Η πίσω αυλή των ΗΠΑ...

Με τον φίλτατο Νίκο Μητσιάλη μοιραζόμαστε το ίδιο ενδιαφέρον για την Λατινική Αμερική… Με τους βασανισμένους ιθαγενείς της από την εποχή, που εμφανίστηκε εκεί ο ...πολιτισμένος και χριστιανός Ευρωπαίος. Ισπανός στην αρχή και yankee στην συνέχεια. Με τις αμέτρητες επεμβάσεις, -συγκαλυμμένες και απροκάλυπτες- στην πολιτική ζωή της ηπείρου κάθε φορά που οι λαοί βρισκόταν πιο κοντά στην ανεξαρτησία τους… Αλλά και τους ακατάπαυστους αγώνες των λαών με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτική πολυμορφία, που εμπλουτίζει την επαναστατική κουλτούρα στον πλανήτη…

Ισως να είναι η πρώτη φορά, που η ποδηγέτηση των ΗΠΑ αμφισβητείται σε τόσο μεγάλη έκταση και με τέτοια ένταση…

Τα μηνύματα έρχονται και οι ελπίδες ενισχύονται…

 

Ο λόγος για το κεντρικό και νότιο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου που αναφέρεται γενικά ως Λατινική Αμερική. Το «Δόγμα» του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε, που εφαρμόστηκε το 1823, μετέτρεψε αυτή τη τεράστια έκταση των 21.069.500 τ.χ.,  που αντιστοιχεί στο 14% της συνολικής επιφάνειας (ξηράς) της Γης, σ’ ένα ιδιόκτητο «περιβόλι» των ΗΠΑ.

Μέσα σε σχεδόν δύο αιώνες στην «ιδιόκτητη» αυλή τους, οι ΗΠΑ φύτεψαν αμέτρητες δικτατορίες, έσπειραν εμφύλιες συρράξεις, ξερίζωσαν αριστερές κυβερνήσεις.  Στήριξαν με τους «επιστάτες» τους λοχαγούς και ολιγάρχες πραξικοπήματα με δολοφονίες, βασανιστήρια, σεξουαλική βία, μια ασύλληπτη παραγωγή φόβου… 

Πότισαν και λίπαναν ένα κερδοφόρο ναρκεμπόριο, κυνηγώντας τους διαφόρους Εσκομπάρ, ενώ ταυτόχρονα εξόπλιζαν τις ναρκο-συμμορίες, προκειμένου να βοηθήσουν στην εκρίζωση από την εύφορη «πίσω αυλή» τους, αντάρτικων αριστερών ζιζανίων. Παράλληλα, έκτισαν και μια σειρά οχυρά (στρατιωτικές βάσεις) προστασίας των συμφερόντων τους στις χώρες αυτές.

Πλούσια η συγκομιδή της πολύπλευρης και μακρόχρονης καλλιέργειας αυτού του τεράστιου λατινοαμερικάνικου μποστανιού των ΗΠΑ! Μόνο στο χρονικό διάστημα από το 1945 μέχρι και το 2012, οι αμερικανοτραφείς δικτάτορες -πλείστοι των οποίων αποφοίτησαν και από τη σχολή Παναμά- έσπειραν σε πάνω από είκοσι χώρες της Λατινικής Αμερικής ενάμιση εκατομμύριο νεκρούς... Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει αγνοούμενους, τραυματίες, φυλακισμένους, βασανισμένους, και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες!

Το τελευταίο, μέχρι σήμερα, πραξικόπημα ήταν αυτό της Παραγουάης το 2012 εναντίον του «επισκόπου των φτωχών» Φερνάντο Λούγο. Ήταν ο ιερωμένος που πέταξε τα ράσα, παρά τις αντιδράσεις του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’!  Κέρδισε τις εκλογές του 2008 με κεντρικό σύνθημα την αναδιανομή της καλλιεργήσιμης γης στους Παραγουανούς αγρότες, στη πλειοψηφία τους ινδιάνοι της φυλής Γκουαρανί!

Όμως, μέσα σ’ αυτά τα χρόνια που πέρασαν από το πραξικόπημα της Παραγουάης, πολλά έχουν αλλάξει στη «πίσω αυλή» των ΗΠΑ! Ένα παλιρροϊκό ανατρεπτικό κύμα σε μια σειρά χώρες τείνει να καταργήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους!

Ξεριζώθηκαν δικτατορίες και ξηλώθηκαν ακροδεξιές κυβερνήσεις που αποτελούσαν κληρονομικό καθεστώς για δεκάδες χρόνια. Αλλαγές με κοινοβουλευτικές διαδικασίες έφεραν στο προσκήνιο της εξουσίας λαϊκούς ηγέτες, μέλη ανταρτικών ομάδων, ακόμα και προσωπικότητες της «Εκκλησίας των Φτωχών»!

Η οικονομική εισβολή του κίτρινου δράκου στη Λατινική Αμερική είναι πλέον καθοριστική, ανατρέποντας το μέχρι σήμερα στάτους. Αλλά και η ρωσική παρουσία σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά έντονη. Χαρακτηριστική και η πρόσφατη ανακοίνωση του Ντάνιελ Ορτέγκα, προέδρου της Νικαράγουα, ότι θα επιτρέψει την είσοδο ρωσικών στρατευμάτων, πλοίων και αεροπλάνων στην περιοχή!

Μετά τις σχετικά πρόσφατες αριστερές κυβερνητικές αλλαγές στο Περού και στη Χιλή, ήρθε προχθές να προστεθεί και η νίκη στις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας, του αριστερού Γκουστάβο Πέδρο και της δυναμικής αφροαμερικανίδας αντιπροέδρου, Φράνσια Μάρκες! Η Κολομβία είναι η δεύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική με το 40% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τη Παγκόσμια Τράπεζα...

Τον ερχόμενο Οκτώβρη αναμένεται και η Βραζιλιάνικη εκλογική μάχη, με τον Λούλα ντα Σίλβα δημοσκοπικό φαβορί αυτής της αναμέτρησης. Ο Λούλα υποστηρίζει την απεμπλοκή από το αμερικάνικο δολάριο στη ζώνη της Λατινικής Αμερικής με ένα νέο νόμισμα. Πρόταση που υποστηρίζει και η Αργεντινή!

Οι ΗΠΑ, βέβαια, θεωρώντας ότι παραμένουν ακόμα «ιδιοκτήτες» της Λατινικής Αμερικής, δε θα παραδοθούν αμαχητί... Διαθέτουν ένα ντόπιο στρατιωτικό και κατασταλτικό μηχανισμό, που υποβοηθάται και από ένοπλες συμμορίες κάθε μορφής, και μια ισχυρή οικονομική φεουδαρχία, που είναι γνωστό πως αντιδρά σε μέτρα κατάργησης της ασυδοσίας της...

Ανεξάρτητα όμως από τις όποιες δυνατότητες αυτών που θα θελήσουν να εμποδίσουν τις αλλαγές που επιταχύνονται, είναι σίγουρα πως ένα «φάντασμα» πλανιέται πάνω από την ήπειρο. Αυτό του κομαντάντε Τσε Γκεβάρα! Αυτό που συνεπαίρνει το λαό της και ιδιαίτερα τους από αιώνες παραγκωνισμένους και βασανισμένους ιθαγενείς πληθυσμούς!

  

Σχόλια