ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Ή αντικείμενα μνήμης ή lacrimae rerum (δάκρυα των πραγμάτων) θα μπορούσε να αποκληθεί το αριστοτεχνικό, κατά την γνώμη μας, κείμενο του φίλτατου Δημήτρη Λεβέντη, που πιστεύουμε, ότι θα απολαύσετε όσο και εμείς…

 


Είχε γράψει ο συφιλιδικός μαέστρος των χρωστήρων* πολύ σωστά: Τα μολύβια δεν είναι απλά ξύλο και γραφίτης… Είναι η σκέψη δια μέσου των φαλάγγων (των δακτύλων)

Για να συμπληρώσει η αγαπημένη πένα του Λένιν**: Η σκέψη η πιο αυταρχική και ιδιότροπη εταίρα που στρώνει το κρεβάτι της με απαράμιλλη αναίδεια στις άκρες ενός μονοπατιού κρεμάει τη φωλιά της σαν χελιδόνι στο περβάζι ενός παραθύρου και πριν καν ο έρωτας σκεφτεί να ρίξει το βέλος του αυτή ήδη έχει συλλάβει έχει γεννήσει, έχει επωάσει κι έχει θρέψει έναν γίγαντα

Οι ανόητοι ονομάζουν τύχη αυτές τις εκλάμψεις της σκέψης  χωρίς να σκεφτούν ότι η τύχη δεν επισκέπτεται ποτέ τους κουτούς ....

---Κι όμως αυτές οι θρασύτατες λολίτες του μυαλού εξαντλούν και καταναλώνουν την σάρκα και τα οργανικά συστατικά των μικρών αυτών στρατιωτών...

που γερνάνε αρρωσταίνουν και μαζεύουν όπως όλα τα θνητά έμβια ...

Τα φυλάω σε μεταλλικά κουτιά πούρων με την ενδεικτική ετικέτα "Απόστρατοι".

Κρατάω και τα ξύσματα σε καπάκια καφέδων για να τα τρίψω με τα δάκτυλα απαλά σαν φόντο σκαριφημάτων την ένταση περιγράμματος μορφωμάτων.

Αξίζουν περιποίηση και τιμή αυτοί οι Invalides της σχεδιαστικής δουλιάς μας μερικά έχουν πάρει και ονόματα:

ο Μύξας, η Χαζιένγκω, ο Έλμερ Φάντ, ο Πατατούφας, η Ντολόρες, ο Καριόλης, η Άρπυια, η Σύρμω κ.α.

Όταν όμως παίρνει χαρακτηριστικά από λυσάρι ή μιας μορφής ρετσέτας με την προπαίδεια από το 11 έως το 19 στην επιφάνεια του αποκτά πολύπλοκες ιδιότητες πέραν αυτών του βιαστή λευκών σελίδων.

Σε πρόσφατη φωτογραφία φαίνεται αυτός ο "σκαμπουλουνιάρης σκονάκιας" της γερμανικής Lyra λίγο πριν αποστρατευθεί έχει ηλικία πέραν των εικοσιπέντε ετών και ήταν εύρημα της κόρης μου Εύας μαθήτριας τότε της δευτέρας δημοτικού.

Η ξύλινη σβούρα αποτελεί πάντα ένα ευχάριστο σύντροφο των διαλειμμάτων όταν την χρονομετρούμε να περιδιαβαίνει την σκληρή επιφάνεια του σχεδιαστήριου.

Πόσοι άραγε θυμούνται το δικό μας κομπιουτεράκι τσέπης τον λογαριθμικό κανόνα ???????

________

 

* αποφάσισα να εκθέσω βιβλία αντικείμενα εργαλεία, που με συντρόφεψαν στην διάρκεια του βίου μου ο οποίος διανύει πλέον την ζώνη του λυκόφωτος.

** Μουλέν Ρούζ η δραματική ζωή του Ανρί Τουλούζ Λωτρέκ του Πιέρ Λά Μύρ εκδόσεις Ίκαρος 1954)

*** Η θεωρία του βαδίσματος του Ονορέ ντε Μπαλζάκ εκδόσεις Πατάκη 2015

 

 

Σχόλια