Ο Μάριο Ντράγκι ξέρει τι μας περιμένει…

Όπως ήταν φυσικό το ταξίδι του Ντράγκι στις ΗΠΑ αλλά και οι δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στην Ιταλία δεν άφησαν αδιάφορο τον φίλτατο Νίκο Μητσιάλη… Αδιάφορα έμειναν τα ‘αντικειμενικά’ ΜΜΕ, που το πέρασαν στα ‘ψιλά των ψιλών΄. Καμία έκπληξη… χαιρόμαστε που μοιραζόμαστε με τον Νίκο το ενδιαφέρον για τις θέσεις του Ιταλού πρωθυπουργού. Παραθέτουμε.

«Γόνιμο» το ταξίδι του Μάριο Ντράγκι στην Ουάσιγκτον! Ήταν μια επίσκεψη προγραμματισμένη στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Μια συνάντηση που «δικαιολογήθηκε» από το Γραφείο Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης, προς τα έξω, ως αναγκαιότητα εν όψει των συνόδων κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο!

«Μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις παγκόσμιες προκλήσεις κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και για τη συνεργασία σε θέματα ενέργειας, ψηφιακής ασφάλειας, τροφίμων και κλιματικής αλλαγής...» Παράλληλα με τη προγραμματισμένη συνάντηση του με τη πρόεδρο της αμερικανικής βουλής Νάνσι Πελόζι, «Θα παραλάβει ο Ιταλός πρωθυπουργός από το Ατλαντικό Συμβούλιο το Βραβείο Διακεκριμένης Ηγεσίας 2022 (Distinguished Leadership Award)».

Ο Μάριο Ντράγκι είναι ένας οικονομολόγος τεχνοκράτης που από τον Ιανουάριο του 2006 έως τον Οκτώβριο του 2011 διετέλεσε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας! Επίσης από το 2011 έως το 2019 υπήρξε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πριν αναλάβει το τιμόνι της Τράπεζας της Ιταλίας , υπήρξε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs International (2002-2005)! Σήμερα πρωθυπουργός της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης και μέλος της ομάδας G7!

Αυτά όλα δίνουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα στις κατά καιρούς πολιτικό-οικονομικές δηλώσεις του, ανεξάρτητα αν ορισμένες απ’ αυτές δεν σχολιάζονται επαρκώς από διάφορα ΜΜΕ, δηλώσεις βέβαια πάντα μέσα στο «σύστημα» και για τη σωτηρία του. Όπως και η προ ημερών δήλωσή του πως: «οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο πληρώνουν ήδη τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια την Gazprom…» Σε αντίθεση με τις απειλές της κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που τώρα βάζει αρχείο το 6ο πακέτο κυρώσεων, λόγω ασυμφωνίας των εταίρων!!

Στο Ιταλικό Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι: «Για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες!» Και όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica, o Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι: «Στα πλαίσια αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν, χωρίς να ξεχάσει, κανείς τι συνέβη - διότι αυτό είναι αδύνατον - αλλά και με την προοπτική να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον!»

Αυτές οι βαρυσήμαντες δηλώσεις, στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο της χώρας του, αμέσως με την επιστροφή του από το ταξίδι στην Ουάσιγκτον, ας ελπίσουμε ν’ ανοίξουν δρόμους διαφυγής από τη κόλαση του πολέμου! Κυρίως η οικονομική «συντέλεια» που διαφαίνεται στον ευρωπαϊκό ορίζοντα και όχι μόνο, να υποχρεώσει και τους πλέον θερμοκέφαλους να σκεφτούν πως με κούφια λόγια δεν ταΐζονται και δεν θερμαίνονται οι Λαοί…

Κάθε μέρα όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό πως ο επεκτατικός Νατοϊκός  κλοιός οδηγεί σε επικίνδυνα πολεμικά αδιέξοδα που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία. Όσο για τη πολυαναφερόμενη διεθνή τάξη, οι σημερινοί υπερασπιστές της, την έχουν διαχρονικά γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων τους!  

Όψιμα ανακαλύπτουν οι ανέμελοι «καβαλάρηδες της νίκης» του δυτικού πολιτισμού, πως τα αποθέματα σιτηρών, πετρελαίου, φυσικού αερίου και τα καθημερινά απαραίτητα τρόφιμα, αντικρύζουν εφιαλτικό πάτο. Παράλληλα το ράλι του αμερικανικού πληθωρισμού δημιουργεί τεκτονικές αναταράξεις στις περιβόητες αγορές.

Με το σχέδιο ΝΑΤΟποίησης της Ουκρανίας ο «σιτοβολώνας» της Ευρώπης, λόγω πολέμου είναι σε αναγκαστική αργία! Στις αποθήκες της Οδησσού λέγεται πως υπάρχουν 25 εκ. τόνοι σιτηρών, με το λιμάνι της όμως να είναι σε Ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό. Αλλά και η συνεχής άνοδος των τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης, δημιουργεί σε τεράστια στρώματα πληθυσμού ένα είδος επισιτιστικής κρίσης λόγω αγοραστικής αδυναμίας…

Ο Μάριο Ντράγκι ασφαλώς και ξέρει τι μας περιμένει, μένει να δούμε αν το έχουν καταλάβει και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι «ηγέτες».

  

Σχόλια