Ο ευρών αμειφθήσεται!

Η “ταλαιπωρία” της αλήθειας στην ενημέρωση των πολιτών του κόσμου είναι το θέμα στο άρθρο του φίλτατου Νίκου Μητσιάλη, που παραθέτουμε.


Είναι γνωστός ο αφορισμός: «το πρώτο θύμα ενός πολέμου είναι η αλήθεια…».  Όμως αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η δολοφονία της αρχίζει πολύ πριν, προκειμένου οι έμποροι των λαών να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες πολέμου! Η ειρήνη δεν παράγει γρήγορα ξέφρενα κέρδη, έτσι αντιστρέφουν την πραγματική εικόνα των γεγονότων, έχοντας στα χέρια τους τα μέσα μαζικής παραπλάνησης!

Δυσεύρετη η αλήθεια και για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία από την αθέατη πλευρά και των δυο εμπόλεμων μερών! Μοναδική πηγή το διαδίκτυο και αυτό με προσεκτική προσέγγιση, μέσα από έρευνες και ρεπορτάζ δημοσιογράφων διεθνώς αναγνωρισμένων που καταγράφουν τις αληθινές αιτίες που οδηγούν κοινωνίες σε τάφους και σε προσφυγικές ροές…

Σήμερα, στην εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και τους βομβαρδισμούς χωριών και πόλεων, όπως αναφέρουν τα Ουκρανικά ανακοινωθέντα, λείπουν τα χολιγουντιανά πολεμικά πλάνα όπως τότε από το Ιράκ της πρώτης και της δεύτερης επέμβασης ή τις αεροπορικές εξορμήσεις από το Ιταλικό Φιουμιτσίνο στους δίμηνους  βομβαρδισμούς της Σερβίας!

Εικόνες που «ικανοποιούσαν» τον τηλεθεατή με τη τελειότητα της πολεμικής μηχανής των «απελευθερωτών δυτικών» που σάρωναν τις χώρες των μισητών Σαντάμ, Μιλόσεβιτς, Καντάφι… Τώρα τσιγκούνικα τα πλάνα του πολέμου, περιορισμένα σ’ ένα αφηγηματικό κυρίως ρεπορτάζ με επαναλαμβανόμενες σταθερές εικόνες… Ξεχάστηκε και το τεράστιο ρωσικό κομβόι μήκους 60 χιλιομέτρων, ακινητοποιήθηκε σύμφωνα με ρεπορτάζ, από τα σάπια κινέζικά λάστιχα των οχημάτων!

Έστω για μια κάποια πληροφόρηση θα ήταν χρήσιμη η λειτουργία των Sputnik και RT/Russia Today,  των οποίων κατέβασε τους διακόπτες η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολούθησαν και οι Ρώσοι κλείνοντας BBC, Radio Liberty, Deutsche Welle και το ανεξάρτητο Meduza και η δολοφονία της όποιας ποιότητας πληροφόρησης ολοκληρώθηκε!

Διεθνή κέντρα φιλτράρουν, διαμορφώνουν και προωθούν ειδήσεις (policy makers). Στη συνέχεια τροφοδοτούν με αυτές τις ειδήσεις (braking News) χιλιάδες άλλους σταθμούς με εθνική εμβέλεια.

Μοντάρουν εικόνες «συνταρακτικές», όπως τότε στο CNN τον κορμοράνο που εμφανιζόταν βουτηγμένος στο πετρέλαιο των μολυσμένων νερών του Περσικού Κόλπου! Όπως τη νοσοκόμα Ναγίρα δακρυσμένη μπροστά στην κάμερα να εξιστορεί στους αμερικάνους «πως σαν εθελόντρια στο Κουβετιανό νοσοκομείο “Al Addan”, είδε στρατιώτες  του Σαντάμ να πετούν μωρά στο παγωμένο πάτωμα για να πεθάνουν, αρπάζοντας θερμοκοιτίδες». 

Την εικόνα της Ναγίρα, που υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία (!), και του πετρελαιομένου Κορμοράνου τα είδαν στις τηλε-οθόνες τους εκατομμύρια εξοργισμένοι του πλανήτη! Το ότι ο Κορμοράνος δεν υπήρξε ποτέ στον Περσικό Κόλπο και το ότι η Ναγίρα λεγόταν Αλ-Σαμπάχ, ήταν κόρη του Κουβετιανού Πρέσβη και δε βρισκόταν στο Κουβέιτ αλλά στις ΗΠΑ, ελάχιστοι το έμαθαν…

Ρουμανία, Δεκέμβρης ΄89, η Σφαγή στην Τιμισοάρα∙ σωροί πτωμάτων που ο αριθμός τους ανεβαίνει από κανάλι σε κανάλι αναλόγως των «οδηγιών», μέχρι που φθάνει τα 4.632! Κανένας δεν διερωτήθηκε ποιος μέτρησε με τέτοια ακρίβεια τόσα κορμιά πεσμένα στους δρόμους. Φωτογραφίες με βουνά πτωμάτων, γνήσιες σαν τον πετρελαιομένο Κορμοράνο! Τελικά σύμφωνα με επίσημη καταγραφή οι νεκροί ήταν 72…

Την περασμένη Τετάρτη, ΜΜΕ παγκόσμιας εμβέλειας ανήγγειλαν το θάνατο της αμερικανίδας Μαντλίν Ολμπράιτ, Υπ. Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπιλ Κλίντον, αναφέροντας ότι: «Υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο…» Τα υπερασπίστηκε λέγοντας πως: «Ο θάνατος 500.000 παιδιών στο Ιράκ (τη δεκαετία του ’90) εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων άξιζε τον κόπο…» Εξίσου και τη δημοκρατία, αφού η “Washington Post” βάφτισε τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο «πόλεμο της κυρίας Ολμπράιτ»! 

Στην «αντικειμενική ενημέρωση» εντάσσεται και η καταγγελία της ΠΟΣΠΕΡΤ: «Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Ρωσία δε βρίσκεται εκεί που “χτυπά” η καρδιά του πολέμου τις τελευταίες ημέρες αλλά “κάπου στην Κυψέλη” ».

Μετά από αυτά, αναζητείται εναγωνίως η αλήθεια και πάντως όχι στα Μέσα Μαζικής Ενυπνίωσης, αλλά στην προσπάθεια «αλίευσης» της στο ενοχλητικό γι’ αυτούς διαδίκτυο…

       

    

  

Σχόλια