Ολα, πλην υδρογονανθράκων…

Οι Δυτικοί σύμμαχοι, αγωνιούν για την τύχη της Ουκρανίας, για την υγεία και την ζωή των Ουκρανών. Και επειδή στις δύσκολες ώρες τα λόγια δεν αξίζουν, τα έργα μετράνε, πρέπει να σκύψουμε προσεκτικά πάνω στα μέτρα, που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα εφαρμόσουν σε βάρος της Ρωσίας…  

Ως γνωστόν η δύναμη της Ρωσίας βρίσκεται στα ενεργειακά της αποθέματα… Αυτά αξιοποίησε τα μάλα ο Πούτιν και έτσι μετέτρεψε την κατάπτυστη περιφρονημένη Ρωσία του Γιέλτσιν σε μία ισχυρή υπερδύναμη…    

Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων δεν έγινε με ίδιες δυνάμεις. Αποφασιστικότατη υπήρξε η συμμετοχή των ενεργειακών κολοσσών της Δύσης. Ετσι, π.χ. έχουμε και λέμε:

-Την διάσημη Αμερικάνικη Εταιρεία ExxonMobil την γνωρίζετε… Ε! λοιπόν η ExxonMobil βρίσκεται πάνω από 25 χρόνια στη Ρωσία. Και δεν έχει μόνον γραφεία και υπολογιστές. Είναι μέλος κοινοπραξίας με ρωσική εταιρεία, που εκμεταλλεύεται τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοιχτά της Σαχαλίνης.

-Ασφαλώς γνωρίζετε και την βρετανική ΒΡ, η οποία έχει και αυτή ένα …μικρό μερίδιο στην εκμετάλλευση  Ρώσικων υδρογονανθράκων. Στρατηγικός επενδυτής στην Rosneft, στην οποία κατέχει περίπου το 20% και έχει δύο μέλη στο Δ.Σ. Μαζί ΒΡ και Rosneft έχουν 3 κοινοπραξίες, που ελέγχουν ικανό πλήθος κοιτασμάτων.

 Κάτι ψιλά, δηλαδή για ΒΡ, που όπως η ίδια υπογραμμίζει στην ιστοσελίδα της, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Ρωσία. Exει στρατηγική εταιρική σχέσης με τη Rosneft. Σε συνεργασία με άλλες ρωσικές εταιρείες πραγματοποιεί έρευνες στην Δυτική Σιβηρία με ποσοστά της τάξης του 49%.  

Υπάρχει και η αγαπημένη Ολλανδο-Βρετανική Shell, που σε συνεργασία με την Gazprom κατέχει πλήθος από υπεράκτιες πλατρφόρμες, χερσαίες εγκαταστάσεις, εκατοντάδες χιλιομέτρων υπερκάκτιων και χιλιάδες χιλιομέτρων χερσαίων αγωγών για μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όλα αυτά συνιστούν το … ιδεολογικό πλαίσιο, που μπορεί να μας ερμηνεύσει, γιατί από το μέγα πλήθος οικονομικών κυρώσεων απουσιάζουν ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ κυρώσεις σχετιζόμενες με τους υδατάνθρακες. Μόνη σχετική κύρωση μπορεί να θεωρηθεί η αναστολή πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Οσο καχύποπτος και κακόπιστος κι’ αν είναι κανείς δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί, πώς ο ουσιαστικός αποκλεισμός του τομέα της ενέργειας από τον μακρύ κατάλογο κυρώσεων αποδεικνύει μία συγκινητική αφοσίωση στις ιδεολογικές μας αναφορές, την δημοκρατία και την ελευθερία, δηλαδή.

Για τα ιδανικά ρε, γαμώτο!

Πληροφορίες από το άρθρο του Μπάμπη Μιχάλη στον ιστότοπο efsyn: Οι εντιμότατοι πετρελαιο-φίλοι του Πούτιν (https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/333762_oi-entimotatoi-petrelaio-filoi-toy-poytin)

  

Σχόλια