Υπάρχει ελπίδα!

Προς την εκείθεν των Αλπεων Γαλατίαν, την σημερινή Γαλλία προσβλέπει ο φίλτατος Νίκος Μητσιάλης… Όπως και εμείς άλλωστε, που ευχόμαστε την νίκη του αριστερού συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές… Για την ώρα κρατάμε την ενότητα δράσης, που αποφασίστηκε και που θα έχει χρόνο για να δοκιμασθεί…

Υπάρχει ελπίδα!

Μετά τους Οικολόγους και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, συμφώνησε κατ’ αρχή  και το Σοσιαλιστικό να κατέβει στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου σε κοινό ψηφοδέλτιο με την “Ανυπότακτη Γαλλία” (LFI), του Ζαν Λικ Μελανσόν. Έτσι ένα μέτωπο της “Νέας Λαϊκής Ενότητας” είναι πλέον πραγματικότητα και με τη δυνατότητα να διεκδικήσει με σημαντικές αξιώσεις τη νίκη στις εκλογές του Ιουνίου, υπολογίζοντας εκτός από την ενωτική συσπείρωση, αναλογικά λευκά, άκυρα και αποχή!

Αυτό το μέτωπο είναι ένα επίτευγμα για την επιστροφή της αριστεράς στη Γαλλία και όχι μόνο∙ σε μια χώρα που αποτελεί εργαστήρι πολιτικών εξελίξεων, προερχόμενες κυρίως από σημαντικές λαϊκές κινηματικές δράσεις… Το αποτέλεσμα του Μελανσόν στο πρώτο γύρο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών είναι μια τέτοια συνισταμένη δυναμική!

Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων “Mouvement des gilets jaunes” μια μαζική κοινωνική δράση, παλεύοντας για οικονομική δικαιοσύνη. Εμφανίστηκε στη Γαλλία στα τέλη του 2018. Με συνεχείς δυναμικές, ματωμένες κινητοποιήσεις κάτω από ένα όργιο κρατικής καταστολής με συλλήψεις, τραυματίες ακόμα και νεκρούς…

Με μια σειρά μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην πρόσφατη τριετία με διάφορα αιτήματα. Με ένταση των κινητοποιήσεων μεγάλων συνδικάτων CGT, FO, CFE-CGC μέσα στο 2020, εναντίον εκτός άλλων και της «μεταρρύθμισης» του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας!

«Δεν μου αρέσει πραγματικά ο Μακρόν. Είναι πρόεδρος των πλουσίων, προστάτεψε τις μεγάλες εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά θα μπορούσε να έχει πάρει αρκετά από τα κέρδη τους για να βοηθήσει τους ανθρώπους της ανάγκης…» Ήταν στο στόμα σημαντικού μέρους ψηφοφόρων στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία!

Παρ’ όλα αυτά αναγκάστηκαν να ψηφίσουν Μακρόν έναν δοκιμασμένο πολιτικό υπάλληλο του πλέον σκληρού χρηματοπιστωτικού συστήματος, για να μην έρθει στη Γαλλική προεδρία η ξεκάθαρα δηλωμένη ακροδεξιά Λεπέν, ως το μη χείρον βέλτιστον δηλαδή… Ο φασισμός ως απειλή ή ως ύστατη λύση στα αδιέξοδα του «συστήματος» είναι ένα αποδεδειγμένα ιστορικό εργαλείο τους!

Παρουσιάζουν τρομερό ενδιαφέρον οι Γαλλικές βουλευτικές εκλογές στις 12 -19 Ιουνίου και ειδικά αν το μέτωπο της “Νέας Λαϊκής Ενότητας” περνώντας στο δεύτερο γύρο, έχει ως αντίπαλο την ακροδεξιά Λεπέν, τότε το βαθύ σύστημα εξουσίας θα αναγκαστεί σε ένα αποκαλυπτικό στριπτίζ! Κάτι ανάλογο που συνέβη όταν το κυβερνητικό Λαϊκό Μέτωπο του Λέον Μπλουμ το ’36 επιχείρησε να ελέγξει τα υπερκέρδη των Γάλλων επιχειρηματικών κολοσσών, τότε σημαντικά τμήματα της δεξιάς υιοθέτησαν το σύνθημα, καλλίτερα ο Χίτλερ (Better Hitler) παρά ο Λεόν Μπλουμ…

Το ημι-προεδρικό σύστημα της Γαλλίας με Μακρόν, έχει πολλές δικλείδες «ασφαλείας» και μια Γερουσία 348 γερουσιαστών, κατά βάση συντηρητικών, προερχόμενων από την αυτοδιοίκηση με έμμεση ψηφοφορία, η… δημοκρατία στη χώρα του διαφωτισμού στο απόγειο της!

Όλα αυτά θα λειτουργήσουν ασφαλώς ως τροχοπέδη σε περίπτωση νίκης του Μελανσόν, τότε και πάλι ο «δρόμος» θα έχει την ευθύνη να γράψει ιστορία! Αυτή τη φορά όχι ενάντια σε αντιλαϊκά νομοθετήματα αλλά παλεύοντας εναντίον του ακροδεξιού διοικητικού μηχανισμού, για να γίνουν κατ’ αρχήν, νόμοι του Γαλλικού κράτους, οι δώδεκα στόχοι του προγράμματος της “Νέας Λαϊκής Ενότητας”!

 

 

Σχόλια