Δύο φίλοι σχολιάζουν…

Από τους φίλτατους Γιάννη Λύχρο και Στέφανο Πάντο λάβαμε τα σχόλια που ακολουθούν… Θα αναρτήσουμε με …κρύα καρδιά τα κείμενά τους, απλά …για να μην κατηγορηθούμε για λογοκρισία. Η διαφωνία μας είναι προφανέστατη… Είμαστε με φανατισμό συντεταγμένοι στο πλευρό του Κωνσταντίνου (δεν χρειάζεται το επώνυμο… Ενας είναι ο Κωνσταντίνος)… Χαιρόμαστε, που με την παρέμβασή του αποφεύχθηκε ένα… εθνικό ολίσθημα…

Τέλος πάντων... Σας προτείνουμε να συγκρατήσετε την απαρέσκειά σας και να διαβάσετε τα δύο κείμενα…



 

Δυστυχώς ζούμε στη χώρα όπου ένας ακροδεξιός, ρατσιστής, αλαζόνας, συμπλεγματικός μισάνθρωπος ακυρώνει αποφάσεις του ανώτατου πολιτειακού θεσμού και τον απαξιώνει, ακριβώς πάνω στην επέτειο της αποκατάστασης της Αστικής Δημοκρατίας. Πράξη που επικρότησε πλήρως το πολιτικό συνονθύλευμα της Ν.Δ. που κυβερνά.

Ο ηρωικός διασώστης προσφύγων Ιάσωνας Αποστολόπουλος, δεν είχε και δεν έχει ανάγκη βραβεύσεων και αναγνωρίσεων από θεσμούς, που δεν σέβονται τον εαυτό τους και αμαυρώνουν τον ρόλο τους, υπακούοντας στις ορέξεις του κάθε αντιδημοκρατικού φασιστοειδούς τίποτα. Τα βραβεία και την αναγνώριση ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος τα έχει πάρει στο πεδίο της πάλης από την κοινωνία των ανθρώπων. Από τις δεκάδες ψυχές που σώθηκαν από τις ριψοκίνδυνες, ηρωικές του προσπάθειες.

Την βράβευση την είχε ανάγκη η Ανώτατη Πολίτης της χώρας, για να στείλει το μήνυμα στους πολίτες ότι υπάρχει και σέβεται τον εαυτό της και την θέση της. Την είχε ανάγκη ο θεσμός που συμβολίζει την Αστική Δημοκρατία στην Ελλάδα, για να δείξει ότι παρά την υποβάθμισή του με τις τελευταίες συνταγματικές αλλαγές, έχει κάποιο ρόλο, που μπορεί και θέλει να τον παίξει. Την είχε ανάγκη  Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα σε στιγμές που κλονίζεται και θαμπώνει η αποκατάστασή της.

Δυστυχώς η ευκαιρία χάθηκε. Για να εμπεδώσουμε καλά, όσοι δεν το βλέπαμε μέχρι τώρα, ότι στην χώρα υπάρχει καθεστώς πρωθυπουργικής δικτατορίας.

 

___________

Ντροπή!

Ο ακροδεξιός Μπογδάνος υπαγορεύει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι να κάνει  και τι να μη κάνει… Η μεγάλη ντροπή είναι ότι τον άκουσε!

Ο Μπογδάνος ενημερώνει ότι «έγιναν τα δέοντα» και η ΠτΔ δεν θα τιμήσει διασώστη προσφύγων!

Ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος έχει διακριθεί για τη συνεισφορά του στη διάσωση των προσφύγων στη Μεσόγειο και συνεργάζεται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Ολοένα και μεγαλύτερη φαίνεται να είναι η υποχωρητικότητα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στα κυβερνητικά και κομματικά «τερτίπια» της ΝΔ, όπως μαρτυρά η νέα δήλωση του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

Ενώ σε χθεσινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου με τίτλο «Οι προσωπικότητες που θα παρασημοφορήσει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου» αναφέρεται ότι θα απονεμηθεί στον διασώστη προσφύγων Ιάσωνα Αποστολόπουλο ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος, ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανακοίνωσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος που έχει διακριθεί για τη συνεισφορά του στη διάσωση των προσφύγων στη Μεσόγειο (έχει βραβευθεί από τον δήμαρχο του Παλέρμο που τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη και το υπουργείο Ναυτιλίας της Δανίας του απένειμε το Ναυτικό Βραβείο 21 για τις διασώσεις του στη ζώνη της Μάλτας) και συνεργάζεται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, είχε ειδοποιηθεί από την Προεδρεία της Δημοκρατίας ότι επρόκειτο να παρασημοφορηθεί από την Πρόεδρο με αφορμή την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Όμως, σύμφωνα με ανάρτηση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στο Twitter ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος είναι ένας «επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας» και «ΔΕΝ θα τιμηθεί αύριο από την ΠτΔ στην γιορτή για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί».

«Έγιναν τα δέοντα»

Όπως δήλωσε ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος στο tvxs: «Μετά τα μεσάνυχτα δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από το υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο ο κ. Ζεβελέκης, που δεν γνωρίζω, μου ανακοίνωσε ότι “με τα νέα δεδομένα, δεν συγκροτείται η υπόθεση της παρασημοφόρησης μου”».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεν διευκρίνισε ποια είναι τα νέα αυτά δεδομένα. Αλλά o Κων. Μπογδάνος σχολιάζοντας στο Twitter τις παρόμοιες απόψεις κι άλλων «αγανακτισμένων» οπαδών του, που ρωτούσαν αν «προλάβαμε τέτοια ξεφτίλα», έγραψε: «Έγιναν τα δέοντα».

Πάντως, προκαλεί ερωτήματα πως η εγγυήτρια του πολιτεύματος, υποχωρεί στα όποια «δέοντα» γίνονται ώστε να μην τιμηθεί ένας άνθρωπος που σώζει αθώες ψυχές…

 (Πηγή: www.rosa.gr)»

Αφιερωμένο στην δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την "Αποκατάσταση της Δημοκρατίας"...

 Φοβάμαι και ... Φέτος φοβήθηκα ακόμα περισσότερο...

 

"Φοβάμαι

τους ανθρώπους που εφτά χρόνια

έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι

και μια ωραία πρωία –μεσούντος κάποιου Ιουλίου–

βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας

«Δώστε τη χούντα στο λαό».

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που με καταλερωμένη τη φωλιά

πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου.

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που σου 'κλειναν την πόρτα

μην τυχόν και τους δώσεις κουπόνια

και τώρα τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο

να καταθέτουν γαρίφαλα και να δακρύζουν.

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που γέμιζαν τις ταβέρνες

και τα 'σπαζαν στα μπουζούκια

κάθε βράδυ

και τώρα τα ξανασπάζουν

όταν τους πιάνει το μεράκι της Φαραντούρη

και έχουν και «απόψεις».

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που άλλαζαν πεζοδρόμιο όταν σε συναντούσαν

και τώρα σε λοιδορούν

γιατί, λέει, δεν βαδίζεις στον ίσιο δρόμο.

Φοβάμαι, φοβάμαι πολλούς ανθρώπους.

Φέτος φοβήθηκα ακόμα περισσότερο."

 

Μανώλης Αναγνωστάκης

Νοέμβρης 1983

 


 

                                 


 

Σχόλια