Obs: Τι είναι το Predator, το spyware που προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση;

Παραθέτουμε αυτό το κείμενο, μεταφρασμένο από τον ιστότοπο Obs, που επιχειρεί μία επιγραμματική αναφορά στο γνωστό ζήτημα των …επισυνδέσεων… Το άρθρο είναι απλά καταδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται εκτός συνόρων για το ζήτημα, που στο εσωτερικό της χώρας το τρώει το μαύρο σκοτάδι από την ιερά συμμαχία της …’αντικειμενικότητας’.




Αυτό το spyware χρησιμοποιήθηκε για να κατασκοπεύσει ένα ευρωβουλευτή και δημοσιογράφους σε μια υπόθεση που συγκλονίζει αυτήν την περίοδο την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά το λογισμικό και η εταιρεία του Cytrox, προσκείμενη στο Ισραήλ, έχουν ήδη καρφιτσωθεί, ιδίως για την παρακολούθηση ενός αντιπάλου στην Αίγυπτο.

Το Predator συνεχίζει να συζητιέται και είναι η σειρά της Ελλάδας να βρεθεί στο επίκεντρο. Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε αυτό το spyware για να κατασκοπεύσει τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη και αρκετούς δημοσιογράφους. Στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, ο Θανάσης Κουκάκης, δημοσιογράφος που ειδικεύεται σε υποθέσεις διαφθοράς, εμφανίστηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας την Τρίτη 16 Αυγούστου.

Ο δημοσιογράφος είχε καταγγείλει νωρίτερα την παρακολούθησή του το 2020 από τις υπηρεσίες πληροφοριών προτού ανακαλύψει ότι το τηλέφωνό του είχε δεχθεί επίσης επίθεση από το παράνομο λογισμικό Predator το 2021. Μια ιστορία κατασκοπείας παρόμοια με αυτή που οδήγησε στην αναφορά του Citizenlab για το Predator, που δημοσιεύτηκε στο τέλος του 2021: στις 16 Δεκεμβρίου, το ερευνητικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Τορόντο αποκάλυψε ότι αυτό το λογισμικό είχε καταστήσει δυνατή την κατασκοπεία του αντιπάλου και πρώην προεδρικού υποψηφίου στην Αίγυπτο Ayman Nour και ενός ανώνυμου εξόριστου δημοσιογράφου, επίσης Αιγύπτιου.

Νεφελώδεις καταβολές

Αυτό το λογισμικό κατασκοπείας είναι ένα ιδιαίτερα τρομερό όπλο: σας επιτρέπει να κατασκοπεύετε ένα άτομο που δεν αφήνει σχεδόν κανένα ίχνος. Όπως το Pegasus, το Predator μπορεί να μπει κρυφά σε κάθε τύπο smartphone, από iPhone έως Android.

Φωλιάζοντας στα βάθη του μολυσμένου τηλεφώνου, το λογισμικό επιτρέπει την πρόσβαση σε μηνύματα, ακόμη και κρυπτογραφημένα, σε φωτογραφίες αλλά και την ενεργοποίηση του μικροφώνου και της κάμερας, ακόμη και εξ αποστάσεως.

Στην έκθεσή του, το καναδικό ερευνητικό εργαστήριο δείχνει την ευθύνη της Cytrox. Η εταιρεία, με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, ανήκει στον Ivo Malinkovsky.

Στο Διαδίκτυο, λίγες αναφορές γίνονται για αυτόν τον χαρακτήρα. Η σελίδα του στο LinkedIn φαίνεται να έχει καθαριστεί. Δεν υπάρχει άλλη αναφορά στην εταιρεία του αφού δημοσιογράφος του Vice επικοινώνησε μαζί του. Ο Διευθύνων Σύμβουλος φρόντισε μάλιστα να διαγράψει τη φωτογραφία του προφίλ του, στην οποία εμφανιζόταν πίσω από μια κούπα με το λογότυπο της Cytrox.

 

Σχόλια