηση, στη λαϊκή συνείδηση, των φθαρμένων πολιτικών κομμάτων. Μοναδική διέξοδος ο δύσκολος αλλά μοναδικός δρόμος της αμεσοδημοκρατικής διακυβέρνησης, σ’ αυτόν που αναφέρεται και η «Κόκκινη Μέλισσα»!

 

 

Σχόλια