Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ

Ο φίλτατος Δημήτρης Λεβέντης σκιαγραφεί το πλαίσιο των αυρινών προεδρικών εκλογών στην Γαλλία από την σκοπιά του μετά. Παραθέτουμε. Αύριο πρωί θα σας καταθέσουμε και τηδική μας οπτική...

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ

Οι μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου σαββατοκύριακου στην Γαλλία, που συνεχίζονται αμείωτες -μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές- στο κάλεσμα συνδικάτων και συλλογικοτήτων, ήταν και είναι η μόνη στέρεα και πολιτικά τίμια απάντηση στο ψευτοδίλημμα Μακρόν ή Λεπέν.

Βέβαια, σε κανένα επίσημο μέσο της συλλογικής ενωμένης Ευρώπης δεν αναφέρθηκε το παραμικρό για τις χιλιάδες κόσμου που κατέβηκαν με πανό και πικέτες που δήλωναν τα πιο ώριμα συμπεράσματα και προοπτικές του αγώνα.

Δεν διαλέγουμε ανάμεσα στην πανώλη και τη χολέρα!

Ακυβέρνητη γενιά

Εμπρός για μια ακυβέρνητη Γαλλία!

‘Oύτε πατρίδα ούτε αφεντικά’


Το κλασσικό συμπέρασμα του Μπρέχτ που συνόδευε τις αφίσες του συνδικάτου unité CGT την περασμένη εβδομάδα

‘Ο φασισμός δεν είναι το αντίθετο της δημοκρατίας. Είναι η εξέλιξή της σε περιόδους κρίσης’.

Αντικαταστάθηκε από την γνωστή γκραμσιανή σκέψη που διατυπώθηκε στα τετράδια της Φυλακής σε νέα αφίσσα (φ1)

‘Ο παλιός κόσμος πεθαίνει.

Ο νέος κόσμος αργεί να φανεί.

Και μέσα σ’ αυτό το σκιόφως ξεπροβάλλουν τα τέρατα’.


Στην περίπτωση των αυριανών Προεδρικών εκλογών τα τέρατα δεν είναι μόνο οι φιγούρες δύο παθιασμένων εχθρών των εργατών, των αδυνάμων, των άστεγων, των μεταναστών, προσφύγων και ότι άλλο είναι στην γωνία της ζωής… Οι πολυκέφαλες λερναίες ύδρες των δικών τους διλλημάτων που τα μεταφέρουν στις δικές μας πλάτες.

Να θυμίσουμε ότι οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές είναι το ίδιο σημαντικές και παρουσιάζουν μια ευκαιρία ανατροπής των δεδομένων μπλοκάροντας όποιον περάσει στην Προεδρία…

Από τις 15 Απριλίου, τη φράση-κλειδί για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές («Εμπρός για μια ακυβέρνητη Γαλλία!») την αξιοποίησε ο ηγέτης της (FE) Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, καταθέτοντας πρόταση συνεργασίας για το στήσιμο ενός εναλλακτικού αριστερού μαζικού μετώπου που θα σταθεί ο καταλύτης για την πραγματοποίηση του προαναφερθέντος συνθήματος, όπου μια προοδευτική αριστερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο θα κουρελιάζει κάθε διάταγμα που θα κατατίθεται είτε από τον Μακρόν είτε από τη Λεπέν.

Επιπλέον το τοπίο ξεκαθαρίζει μιας και τα συντηρητικά παραδοσιακά κόμματα και οι σοσιαλιστές που έλαβαν ποσοστό χαμηλότερο του 5% είναι στα πρόθυρα της διάλυσης… Δεν μπορούν καν να εισπράξουν την αποζημίωση της εκλογικής εκστρατείας, που γίνεται συνήθως με δανεικά... Σε αυτούς τους χώρους θα υπάρξουν ζυμώσεις και μετατοπίσεις αφού και τα μαγαζιά βάζουν λουκέτο…




Βέβαια, ένα άθροισμα αποχής-άκυρων-λευκών που θα υπερέβαινε το 50% των εγγεγραμμένων στο εκλογικό σώμα θα καθιστούσε διαβλητή την προεδρία που θα αναδειχθεί.

Στο debate, η επιθετικότητα του Μακρόν ήταν σαφής απέναντι σε μια ‘μετριοπαθή’ αθώα μάσκα της Λεπέν, που του άφηνε γήπεδο στα οικονομικά και τον κάρφωνε στα ζητήματα ανεργίας, απασχόλησης και μισθών. Ταυτόχρονα, και αυτή -όπως και εκείνος- ευχήθηκε τυλιγμένη σε ροζ αμφίεση στους Μουσουλμάνους της Γαλλίας «Καλό Ραμαζάνι!»

Όλα αυτά δείχνουν, ότι τα αποτελέσματα της Κυριακής θα πηγαίνουν ψήφο-ψήφο - ειδικά μετά τη μάζωξη-σκορποχώρι που διοργάνωσε στη Μασσαλία ο Μακρόν το περασμένο Σάββατο… Δεν ξεπερνούσε τους τέσσερις χιλιάδες, ενώ φιλοδοξούσε να κάνει κάτι παρόμοιο με την εκεί προεκλογική συνάθροιση της ‘ανυπότακτης Γαλλίας’ (FI), που η συμμετοχή ήταν τουλάχιστον δεκαπλάσια.

Επιπλέον η φασιστική δεξιά της Λεπέν διαθέτει οργανώσεις που από ομάδες τραμπούκων εξελίχτηκαν σε πολυπλόκαμα στηρίγματα στα λαϊκά στρώματα ενώ το κόμμα του Μακρόν ηλικίας δεν διαθέτει έμπειρο μηχανισμό παρά μόνο από μεταγραφές.

Πιστεύω ότι η κίνηση που ξεκίνησε ο Μελανσόν είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της μαζικής πολιτικής πίεσης με αιτήματα ταξικά και όχι προεκλογικές μπουρδολογίες… Που βράζει αυθόρμητα στους δρόμους στα εργοστάσια στα λύκεια στις σχολές -κυρίως από τη νεολαία- και δεν αποτελεί έναν ελιγμό της αναμφισβήτητα υψηλής πολιτικής του ευφυΐας.

Η ενέργεια αυτή μετέθεσε το διακύβευμα από μια απλουστευμένη επιλογή μεταξύ δύο τεράτων στο άνοιγμα μιας πλατιάς συμμαχίας που θα βάλει τέλος στις υπερεξουσίες ακριβώς αυτών των τεράτων στο επόμενο γύρο που θα είναι οι βουλευτικές εκλογές.

Στη συγκεκριμένη φάση των εξελίξεων, τα τέρατα δεν είναι μονάχα οι επαχθείς μορφές του τραπεζίτη και της κόρης του δολοφόνου της Αλγερίας αλλά τα πολλαπλά κεφάλια των διλημμάτων ανάμεσα στον πάτο και στον απόπατο.

Το δικό μας 89 η επιλογή ανάμεσα στην πράσινη και τη γαλάζια μπόχα, μετέθεσε την διαιτησία στις πλάτες της ενωμένης τότε αριστεράς… Aντί να τους αφήσει να σαπίσουν στις αντιθέσεις τους, οδηγήθηκε στην αποσύνθεσή της μέχρι σήμερα.

Αυτό είναι δίδαγμα για όποιον έχει να αντιμετωπίσει παρόμοια ψευτοδιλήμματα και μπαίνει στο στημένο παιγνίδι τους… Εχει αποδειχτεί παγκοσμίως πως θα βγει κερατάς και ζημιωμένος

Την Κυριακή το ραντεβού δεν δίνεται στις κάλπες όπου η θέση παραμένει στέρεα ΑΠΟΧΗ - ΑΚΥΡΟ αλλά στις 20.01’ στις πλατείες και τους δρόμους  φ (3.4 ) εκεί που η οργή η βία και το λαϊκό ένστικτο ζυμώνουν τις εξελίξεις ...

 

 

 

Σχόλια