Χρυσοφόρο εμπόρευμα…

Ενημερωτικότατος ο φίλτατος Νίκος Μητσιάλης για τα μακρομεγέθη, που αφορούν τους φαρμακευτικούς κολοσσούς, ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας αλλά και τους πειθήνιους μεγαλοαστέρες της πολιτικής, που στηρίζουν σθεναρά την αγία ιδιωτική πρωτοβουλία… Ευτυχώς η χώρα, με την φιλελεύθερη ηγεσία της δεν μένει απέξω από το πάνθεο των υποστηρικτών της …ελεύθερης αγοράς… Πατέντες και …άγιος ο Θεός!

Παραθέτουμε.

Χρυσοφόρο εμπόρευμα…

Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων, το 2019 και πριν ξεσπάσει ο Covid-19 έφτασε τον αστρονομικό αριθμό του 1,2 τρις δολαρίων, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατέχουν το 45% αυτής της πλανητικής αγοράς!



Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα που συναγωνίζονται, ίσως ακόμα και να ξεπερνούν την παγκόσμια αγορά όπλων∙ οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες κυβερνούν και αποφασίζουν… Έτσι προτροπές τύπου Μπάιντεν για (προσωρινή) άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία, πέφτουν στο κενό.

Και το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε την άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Η πρόταση πέρασε με ασθενή πλειοψηφία αφού οι ευρωομάδες δεξιάς (Ν.Δ.) και ακροδεξιάς τάχθηκαν εναντίον της άρσης των πατεντών. Στο πλευρό των φαρμακοβιομηχάνων, μεταξύ πολλών ευρωπαίων ηγετών, φανατικά και η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ…

Αυτοί οι ηγέτες υπερασπίστηκαν το δικαίωμα των πολυεθνικών να κερδίζουν και οι ανεμβολίαστοι του παγκόσμιου Νότου να πεθαίνουν. Ασχέτως αν οι κυβερνήσεις αυτών, διοχέτευσαν σε φαρμακευτικές εταιρίες τουλάχιστον 93 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσουν την έρευνα και παραγωγή εμβολίων Covid19∙ αυτά σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος kENUP στις 10 Ιανουαρίου 2021, που δημοσίευσε το Business Wire.

Οι «σταυροφόροι της πατέντας» είναι ανένδοτοι αδιαφορώντας για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων μπροστά στο κέρδος τους. Χαρακτηριστική και η δήλωση του επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, τον Δεκέμβρη του 2020.  Η πνευματική ιδιοκτησία, «η οποία είναι το αίμα του ιδιωτικού τομέα, είναι αυτή που έφερε τη λύση στην πανδημία και προς το παρόν δεν αποτελεί εμπόδιο…»

Από κοντά και ο… φιλάνθρωπος μεγαλοεπιχειρηματίας Μπιλ Γκέιτς, ένας εκ των στυλοβατών της πρωτοβουλίας COVAX, που έχει όπως δηλώνει στόχο να εμβολιάσει το 20% του ευάλωτου πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών… Αυτός λοιπόν ο πονόψυχος δήλωσε πως οι φτωχές χώρες δεν μπορούν να παράξουν με ασφάλεια εμβόλια.

Ο Πολ Κρούγκμαν και η διευθύντρια του Public Citizen Λόρι Γουάλακ στην Washington Post του απάντησαν διαψεύδοντας τις «ανησυχίες» του: «Η διατήρηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα Covid19 εμβόλια είναι ηθικά λανθασμένη και ανόητη, όταν η COVAX είχε διανείμει περί τα 38 εκατ. δόσεις, τη στιγμή που οι ΗΠΑ χορηγούν ημερησίως 3 εκατ. δόσεις…»

Την απάντηση σ’ όλους αυτούς την έδωσε τον περασμένο Απρίλη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αυτό πριν εμφανισθούν οι μεταλλάξεις του ιού, δηλώνοντας πως από τα 700 εκατομμύρια εμβόλια που είχαν χορηγηθεί διεθνώς, μόλις το 0,2% αναλογούσε στις φτωχές χώρες.

«Αν δεν φτάσουν τα εμβόλια στον Παγκόσμιο Νότο, στις πιο φτωχές χώρες, στην Αφρική και την Ασία, αν δεν λάβουν τα εμβόλια γρήγορα, ο ιός θα μεταλλαχθεί», είπε ο κορυφαίος Αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι στο Truthout μετά την πρόταση Μπάιντεν και σχολιάζοντας τη στάση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ο ιός ως γνωστόν μεταλλάχτηκε σε Βρετανική “Α” σε “Δέλτα” και τώρα σε “Όμικρον” και το αλφαβητάρι των μεταλλάξεων καλά κρατεί και προχωρεί, ταξιδεύοντας ανενόχλητα…

Είναι η πλέον απαίσια μορφή καπιταλιστικής απληστίας που τιμωρεί Ασία και ιδιαίτερα την Αφρική με την άρνηση άρσης των πατεντών, για παραγωγή και χορήγηση σε σύντομο χρονικό διάστημα της απαραίτητης ποσότητας εμβολίων.

Μια τιμωρητική διαδικασία που παράλληλα έχει σαν αποτέλεσμα ο Covid-19 και τα κύματα των μεταλλάξεων, να ταξιδεύουν από τον ανεμβολίαστο υποβαθμισμένο Νότο στην «πολιτισμένη» Δύση, περνώντας ελεύθερα από συνοριακές φρουρές και ακτοφυλακές, ακυρώνοντας στην πράξη τα όποια μέτρα αποφασίζουν οι κυβερνήσεις,.

Αποδεικνύεται απέλπιδα η κάθε προσπάθεια δημιουργίας «τείχους ανοσίας» με τη μισή περίπου υδρόγειο ανεμβολίαστη. Όταν τα νεοφιλελεύθερα βαμπίρ αρνούνται την άρση πατεντών των εμβολίων επαναλαμβάνοντας ακόμα μια φορά το αρπακτικό, ανάλγητο και εν τέλει καταστροφικό σενάριο της καπιταλιστικής συσσώρευσης του κέρδους…

 

Σχόλια