Τα παθογόνα που μεταπηδούν στους ανθρώπους από τα ζώα γίνονται πιο συχνά...

προειδοποιεί ο ΠΟΥ!!!

Την παρατήρηση, που περιγράφεται στο τίτλο της ανάρτησης την έχουμε πολλές φορές καταθέσει στην διαδρομή της πανδημίας. Ο ΠΟΥ αιτιολογώντας την πρωτοφανή αύξηση των ζωονόσων κατά τις τελευταίες δεκαετίες υποδεικνύει συγκεκριμένους παράγοντες, που σχετίζονται ευθέως με την καπιταλιστική αδηφαγία…

Αποψίλωση των δασών, Υλοτομία, Απομάκρυνση των ζώων από τον φυσικό βιότοπό τους, Εξορυκτικές βιομηχανίες, Αλλαγή χρήσης γης, Εντατικοποίηση της ζωϊκής παραγωγής, Αυξανόμενη ζήτηση των ανθρώπων για ζωικές πρωτεΐνες. Σε αυτά τα αίτια εστιάζουν μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες… Προσθέστε και το αλύπητο και οργανωμένο χτύπημα σε βάρος των δημοσίων συστημάτων υγείας και θα έχετε ακριβέστερη εικόνα...

Είναι, λοιπόν, απολύτως ισχυρή η πιθανότητα νέων πανδημιών απροσδιόριστης βαρύτητας και συνεπειών…

Ευτυχώς, για τους βιαστές μας, η αναισθητική αγωγή, που μας εφαρμόζουν αποδίδει μέχρι στιγμής…  

Το κείμενο, που ακολουθεί το μεταφράσαμε από εκλαϊκευμένο ιατρικό περιοδικό του διαδικτύου. Η ήπια γλώσσα, που χρησιμοποιείται δεν μπορεί να αποκρύψει την ουσία του προβλήματος…

 

Τα κρούσματα ενδημικών ασθενειών όπως η ευλογιά των πιθήκων και ο πυρετός λάσα γίνονται πιο επίμονες και συχνές, προειδοποίησε την Τετάρτη ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Μάικ Ράιαν.

Καθώς η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στις ταχέως μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες όπως η ξηρασία, τα ζώα και οι άνθρωποι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, συμπεριλαμβανομένων των συνηθειών αναζήτησης τροφής. Ως αποτέλεσμα αυτής της «οικολογικής ευθραυστότητας», παθογόνα που συνήθως κυκλοφορούν στα ζώα πηδούν όλο και περισσότερο στους ανθρώπους, είπε.

«Δυστυχώς, αυτή η ικανότητα να ενισχύουμε την ασθένεια και να την προχωρούμε στις κοινότητές μας αυξάνεται. Επομένως τόσο η εμφάνιση της νόσου όσο και οι παράγοντες ενίσχυσης της νόσου έχουν αυξηθεί».

Για παράδειγμα, υπάρχει μια ανοδική τάση στις περιπτώσεις του πυρετού Lassa, μιας οξείας ιογενούς ασθένειας που μεταδίδεται από τρωκτικά ενδημικά στην Αφρική, είπε.

«Παλιότερα είχαμε τρία με πέντε χρόνια μεταξύ των κρουσμάτων Έμπολα τουλάχιστον, τώρα είναι τυχερό αν έχουμε τρεις έως πέντε μήνες», πρόσθεσε.

«Άρα σίγουρα υπάρχει οικολογική πίεση στο σύστημα».

Ο σχολιασμός του Ryan έρχεται καθώς τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων συνεχίζουν να αυξάνονται εκτός Αφρικής, όπου το παθογόνο είναι ενδημικό.

Την Τετάρτη, ο ΠΟΥ είπε ότι έχει λάβει μέχρι στιγμής αναφορές για περισσότερα από 550 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ιογενούς νόσου από 30 χώρες εκτός Αφρικής από την πρώτη αναφορά στις αρχές Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, παρόλο που τα κρούσματα COVID-19 μειώνονται παγκοσμίως, υπάρχουν περιοχές όπως η Αμερική με ανησυχητικές τάσεις, τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε μια ενημέρωση την Τετάρτη.

Στη Βόρεια Κορέα, οι αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι υπάρχουν πάνω από 3,7 εκατομμύρια περιπτώσεις ανθρώπων με πυρετό, που θα μπορούσαν να είναι COVID, καθώς η χώρα μάχεται ενάντια στην πρώτη της επιδημία COVID. Στην χώρα κηρύχτηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιβλήθηκε πανεθνικό lockdown τον περασμένο μήνα.

Η εμπειρία του COVID ώθησε τον ΠΟΥ να ξεκινήσει μια διαδικασία σύνταξης και διαπραγμάτευσης μιας διεθνούς συνθήκης για την ενίσχυση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης στις πανδημίες.

Οι πανδημίες, όπως η κλιματική αλλαγή, επηρεάζουν κάθε πολίτη στον πλανήτη, είπε ο Ράιαν.

«Έχουμε δει τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε σε αυτήν την πανδημία… Μπορεί να αντιμετωπίσουμε μια πιο σοβαρή πανδημία στο μέλλον και πρέπει να είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από ό,τι τώρα», είπε ο Ράιαν.

"Πρέπει να δημιουργήσουμε το πλάνο δράσης για το πώς θα προετοιμαστούμε και πώς θα ανταποκριθούμε μαζί. Είναι θέμα ευθύνης."

 

Σχόλια