Η πατριαρχία: μύθοι και πραγματικότητα

Η φίλτατη συνάδελφος Ελένη Κούστα μας κοινοποίησε το παρακάτω κείμενο, πάνω στις γενετικές και βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα… Αφορμή ο πρόσφατος παροξυσμός βίας σε βάρος γυναικών… Τα αίτια αυτής της πατριαρχικής “επέλασης” σχετίζονται, κατά την γνώμη μας με την βαθιά ηθική κρίση, που προάγει η αγριότητα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Η επιστήμη επισημαίνει διαφορές… Ούτε ανωτερότητες ούτε κατωτερότητες… Αυτά αφορούν κοινωνικές ιδεοληψίες στηριγμένες στην διαδρομή των ταξικών συγκρούσεων…

Κάθε άποψη, φυσικά είναι σεβαστή και προ παντός συζητήσιμη… Παραθέτουμε…

 

Η πατριαρχία: μύθοι και πραγματικότητα

Η πατριαρχία και η βία που συνεπάγεται είναι ένα θέμα που απασχόλησε την κοινωνία μας τους τελευταίους μήνες. Η πατριαρχία στηρίχτηκε στην λανθασμένη παραδοχή ότι οι άνδρες είναι ισχυρότεροι από τις γυναίκες. Πράγματι οι άνδρες έχουν περισσότερη μυϊκή δύναμη από τις γυναίκες. Όπως αρκεί αυτό για να τους καταστήσει το ισχυρό φύλο; Ας δούμε τι είναι επιστημονικά γνωστό έως σήμερα.

Ο άνδρας έχει λιγότερο DNA από την γυναίκα.

Ο άνθρωπος έχει 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, δηλ 46 χρωμοσώματα. Το 23ο ζεύγος είναι τα χρωμοσώματα του φύλου, όπου στην γυναίκα είναι ίδια μεταξύ τους (ΧΧ) στην γυναίκα. Στον άνδρα όμως το 23ο ζεύγος, δεν αποτελείται από δύο ίδια χρωμοσώματα, αλλά από ένα Χ και ένα Υ. Ενώ το Χ χρωμόσωμα έχει περίπου 900-1000 γονίδια, το Υ είναι πολύ μικρό (περίπου 1/3 του μεγέθους του Χ) και έχει μόνο περίπου 55-80 γονίδια. Γι αυτό και ο άνδρας έχει λιγότερο DNA από την γυναίκα.

 

Τα γονίδια που βρίσκονται στο Υ χρωμόσωμα δεν αρκούν για να υπάρξει ζωή, σε αντίθεση με το Χ χρωμόσωμα. Έτσι, αν χαθεί κατά λάθος, στην διαδικασία της σύλληψης ή της εμβρυικής ζωής, το ένα χρωμόσωμα του φύλου και απομείνει μόνο ένα Χ χρωμόσωμα, τότε το άτομο ζει και έχει κάποιες σκελετικές και άλλες διαταραχές μεταξύ των οποίων και υπογονιμότητα.  Αν όμως χαθεί το Χ και μείνει μόνο το Υ (δηλ αρσενικό άτομο) τότε το έμβρυο πεθαίνει. Συνεπώς το Χ (το θηλυκό) χρωμόσωμα είναι απαραίτητο για την ζωή.

 

Η άποψη των μονοθεϊστικών θρησκειών ότι η γυναίκα φτιάχτηκε από τον άνδρα είναι απολύτως λανθασμένη.

Η επικρατούσα άποψη στην βιολογία είναι ότι ο άνθρωπος κάποτε δεν είχε φύλο και το 23ο ζεύγος χρωμοσωμάτων περιείχε 2 ίδια χρωμοσώματα- όπως συμβαίνει στην γυναίκα. Ίσως κάποτε να έγινε μια μετάλλαξη και έτσι φτιάχτηκε το Υ χρωμόσωμα. Συνεπώς η σημερινή γυναίκα μοιάζει περισσότερο με τον αρχαίο πρόγονο και ο άνδρας, φορέας του μικρού ακρωτηριασμένου χρωμοσώματος, σε καμία περίπτωση δεν είναι ο γεννήτορας, αλλά το 2ο φύλο. Λόγω της έλλειψης βασικών δομών του χρωμοσώματος, δεν διατήρησε την ικανότητα αναπαραγωγής, την οποία διατήρησε η γυναίκα.

Στην άποψη αυτή είναι πιο κοντά από την εβραϊκή Παλαιά Διαθήκη, ο μύθος των Ελλήνων που διατυπώνει ο Πλάτωνας δια στόματος Αριστοφάνη στο «Συμπόσιο». Σύμφωνα με αυτόν, υπήρχε το ανδρόγυνο γένος, που ήταν γέννημα της Σελήνης και αποτελούσε συνδυασμό του αρσενικού και του θηλυκού. Όταν ο άνθρωπος εκδήλωσε έπαρση προς τους ολύμπιους θεούς, ο Δίας θύμωσε και έκοψε τα ανδρόγυνα στη μέση.
Σε συμφωνία με την επικρατούσα βιολογική θεωρία είναι και η αφήγηση της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ντόρις Λέσιγκ στο βιβλίο της «Σχισμή», όπου οι «Σχισμές» είναι μια πανάρχαια κοινότητας πρωτόγονων ανθρώπων, που μοιάζουν με γυναίκες. Στην κοινωνία αυτή δεν υπάρχει αντρικό φύλο ούτε το έχουν ανάγκη –η παλίρροια που βρέχει τα πόδια τους, τις γονιμοποιεί. Γεννιούνται μόνο θηλυκά παιδιά, μέχρι που γεννιέται απροσδόκητα ένα παράξενο, διαφορετικό βρέφος, ένα αγόρι, που προκαλεί αναστάτωση και με την γέννηση των αγοριών έρχεται ο πόλεμος και η βία.

 

Ο άνδρας είναι βιολογικά πιο ευάλωτος, αρρωσταίνει περισσότερο και ζει λιγότερο

Σε όλο τον πλανήτη γεννιούνται περισσότεροι άνδρες (εκτός και αν γίνουν εκτρώσεις λόγω φύλου). Γεννιούνται 51% άνδρες και 49% γυναίκες. Είναι όμως αυξημένη η νεογνική θνησιμότητα στα αγόρια. Επίσης οι άνδρες πεθαίνουν νωρίτερα διότι νοσούν νωρίτερα και πιο συχνά κυρίως από καρδιαγγειακά νοσήματα. Στις αντίστοιχες ηλικίες οι γυναίκες προστατεύονται λόγω των οιστρογόνων, τα οποία έχουν προστατευτική δράση στα αγγεία.

Με τον κορωνοιό, διαπιστώθηκε παγκοσμίως ότι οι γυναίκες έχουν μειωμένη θνητότητα από την νόσο, πιθανόν διότι έχουν 2 Χ χρωμοσώματα, ενώ οι άνδρες μόνο ένα.

Η βασική αναπτυξιακή οδός είναι προς τον θηλυκό φαινότυπο. Το θηλυκό είναι το πρωταρχικό φύλο

Αν δεν υπάρξει η επίδραση των ορμονών (ούτε γυναικείων ούτε ανδρικών) η φύση του ανθρώπου αναπτύσσεται προς το θηλυκό. Η γνώση αυτή στην ιατρική είναι τετριμμένη και έχουμε άπειρα παραδείγματα. Δηλαδή η προκαθορισμένη οδός είναι η θηλυκή, διότι το θηλυκό είναι το πρωταρχικό φύλο.

Οι άνδρες λοιπόν δεν είναι το ισχυρό φύλο. Είναι το δεύτερο φύλο και το βιολογικά ασθενέστερο. Καλό θα ήταν να λήξει η πλάνη της πατριαρχίας και να προσπαθήσουμε να ζήσουμε ειρηνικά αποδεχόμενοι την διαφορετικότητα των φύλων.

Τελειώνω παραθέτοντας ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο του Αμερικανού καθηγητή Ανθρωπολογίας Μelvin Konner, από το βιβλίο του Women after all:

There is a human genetic fluke that is surprisingly common, due to a change in a key pair of chromosomes. In the normal condition the two look the same, but in this disorder one is malformed and shrunken beyond recognition. The result is a shortened life span, higher mortality at all ages, an inability to reproduce, premature hair loss, and brain defects variously resulting in attention deficit, hyperactivity, conduct disorder, hypersexuality, and an enormous excess of both outward and self-directed aggression.

It is called maleness

Σε ελεύθερη μετάφραση: Υπάρχει μια ανθρώπινη γενετική παραλλαγή που είναι εντυπωσιακά κοινή, λόγω μιας αλλαγής σε ένα σημαντικό ζεύγος χρωμοσωμάτων. Στην φυσιολογική τους μορφή τα δύο χρωμοσώματα είναι ίδια, αλλά σε αυτή τη διαταραχή το ένα είναι κακοσχηματισμένο και συρρικνωμένο πέρα από κάθε αναγνώριση. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη διάρκεια ζωής, υψηλότερη θνησιμότητα σε όλες τις ηλικίες, αδυναμία αναπαραγωγής, πρόωρη απώλεια μαλλιών και διαταραχές του εγκεφάλου με διάφορες εκφάνσεις, όπως ελλειμματική προσοχή, υπερκινητικότητα, διαταραχή συμπεριφοράς, υπερσεξουαλικότητα και μια τεράστια περίσσεια εξωστρέφειας και επιθετικότητας.

Η γενετική αυτή παραλλαγή ονομάζεται αρσενικό φύλο.

 

Βιβλιογραφία

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/x-chromosome

https://www.genome.gov/about-genomics/fact-sheets/Y-Chromosome-facts

https://www.cbc.ca/radio/quirks/jun-20-a-cosmic-iceberg-visitation-female-genetic-superiority-and-more-1.5606487/female-genetic-superiority-when-it-comes-to-survival-two-x-chromosomes-beat-an-x-and-a-y-1.5617471

https://www.youtube.com/watch?v=FjxEvQJrVwU

 

Σχόλια

Ο χρήστης Πολυχρόνης Ιωάννου είπε…
Εξαιρετικό άρθρο. Επειδή διαβάζω ένα Ιατροκοινωνικό βιβλίο του καθ. Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Νεοκλή Γεωργόπουλου με τίτλο "Ερμαφροδιτισμός", όσο μπορώ να πω είναι επιστημονικά άρτιο. Ένα που θα ήθελα να παρατηρήσω είναι ότι πατριαρχία είναι ένα κοινωνικό και όχι βιολογικό φαινόμενο. Ο πόλεμος επίσης είναι κοινωνικό φαινόμενο και όχι βιολογικό. Τώρα από φυλογενετικής απόψεως, τα δύο φύλα δεν περιορίζονται στον άνθρωπο, ούτε καν μόνο στα πρωτεύοντα ή έστω στα θηλαστικά. Είναι μια διαδικασία αναπαραγωγής, που παρουσιάζει πλεονεκτήματα και έχει υιοθετηθεί από την συντριπτική πλειοψηφία των φυτών και των ζώων.
Ο χρήστης Σπύρος Τσουκαλάς είπε…
Πράγματι εξαιρετικό άρθρο.
Σπύρος Τσουκαλάς
Ο χρήστης elias monarchist είπε…
1982
ΑΘΗΝΑ δυτικά
👑👑👑👑👑🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷
Την λευκή γυναίκα Την ενοχλεί
Ή πατριαρχία του λευκού μόνο

Αν την βιάσει ο αραπης
Η ο Άραβας ισλαμιστής

Δε τρέχει τίποτα

Ο Φιλιππίδης μπήκε φυλακή
Επειδή χουφτωσε

Ο αραπης Σεμεδο του Ολυμπιακού
Δεν έπαθε τίποτα

Φεμινίστριες
Προδοτριες της φυλής
Μαρξιστριες

White genocide
Great REPLACEMENT
Is real

Αλλά δε κάνω τίποτα
Αν είναι θέλημα θεού

Να γίνει η Ευρώπη δεύτερη Αφρική
Δε θα κάνω τίποτα

Η λευκή γυναίκα
Θα κάνει άνετα τρελές
Με τον αγάπη
Υποκριτρια
👑👑👑👑🌞🌞🌞🏖🏖🏖🏖🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷
Ο χρήστης elias monarchist είπε…
1982
🇪🇺🇬🇷
Τη λευκή γυναίκα Την ενοχλεί μόνο η πατριαρχία του λευκού
Η προδότρα