Στην αυλή των θραυσμάτων…

Με “θραύσματα”, μικρά κομματάκια δηλαδή του προσκηνίου και του παρασκηνίου της ιστορίας του κόσμου ασχολείται στο σημείωμά του ο φίλτατος Νίκος Μητσιάλης. Θραύσματα, που κατά κανόνα προσφέρουν ιστορίες… Γλαφυρές στην θέα και σκοτεινές κατά την διάπραξη. Παραθέτουμε…


Στην αυλή των θραυσμάτων…

«Θραύσμα»: κομματάκι από αντικείμενο που θρυμματίστηκε. Ένα τέτοιο είναι και το θραύσμα του περιβόητου κλέφτη αρχαιοτήτων Έλγιν το οποίο στη συνέχεια το χάρισε στον προσωπικό του φίλο R. Fagan. Αυτό προχθές τοποθετήθηκε εν «χορδαίς και οργάνοις» καμερών και μικροφώνων, παρουσία πρωθυπουργού Μητσοτάκη και λοιπών στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα.

Σύμφωνα λοιπόν με τους έλληνες αρχαιολόγους (ΣΕΑ) τους πλέον αρμόδιους: «Δεν πρόκειται για επιστροφή κλεμμένου θραύσματος αλλά για δανεισμό του, από το Μουσείο “Salinas” του Παλέρμο. Δανεισμός με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την «κυριότητα» της «συλλογής Έλγιν», αδυνατίζοντας την επιχειρηματολογία για επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων…». Θραύσματα που προβάλλονται ως… θαύματα επιστροφής κλεμμένων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ευκαιριακές σκοπιμότητες!

Υπάρχουν όμως και τα «θραύσματα» της πληροφόρησης! Ο Μαγκάουα ήταν ένας αφρικανικός γιγάντιος αρουραίος, στον οποίο απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο της βρετανικής ένωσης προστασίας των ζώων PDSA. Μια βράβευση που θεωρείται ισοδύναμη με την απονομή του Σταυρού του Γεωργίου! Ο Μαγκάουα βοήθησε να αποναρκοθετηθούν 225.000 τετραγωνικά μέτρα, κατά τη διάρκεια της πενταετούς... καριέρας του. Και αφού εντόπισε περισσότερες από 100 νάρκες στη Καμπότζη, το τρωκτικό «συνταξιοδοτήθηκε», και μετά τους άφησε χρόνους!

Μπορούμε οπωσδήποτε να συγχαρούμε τον παρασημοφορημένο Μαγκάουα, κυρίως όμως τους «αρουραίους γραφιάδες» της ιστορικής αποσιώπησης που πλασάρισαν παγκοσμίως την είδηση μαζί και με φωτογραφίες του ήρωα τους, χωρίς να αναφέρουν λέξη για το γεγονός ότι μεταξύ 1965 και 1973, οι ΗΠΑ είχαν γεμίσει με 2,7 εκατομμύρια τόνους διαφόρων τύπων εκρηκτικών την Καμπότζη. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ως «ανθρωπιστική» χειρονομία ο Μπιλ Κλίντον, ο αριθμός των εκρηκτικών που έσπειραν στην Καμπότζη είναι μεγαλύτερος από όλα αυτά που έριξαν οι σύμμαχοι σε όλη τη διάρκεια του Β’ παγκόσμιου πολέμου. 

«Ήταν πάντα τιμή μου να παίζω στο Australian Open, δήλωσε προχθές ο παγκόσμιος αστέρας του τένις, ο σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς. Μια κατάθεση συγνώμης «για λάθη που καμιά φορά συμβαίνουν…» από την οποία μόνο τα δάκρυα έλειπαν! Μετά από αυτό κληρώθηκε με αντίπαλο τον συμπατριώτη του Κεσμάνοβιτς. Το τέλος του θρίλερ μετά και την ακύρωση της βίζας του σέρβου τενίστα, θα δοθεί με την απόφαση της έφεσης που αναμένεται σήμερα Κυριακή. Πλήγμα για το χρυσοφόρο Australian Open αλλά βεβαίως και για τον ίδιο τον Νόβακ Τζόκοβιτς η μη συμμετοχή του σ’ αυτό!

Σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από το Βελιγράδι υπάρχει ένα τεράστιο κοίτασμα  πλούσιο σε λίθιο, πολύτιμο υλικό για μπαταρίες ηλεκτροκίνησης. Την εξόρυξη  ανέλαβε η αυστραλοαμερικανική εταιρία Rio Tinto. Στη συνέχεια το ορυχείο νέκρωσε,  ύστερα από εβδομάδες μαχητικών διαδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχε και χρηματοδοτικά ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Μια σημαντική ζημία των αυστραλιανών επενδυτών, αφού η κυβέρνηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποχρεώθηκε να σταματήσει τουλάχιστον προσωρινά ένα ρυπογόνο έργο… Η εξέλιξη στο ορυχείο θα δείξει αν το ανεμβολίαστο του “Νόλε” δεν ήταν τίποτε άλλο παρά τα ανεξόρυκτα «θραύσματα» του λιθίου!

Από την άλλη, ο παλαίμαχος άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ερίκ Καντονά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Daily Mail δήλωσε: «για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενδιαφέρει καθόλου το Μουντιάλ του Κατάρ. Δεν είναι πραγματικό Μουντιάλ για εμένα. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων είναι φρικτός, 6.500 μετανάστες εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα έργα», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν με απασχολεί να το παρακολουθήσω και δεν θα το κάνω».

Οι χιλιάδες που πλήρωσαν με τη ζωή τους το στήσιμο του πανηγυριού των νεόπλουτων του Κατάρ θα αποδειχθεί, από τα εκατομμύρια των ποδόσφαιρο-εξαρτημένων, πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «θραύσμα» μιας πραγματικότητας που αγγίζει ελάχιστους Καντονά του πλανήτη …

  

Σχόλια