Όταν αγριεύουν οι πολύ σοσιαλιστές…

…Αυτά γίνονται… Οπως η καταβύθιση του σκάφους της Green Peace στο λιμάνι του Οκλαντ, στην Νέα Ζηλανδία, το 1985 από την Γαλλική πολύ σοσιαλιστική κυβέρνηση του επίσης πολύ σοσιαλιστή Φρανσουά Μιττεράν με υπουργό εθνικής Αμυνας της Γαλλίας έναν άλλο πολύ σοσιαλιστή: τον Σαρλ Ερνί… Ας αφήσουμε, τον φίλτατο Στέφανο Πάντο (αυτός δεν είναι ούτε πολύ ούτε λίγο σοσιαλιστής...) να μας αφηγηθεί τα ανδραγαθήματα των Γάλλων πολύ σοσιαλιστών…

 

Δεν ξεχνάμε…

Ιούλιος 1985…οι Γάλλοι πράκτορες της γαλλικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών (DGSE) βομβαρδίζουν και βυθίζουν στο λιμάνι του Όκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία, το πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior.

Η βύθιση του πλοίου της Greenpeace έγινε από πράκτορες της Γαλλίας, με εντολή του Φρανσουά Μιτεράν.

Η οργάνωση Greenpeace διαμαρτυρόταν για τις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές.

37 χρόνια συμπληρώνονται από τη βύθιση του ιστορικού πλοίου Rainbow Warrior της Greenpeace από Γάλλους πράκτορες στο λιμάνι του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.

Ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για τη Greenpeace, το οποίο όμως έφερε την οργάνωση και την προστασία του περιβάλλοντος στο προσκήνιο.

Τη νύχτα της 10ης Ιουλίου 1985, το Rainbow Warrior, ο «Πολεμιστής του Ουράνιου Τόξου» (το όνομα του πλοίου προήλθε από έναν ινδιάνικο μύθο), ανατινάχθηκε με δύο νάρκες που είχαν τοποθετηθεί εξωτερικά στο κύτος του, με αποτέλεσμα ο φωτογράφος της οργάνωσης Φερνάντο Περέιρα να παγιδευτεί στην καμπίνα του και να πνιγεί.

Το πλοίο επρόκειτο να ξεκινήσει για ένα ταξίδι διαμαρτυρίας, μαζί με πολλά άλλα σκάφη πλοία από τη γύρω περιοχή, προς το κοραλλιογενές νησί Μορουρόα του Ειρηνικού, όπου πραγματοποιούνται οι γαλλικές πυρηνικές δοκιμές.

Αν και οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακάλυψαν αμέσως ενδείξεις για ανάμιξη των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, το Παρίσι αρνήθηκε αρχικά την ευθύνη.

Όμως τρεις μήνες αργότερα, έπειτα από δημοσιεύματα του γαλλικού και βρετανικού Τύπου, η κυβέρνηση της Γαλλίας του σοσιαλιστή Μιτεράν αναγκάστηκε να παραδεχτεί τις ευθύνες της και ο τότε υπουργός Αμυνας Σαρλ Ερνί παραιτήθηκε.

Δεν ξεχνάμε…

 

 

Σχόλια