Θλίψη και ερωτηματικά για τις πυρκαγιές

Γράφει ο φίλτατος Γιάννης Λύχρος για την βιβλικών διαστάσεων καταστροφή σε πολλά ταυτόχρονα μέτωπα, που συντελείται στην χώρα τούτες τις ώρες. Επισημαίνει βέβαια τις πολιτικές ευθύνες για την έκταση και την ένταση των φαινομένων! Παραθέτουμε…

 

Θλίψη και ερωτηματικά για τις πυρκαγιές

Για μια ακόμα φορά, ένα ακόμα καλοκαίρι οι καταστροφικές για το περιβάλλον δασικές πυρκαγιές στην χώρα χτυπήσανε Κόκκινο.



Χαρακτηριστικό των φετινών καταστροφών η σχετική άπνοια που επικρατούσε στις περισσότερες από αυτές. Χαρακτηριστικές οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αιγιαλεία (Ζήρια, Λαμπίρι, Λόγγος), της Βόρειας Εύβοιας, που ακόμα μαίνεται. Χαρακτηριστικότερη όλων η περιαστική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης. 



Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι υπεύθυνοι για την πυροπροστασία και το σβήσιμο της φωτιάς, από το οπλοστάσιο των δικαιολογιών τους, έχουν χάσει ένα μεγάλο «σύμμαχο» τον Στρατηγό Άνεμο. Με άνεμους 3 έως 4 Μποφόρ μιλάμε ουσιαστικά για άπνοια.

Ιδιαίτερα στην Βαρυμπόμπη έχουν χάσει άλλον ένα σύμμαχο, εκείνον της «δύσβατης ορεινής προσέγγισης» μια και η περιοχή είναι σχεδόν πεδιάδα και εύκολα προσβάσιμη στον κάθε ένα πολίτη. Πολύ περισσότερο θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη σε στοιχειωδώς οργανωμένες υπηρεσίες πυρόσβεσης.

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι και έτσι χάθηκε άλλος ένας σύμμαχος, εκείνος της νύχτας, μια και το σκοτάδι δυσκολεύει την επίγεια πυρόσβεση και καθιστά αδύνατη την από αέρος.

Η αδυναμία της κατάσβεσης πρέπει λοιπόν να αναζητηθεί αλλού. Στην αδυναμία ή αδιαφορία ή ανικανότητα των υπηρεσιών πυρόσβεσης να δράσουν. Σήμερα, αλλά και από την θέση ενός απλού πολίτη δεν είναι δυνατόν να κάνω αναλυτική προσέγγιση των γεγονότων και να αποδώσω ακριβοδίκαια τις αιτίες. Ούτε και θα επιχειρούσα ποτέ να το κάνω σεβόμενος τον εαυτό μου. Άλλοι είναι αρμόδιοι να μελετήσουν τα συμβάντα και να εξηγήσουν τα ανεξήγητα.

Εκείνοι που είναι εντελώς αναρμόδιοι είναι οι πελιδνοί κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς, οι οποίοι αλληλοσυγχαίρονται, επειδή έσβησε μια φωτιά αφού έκαψε ότι ήταν δυνατόν να καεί σε 12500 στρέμματα δάσους και πολλές δεκάδες οικιών. Ενώ συνεπικουρούμενοι από τα καλοπληρωμένα Μ.Μ.Ε. της διαπλοκής ανακάλυπταν ανύπαρκτους ανέμους 6 – 7 μποφόρ. (επισυνάπτω την σχετική φωτογραφία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που δείχνει την πραγματική ένταση των ανέμων στην περιοχή)

Σαν απλός πολίτης όμως περιμένω από τους αρμόδιους απαντήσεις σε μερικά ερωτήματα:

Α. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην αδυναμία ή αδιαφορία ή ανικανότητα των υπηρεσιών πυρόσβεσης να δράσουν;

Β. Επηρεάστηκε η επιχειρησιακή ικανότητα των μηχανισμών πυρόσβεσης από την υλικοτεχνική υποδομή, την στελέχωση, την οργανωτική δομή και τον στρατηγικό σχεδιασμό, που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση;

Γ. Τι σχέση έχει η πριν από λίγους μήνες είδηση, ότι υπάρχει μεγάλο «επενδυτικό» ενδιαφέρον για την περιοχή γύρο από τα ανάκτορα Τατοΐου, αλλά υπάρχουν ελάχιστες μη δασικές περιοχές προς εκμετάλλευση;

Δ. Πως σχετίζεται η τεράστια έκταση των περιοχών που καίγονται από την αλλαγή της νομοθεσίας που επιτρέπει τον αποχαρακτηρισμό δασικών περιοχών που καίγονται, με σκοπό την «αναπτυξιακή» εκμετάλλευσή τους;

Εγώ απλά θα θυμίσω ότι πάντα μετά από σχετικά «ευνοϊκά» νομοθετήματα είχαμε έξαρση των δασικών πυρκαγιών.

Θα κλείσω αυτό το σημείωμα με μια πρωθυπουργική ρήση που νομίζω ότι είναι και χαρακτηριστική και σχετική της κατάστασης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αφού ο «Ερημίτης» θα καεί καλύτερα να χτιστεί».

Υ.Γ. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, μαίνεται η καταστροφική πυρκαγιά που καταστρέφει ολόκληρη την Βόρεια Εύβοια. 

 

Σχόλια