Your money or your life



Ο φίλτατος Λίνος μας κοινοποίησε ένα κείμενο υψηλότατης σημασίας, που το αφιερώνουμε σε όλους τους φιλελέδες… Η αξία του καθορίζεται από τα εξής:

-Παρά το ό,τι ο τίτλος: τα λεφτά σου ή την ζωή σου,  παραπέμπει σε αστυνομική νουβέλα,  το άρθρο είναι αυστηρά ιατρικό, αυστηρά επιστημονικό…



-Το περιοδικό, όπου δημοσιεύεται, το New England Journal of Medicine είναι από τα κορυφαία του ιατρικού επιστητού αν όχι το  κορυφαίο.

-Το περιοδικό είναι Αμερικάνικο (!!!). Είναι κατά συνέπεια, δύσκολο να κατηγορηθεί για πολιτικά κίνητρα και μάλιστα αριστερού κοινωνικού προσανατολισμού.

-Το κείομενο αναφέρεται στην μεγάλη πρόοδο των αντικαρκινικών θεραπειών, που έχουν μεταβάλλει ριζικά την εικόνα και τα προσδόκιμα επιβίωσης από νεοπλασίες, μετατρέποντάς τες -σε πολλές και όλο και περισσότερες περιπτώσεις- σε χρόνιες νόσους. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται το υψηλό κόστος εφαρμογής των θεραπειών αυτών, που σίγουρα δεν μπορεί να επωμισθεί το κουτσουρεμένο σύστημα δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ.

Οι θεραπείες αυτές θα αποτελέσουν προνόμιο αυτών, που …έχουν και κατέχουν ενώ το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του Αμερικάνικου λαού, που αριθμεί δεκάδες εκατομμυρίων θα παραμείνει απλός παρατηρητής …εκτός νυμφώνος…

Εχοντας υπόψιν ότι σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο τα δημόσια συστήματα υγείας παραπαίουν εδώ και μερικές δεκαετίες ξέφρενης φιλελευθεροποίησης, σντιλαμβανόμαστε, πως το πρόβλημα δεν είναι στενά Αμερικάνικο αλλά κυριολεκτικά παγκόσμιο…  

Ταυτόχρονα το ζήτημα μετατρέπεται ίσως στην πιο κραυγαλέα και αυταπόδεικτη καταγγελία του φιλελεύθερου καπιταλισμού, που όσο ο καιρός περνάει δεν αντιστρατεύεται απλά, την βελτίωση των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτισμικών όρων ζωής στον πλανήτη…

Τώρα πια αντιστρατεύεται την ίδια την ζωή με τον πιο άμεσο, ευθύ και προκλητικό τρόπο…

Ετσι, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν θα μεταφράζεται σε πιο άνετη ζωή για τους ολίγους αλλά θα σχετίζεται με την ίδια την ζωή, την παράτασή της και της χαώδη διαφορά ποιότητας από βιολογική άποψη…

Πάντοτε η διαστρωμάτωση των οικονομικοκοινωνικών όρων αντιστοιχούσε και σε άλλες τιμές βιωσιμότητας των …κατοικούντων επί της γης… Οι ανήκοντες στα ανώτερα στρώματα και φυσικά οι ολιγότεροι είχαν καλύτερα προσδόκιμα επιβίωσης.

Η εξέλιξη της οικονομίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν σε ΟΛΟΥΣ ασύγκριτα καλύτερες προδιαγραφές ζωής. Όμως, ο κεφαλαιοκρατικός χαρακτήρας της διοίκησης και της οργάνωσης της παραγωγής στον πλανήτη βάζει απίστευτα και πλήρως αξεπέραστα εμπόδια στην συντριπτική πλειοψηφία της ανθρωπότητας για την αξιοποίηση και απόλαυση αυτής της προόδου… Οι ταξικές διαφορές αντί να εξαλείφονται συνεχώς διογκώνονται και μαζί τους η διαφορές στην ποιότητα της ζωής αλλά και στην εξασφάλιση της ίδιας της επιβίωσης, με τρόπο πιο άγριο από ποτέ…

Συνιστά κραυγαλέα και εν πολλοίς σκόπιμη εθελοτυφλία το να μην …αντιλαμβάνεσαι, πως ο καπιταλισμός είναι πλέον ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός, η μέγιστη απειλή κατά της ζωής και της ύπαρξης…   

Συγγραφέας του άρθρου είναι η Stacie B. Dusetzina, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής της Υγείας και της αντικαρκινικής έρευνας στο πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο του Vanderbilt, στο Nashville του Tennessee. Φαίνεται, λοιπόν, πώς η επιστημονική της κατάρτιση της επιτρέπει να κατανοεί αυτή την αδήριτη πραγματικότητα. Ιδού γιατί ο τίτλος του επιστημονικού άρθρου που καταγράφεται ως η συνήθης έκφραση των κακοποιών, επιλέχτηκε για να εκφράσει τις κοινωνικές προεκτάσεις της εξαιρετικής επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου στο ζήτημα της αντικαρκινικής θεραπείας.  

Τo πιστόλι στον κρόταφο δεν το βάζει μόνον η νόσος ή τώρα πια όχι κυρίως η νόσος αλλά το δεδομένο κοινωνικό σύστημα…

Η ενεργητική του αμφισβήτηση είναι πλέον παράγοντας επιβίωσης…

    

Σχόλια