Δηλώσεις με προεκτάσεις…

Ετσι θα χαρακτηρίζαμε τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που συμπεριλαμβάνονται στο σύντομο αυτό ρεπορτάζ του CNBC.

 Εχοντας υπόψη πρόσωπα, ρόλους χώρους και χρόνους, το σημαντικό δεν είναι να επισημάνει κανείς το ποσοστό συμφωνίας ή διαφωνίας αλλά να διακρίνει, -ιδιαίτερα στην τελευταία παράγραφο- διαπιστώσεις, που εκφεύγουν από τα ‘δυτικά’ κλισέ… Απέχει κατά πολύ από το Αμερικάνικο προεδρικό στυλ ανακοινώσεων, που καλούν σε... "ειρήνη μετά από νίκη".

Δεν είμαστε ‘αισιόδοξοι’ για την δημοσιότητα που θα έχουν αυτές οι δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Εξαθλίωσης… Παραθέτουμε

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος επέκρινε και πάλι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά είπε επίσης ότι ο πόλεμος «ίσως με κάποιο τρόπο προκλήθηκε».

Στο κείμενο μιας συνομιλίας που είχε τον περασμένο μήνα με τους εκδότες των ιησουιτικών εκδόσεων, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε «αυτό που βλέπουμε είναι η βαρβαρότητα και η αγριότητα με την οποία διεξάγεται αυτός ο πόλεμος από τα στρατεύματα, γενικά τους μισθοφόρους, που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι.

Αλλά, πρόσθεσε, «ο κίνδυνος είναι ότι βλέπουμε μόνο αυτό, το οποίο είναι τερατώδες, και δεν βλέπουμε όλο το δράμα να εκτυλίσσεται πίσω από αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος ίσως με κάποιο τρόπο είτε προκλήθηκε είτε δεν αποτράπηκε», είπε, προσθέτοντας ότι « ενδιαφέρον για δοκιμή και πώληση όπλων» ήταν ίσως ένας παράγοντας που συνέβαλε στη σύγκρουση.

«Μπορεί κάποιος να μου πει σε αυτό το σημείο: άρα είσαι υπέρ του Πούτιν! Οχι δεν είμαι. Θα ήταν απλοϊκό και λάθος να πούμε κάτι τέτοιο», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, προσθέτοντας: «Είμαι απλώς κατά της μείωσης της πολυπλοκότητας στη διάκριση μεταξύ καλών και κακών, χωρίς να συλλογιστούμε για τις ρίζες και τα συμφέροντα, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα».

 

Σχόλια