Σε λίγο θα είναι πολύ αργά…

Το παγκόσμιο οικουμενικό φόρουμ του Νταβός είναι τόπος, ή ευκαιρία για ευρύτερους πολιτικο-οικονομικούς προβληματισμούς… Οι χαώδεις κοινωνικο-οικονομικές διαφορές στον πλανήτη είναι σταθερά στο προσκήνιο… Το ίδιο και οι ‘φιλανθρωπικές’ προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος… Φέτος από κοντά και το Ουκρανικό και ειδικότερα η γριά-αλεπού, ο Χένρυ Κίσιγκερ με δηλώσεις σημαντικές για το θέμα… Με αυτά ασχολείται στο άρθρο του, που παραθέτουμε ο φίλτατος Νίκος Μητσιάλης. Καλό μήνα!  


Μετά από παύση «εργασιών» δύο ετών του WEF, λόγω κορονοϊού, συγκεντρώθηκαν και πάλι για τέσσερις ημέρες στη πόλη του Νταβός σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου! Εκτός άλλων, στα διαλείμματα της συνάντησης προβληματίστηκαν και για την ακραία φτώχεια που βιώνει ο πλανήτης!

Μιλώντας στο περιθώριο του WEF, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίσλι «κάλεσε τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, να “κάνουν αυτό που πρέπει”, να διαθέσουν ένα 5% του πλούτου τους, προκειμένου πάνω από ένα δις πεινασμένοι να γλυτώσουν το θάνατο από ασιτία.

Αλίμονο! Με εκκλήσεις φιλανθρωπίας στα «βαμπίρ του κέρδους» δεν σταματάει η δολοφονία εκατοντάδων εκατομμυρίων «περιττών» του πλανήτη. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Στη διάρκεια της πανδημίας, ένας νέος δισεκατομμυριούχος «γεννιόταν» κάθε 30 ώρες και κάθε 33 ώρες βυθίζονταν στη φτώχεια ένα εκατομμύριο άνθρωποι…

Μεταξύ των καλεσμένων στο WEF  ήταν και ο 98χρονος Χένρι Κίσινγκερ, η πάλαι ποτέ αλεπού του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών αλλά και πάντα σημαίνων παράγοντας στα πολιτικά δρώμενα της χώρας του! Οι δηλώσεις του εκεί έκλεψαν την «παράσταση» με θετικά και αρνητικά σχόλια στον διεθνή τύπο!

Ο Κίσινγκερ υπήρξε πάντα οπαδός του ακραίου ρεαλισμού στις διεθνείς σχέσεις, παραμερίζοντας ηθικούς παράγοντες και ανθρώπινα δικαιώματα. Το απέδειξε στηρίζοντας μια σειρά στυγνά πραξικοπήματα, όπως των συνταγματαρχών, του Πινοσέτ στη Χιλή, το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου στην Κύπρο, καθώς και διάφορες αιματηρές επεμβάσεις… Ο ρεαλισμός του κορυφώθηκε προκειμένου να τερματιστεί η συντριβή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ από τους «ξυπόλητους» Βιετκόνγκ, καθώς και η διάχυση των συνεπειών του πολέμου στις ίδιες τις ΗΠΑ…

Μια διάχυση που αρχικά εκφράστηκε με κατάληψη του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης “Kολούμπια”,  τον Απρίλη του ’68 και άναψε ένα αντιπολεμικό κίνημα που απλώθηκε και σ’ άλλες πόλεις. Αυτό τρόμαξε τον διορατικό Χένρι, ο οποίος φρόντισε, όχι βέβαια από ειρηνοποιά αισθήματα, να επισπεύσει την αποχώρηση των αμερικανών πιστολέρο από το Βιετνάμ…

Ακριβώς αυτό αντιλαμβάνεται και τώρα και το παρουσίασε σε μια συνέντευξη του, στα πλαίσια της συνάντησης του WEF στο Νταβός. Αναφερόμενος στο πόλεμο που διεξάγεται σήμερα στην Ουκρανία, τόνισε ότι: «Πρέπει η Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος…».

Η ουδετεροποίηση της Ουκρανίας είναι από το 2014 η άποψή του και τώρα η ρεαλιστική λύση μιας «λαθεμένης» ενέργειας των αμερικανών στην οποία σύρθηκαν και οι ευρωπαίοι… Στόχευε στο πυραυλικό «μάντρωμα» και στην απομόνωση της ρωσικής «αρκούδας», αλλά τ’ αποτελέσματα αποδεικνύουν το αντίθετο!

Ο Χένρι Κίσινγκερ βλέπει να αποτυγχάνουν οι αμερικανικοί σχεδιασμοί, ενώ αντίθετα να επιτυγχάνεται περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων Κίνας-Ρωσίας αλλά και η προσχώρηση της Ινδίας σ’ αυτό το μέτωπο! Ινδία η οποία στην πρόσφατη συνάντηση της άτυπης συμμαχίας Quad στο Τόκιο, παρουσία του Τζο Μπάιντεν, αρνήθηκε να καταδικάσει τη Μόσχα μετά την άρνησή της να υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας!

Ο Κίσινγκερ εκφράζοντας προφανώς και ευρύτερους κύκλους, όπως διαφάνηκε και σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Financial Times στην Ουάσιγκτον, δεν μπορεί παρά να ανησυχεί ακόμα και για την οικονομική πορεία της χώρας του.

Προβληματισμοί και για το δολάριο, ως αποθεματικό νόμισμα, ειδικά μετά και την πρόσφατη πρόταση της Κίνας για διεύρυνση της ομάδας των BRICS, την οποία αποδέχθηκε η Ρωσία! Μια ομάδα μεγάλων κρατών η οποία, μεταξύ άλλων, έχει θέσει σε λειτουργία ένα κοινό σύστημα πληρωμών που μειώνει σταδιακά την εξάρτηση των χωρών τους από το αμερικανικό νόμισμα!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η εμβληματική «αλεπού» της αμερικανικής πολιτικής ζωής προσπαθεί να κινητοποιήσει όσους, σ’ Ευρώπη και Αμερική, αντιλαμβάνονται πως η συνέχιση της πολεμικής σύρραξης θα έπρεπε να είχε σταματήσει χθες! Αυτό προκειμένου η ουδετεροποίηση της Ουκρανίας να σώσει οτιδήποτε και αν σώζεται πριν να είναι πολύ αργά…

  

 

Σχόλια