Ο απολογισμός Πούτιν



Στο οικονομικό φόρουμ της Ανατολής, που πραγματοποιήθηκε στο Βλαδιβοστόκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μία συνολική αποτίμηση τόσο της τρέχουσα πολεμικής σύρραξης όσο και των ευρύτερων γεωπολιτικών συνεπειών της. Τα σημεία του απολογισμού θα περιγράψουμε επιγραμματικά:

•Στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων έχουν πραγματοποιηθεί ‘τεκτονικές’ μεταβολές, μη αναστρέψιμες… Συνεχώς αυξάνεται ο ρόλος χωρών και περιοχών, ιδιαίτερα στην Ασία και τον Ειρηνικό, που υπόσχονται πολλά στην διαμόρφωση των γεωπολιτικών συσχετισμών.

•Την ίδια ώρα, αυξανόμενη είναι η επιθετικότητα της Δύσης στην προσπάθεια να προλάβει και να ματαιώσει τις ήδη συντελούμενες αλλαγές. Οι κυρώσεις της Δύσης απειλούν την παγκόσμια οικονομία σαν την επιδημία του κορονοϊού.

•Η Ρωσική οικονομία αντέχει στην επιθετικότητα της δύσης… Κάποιοι τομείς, που σχετίζονται με εισαγωγές από την Δύση αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα… Η Ρωσία ήδη προσανατολίζεται σε νέες αγορές και περιοχές, όπως π.χ. το Ιράν.

•Αποτέλεσμα της Δυτικής πολιτικής είναι και η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, που μπορεί να επιδεινωθεί. Η Μόσχα φροντίζει να μην παρεμποδισθεί στο ελάχιστο η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία…

•Η Ρωσία θα προμηθεύει κανονικά την Γερμανία με φυσικό αέριο, μόλις επισκευασθεί η βλάβη στον αγωγό Nord-Sream 1. Τόσο η βλάβη όσο και η καθυστέρηση της επιδιόρθωσής της είναι αποτελέσματα των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας. Η επισκευή της τουρμπίνας σημαίνει, πως την επόμενη μέρα ο αγωγός θα στέλνει φυσικό αέριο…

•Αν η Δύση επιβάλλει πλαφόν στις τιμές του Ρωσικού αερίου θα σταματήσουν αμέσως οι εξαγωγές προς την Δύση. Αποτέλεσμα θα είναι η τεράστια αύξηση των τιμών του στην Δυτική Ευρώπη ενώ η Ρωσία δεν έχει πρόβλημα διάθεσής του σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

• Η Ρωσία  εμπιστεύεται την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ)… Όμως δεν έκανε καλά  που δεν ανεφέρε την ευθύνη της Ουκρανίας για την συνέχιση των βομβαρδισμών της περιοχής του Ζαπορίζιε.

Σήμερα, έξη μήνες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης και έχοντας κατανοήσει τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης, έχουμε την δυνατότητα να αξιολογήσουμε πιο ψύχραιμα τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου… Είναι ξεκάθαρο, πως σχετίζονται όχι μόνο με τα παρόντα αλλά και τα μέλλοντα στην περιοχή και τον κόσμο…

  

Σχόλια