ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΕΤΩΠΟ

Λίγο καιρό πριν από τις κρισιμότατες και εξόχως ενδιαφέρουσες Γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές ο φίλτατος Δημήτρης Λεβέντης έμπειρος και βαθύς γνώστης ης Γαλλικής πολιτικής σκηνής εμπλουτίζει σημαντικά την πληροφόρησή μας και επιχειρεί μία βαθύτερη ψηλάφηση των γαλλικών εξελίξεων. Παραθέτουμε…

 



ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΕΤΩΠΟ 

Από τα αποτελέσματα του 2ου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών φάνηκε κάτι πολύ σημαντικό, που οι αναλυτάδες άφησαν να περάσει στο ντούκου ακριβώς γιατί επρόκειτο για ένα φαινόμενο που εξέφραζε ακέραια την ταξική αριστερή θέση:

- Ούτε πανώλη ούτε χολέρα !

- Ούτε Μακρόν ούτε Λε πέν !

Μια θέση αμφισβήτησης του ίδιας της εκλογολαγνείας που εκδηλώθηκε με ένα τεράστιο ποσοστό λευκών άκυρων και αποχής. Υπάρχει, λοιπόν και μάχεται ένας τέταρτος οργισμένος πόλος που δεν αποδέχεται καμμιά επίσημη γραμμή όπως αυτή δόθηκε από τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αριστεράς. Εμπρακτη πλήρης αποδοκιμασία και των δύο υποψηφίων του 2ου γύρου… Μακρόν κατά Λεπέν και γελοιοποίηση - υποβάθμιση του θεσμού.

Η θολή θέση του Μελανσόν:  κάντε ότι θέλετε αλλά μην ψηφίσετε ΛεΠέν ξεπεράστηκε από ένα κίνημα συσπειρωμένο γύρω από τα συνδικάτα και τις αυτόνομες συλλογικότητες. Ενα συντριπτικό ποσοστό που ξεπερνά το 10% του εκλογικού σώματος και προηγείται καθαρά του τέταρτου ακροδεξιού Ζεμμούρ .

Mε απλά μαθηματικά:

Λευκά και άκυρα 2ου γύρου : 6.37 %+ 2,29 % = 8,66 % όπου αν προσθέσουμε τις 800 χιλιάδες που απείχαν σε σχέση με τον πρώτο γύρο - συνειδητή επιλογή εκεί όπου έμπαινε το δίλλημα - φτάνουμε σε ένα σύνολο 3 εκατομμυρίων και βάλε ψήφων!!! Χοντρικά, δηλαδή, σ' ένα ποσοστό 10,30 % επί της συμμετοχής του 2ου γύρου ..(με αποχή ρεκόρ 28 % δηλ. 13.6 εκατομμύρια κόσμος).

Εκτός από τα νούμερα όμως υπήρχε η ζωντανή απόδειξη εξέλιξης ενός άλλου εικονοκλαστικού κινήματος. Έμπαιναν στόχοι για κινητοποιήσεις ενάντια στον αυταρχισμό και το εκλογικό δίλημμα για μια ενωτική μαζική πρωτομαγιά.

Ολο το 15θήμερο μεταξύ των δύο γύρων οι πολιτικές διαδηλώσεις και αιματηρές συγκρούσεις με τους "Φρουρούς της ειρήνης"* ήταν φαινόμενο καθημερινό σε πολλές πόλεις.

Επιπλέον στην πορεία της πρωτομαγιάς στο Παρίσι την περασμένη Κυριακή οι ανεξάρτητες εξωκοινοβουλευτικές -ακροαριστερές ομάδες συσπείρωσαν πολύ περισσότερο κόσμο από τα οργανωμένα συνδικάτα και προηγήθηκαν των τμημάτων που περιείχαν και τους ηγέτες της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Η παρουσία τους δίνει νόημα σ' αυτό το σχηματισμό που γεννιέται και λειτουργεί σαν μοχλός πίεσης στις παραδοσιακές δυνάμεις…

Ο έμπειρος Μελανσόν έπιασε την μετατόπιση της πολιτικής αναμέτρησης σε άλλα επίπεδα και όρισε την μάχη με την συντήρηση αμέσως μετά την πρώτη Κυριακή σ΄ ένα τρίτο γύρο: τον Ιούνη στις βουλευτικές εκλογές με το χτίσιμο ενός ζωντανού αντίπαλου δέους στην σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία. Μίας αριστερής λαϊκής ενότητας. που δεν θα είναι ένα απλό άθροισμα ποσοστών αλλά αποτέλεσμα μιας δυναμικής διεργασίας διαλόγου και αναμετρήσεων στην οργανωτική φόρμα του μετώπου.

Απέστειλε επιστολή κάλεσμα σε κομμουνιστές, οικολόγους σοσιαλιστές και τους τροτσκιστές του Φιλίπ Πουτού. Οι γραικοί ξερόλες του Κούλογλου, οι τοπογράφοι του ουκρανικού μετώπου μόλις σήμερα κατάλαβαν ότι χτίζεται μέτωπο με σοβαρές πιθανότητες νίκης. Φυσικά, ελάχιστα αναφέρονται στο πρόγραμμα που έχει προταθεί σαν ενωτική πλατφόρμα.

Άς δούμε λοιπόν ποιοι ελάχιστοι στόχοι συσπειρώνουν τόσες δυνάμεις :

  • Κατώτατο όριο μισθού 1400 ευρώ καθαρά.
  • Αποκατάσταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60.
  • Πραγματική ισοτιμία γυναικών - ανδρών στην εργασία και την κοινωνία.
  • Επίδομα αξιοπρέπειας σε κάθε μαθητή ή φοιτητή 16-25 ετών για να μην εξαρτάται από τους γονείς του (1033 ευρώ τον μήνα)
  • Διάθεση 1 δίς ευρώ για όλα τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και ενδοικογενειακής βίας.
  • Μπλοκάρισμα τιμών σε ΟΛΑ τα είδη πρώτης ανάγκης (Υπολογίζονται σε 157 περίπου).
  • Πλήρης κάλυψη εξόδων υγείας από την Κοινωνική ασφάλιση.
  • Οικολογικός σχεδιασμός και πράσινοι κανόνες εφαρμογής σε όλες τις χρήσεις γης.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ρατσιστικών αστυνομοκρατικών νόμων.
  • Εξέλιξη των δημοσίων υπηρεσιών και απόρριψη κάθε ιδιωτικοποίησης.
  • Άνοιγμα συντακτικής συνέλευσης για την αλλαγή του πεπαλαιωμένου 64xρονου συντάγματος και ίδρυση της 6ης γαλλικής δημοκρατίας με δημοψήφισμα.
  • Απειθαρχία στους κανονισμούς και τις επιλογές της Ευρωπαικής Ένωσης τις αντίθετες με τις αρχές της Λαϊκής Ενότητας....

Η θέση για την κατάργηση όλων των σταθμών πυρηνικής ενέργειας βρίσκει αντίθετους τόσο τους κομμουνιστές όσο και τους σοσιαλιστές και δεν "κατεβαίνει " στο κοινό πρόγραμμα.

Αποψή μου είναι πώς η χορήγηση οξυγόνου στους χρεωκοπημένους σοσιαλιστές του επίσημου PS μέσα από την ενότητα περισσότερη ζημιά θα κάνει παρά όφελος ενώ τα ανταλλάγματα που απαιτούν για 70 έδρες στο προσεχές κοινοβούλιο είναι υπερβολικές για ένα οργανισμό που τελεί εν διαλύσει.

Η παλαιά φρουρά του PS οι "ελέφαντες"** αντιτίθεται σε κάθε ιδέα ενότητας… Μεταξύ αυτών ο χρεοκοπημένος πρόεδρος Ολάντ με τους πρωθυπουργούς του Μπερνάρ Κουζνέρ και Ζάν Μάρκ Αϊρώ, η πρ. επίτροπος στην ΕΕ και κόρη του Ντελόρ η Μαρτίν Ωμπρύ δήμαρχο της Λίλλ, ο Στεφάν Λε Φόλ πρ. υπουργός Αγροτικής Οικονομίας η Καρόλ Ντελγκά  πρ. γραμματέας Εμπορίου κ.α.

Μπροστάρης της παρέας το μαντρόσκυλο του Ολάντ και του Στρως Κάν ο ελληνικής (Λεσβιακής) καταγωγής Ιωάννης Χριστόφορος Καμπαδέλης γραμματέας του PS την περίοδο (2014-2017) παλαιός λαμπερτιστής πρόεδρος της UNEF της γαλλικής ΕΦΕΕ ήταν λαύρος για μια ενότητα που την παρομοιάζει μια εξαγορά των σοσιαλιστών για μερικές έδρες και μια διακυβέρνηση που θα κόστιζε μερικά δίς σε επιδόματα και πρόωρες συντάξεις.

Ολιβιέ !! Σταμάτα αμέσως αυτές τις διαπραγματεύσεις! δήλωσε απευθυνόμενος στον Ολιβιέ Φώρ γραμματέα του κόμματος.

Να θυμίσω ότι ο Ζαν Κριστόφ βαρύνεται με κατηγορίες για λογοκλοπή του ντοκτορά του στο Paris VII καθώς και με υπεξαίρεση ενός εκατομμυρίου γαλλικών φράγκων από το ταμείο της φοιτητικής ένωσης την εποχή που ήταν πρόεδρος. Κάτι μας θυμίζουν όλα αυτά!!!

Ο Μακρόν βλέποντας κλυδωνισμούς στην εύθραυστη ενότητα του ευκαιριακού συνοθυλεύματός του καλεί σοσιαλιστές και οικολόγους να μην προδώσουν (!!!) τα ιδανικά τους μπαίνοντας κάτω από τις σημαίες του Μελανσόν.

Ποιος;;; ο Μανωλάκης ο τραπεζίτης!!! Και υπουργός επί των οικονομικών των Σοσιαλιστών και του Ολάντ…

Έχουν περάσει τόσες μέρες και δεν έχει σχηματίσει νέα κυβέρνηση!!! Ήδη έκανε τέσσερεις προτάσεις σε 4 γυναίκες κι από τις δύο συνεργαζόμενες πολιτικά παρατάξεις. Από την φρουρά του Σαρκοζί πλησίασε την Κριστίν Λαγκάρντ και την πρ. υπουργό περιβάλλοντος Ναταλί Κατσιουκι- Μοριζέτ. Από την προεδρία Ολάντ, την διευθύντρια του Γραφείου του Εμανουέλ Βάλς και την επικεφαλής του σοσιαλιστικού γκρούπ στην εθνοσυνέλευση Βαλερί Ραμπώ. Από όλες εισέπραξε βροντερές αρνήσεις…

Σήμερα το κόμμα του Πρόεδρου η LRM (η Δημοκρατία Προχωρά Μπροστά) μετονομάστηκε σε "Αναγέννηση " (Renaissance) σε μιά απόπειρα φρεσκαρίσματος της γερασμένης Μακρονίας.

Άμα βλέπεις να λυσσάνε με παρόμοιες κινήσεις απελπισίας οι θεματοφύλακες των εκμεταλλευτών, οι εχθροί του λαϊκού κινήματος σημαίνει, πως ετούτο βρίσκεται σε καλό δρόμο…

Εξ άλλου μια προχτεσινή δημοσκόπηση του Cluster 17 έδινε ήδη 10 μονάδες προβάδισμα στην πλουραλιστική Λαϊκή ενότητα πριν ακόμη συμφωνήσουν Οικολόγοι και κομμουνιστές με 34% έναντι των ισοβαθμούντων πανώλης (Μακρόν) και Χολέρας (Λεπέν) με 24%.

Αν λάβει υπ΄όψη του κανείς και την αξιοπιστία τους όπου ο Μελανσόν λάμβανε στα γκάλοπ 5 μονάδες λιγότερες από το τελικό του σκορ μια βδομάδα πριν την πρώτη Κυριακή (17% αντί 22%) όντως κάτι κινείται γερά στην Εσπερία...

_______

* ΣΣ Gardiens de la paix = φρουροί της ειρήνης γαλλιστί. Το ευγενικό προσωνύμιο των αστυνομικών που σήμερα ακούγεται σαν γελοιότητα

**  "Eίναι η ήσυχη στιγμή που οι ελέφαντες πάνε να ξεδιψάσουν" στίχος του Βίκτωρα Ουγκώ από τον Κοιμώμενο Βοόζ που δημοσιογράφοι ταίριαξαν τους ενωμένους τενόρους του SFIO στο συνέδριο της Γκρενόμπλ το 1973 .

https://www.facebook.com/cerveauxnondisponibles/videos/3129244723965536

  

Σχόλια