Τα καημένα τα... σύννεφα!

…’Εκπληκτος’ και ο φίλτατος Νίκος Μητσιάλης, όπως και εμείς περιγράφει και εξηγεί την έκπληξή του μπροστά στα συμβαίνοντα εις τας Βρυξέλλας… Εχουμε μείνει όλοι με το στόμα ανοιχτό... 

 



Εκεί στις Βρυξέλλες και όχι μόνο, δηλώνουν πως πέφτουν απ’ τα σύννεφα με αυτά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με το Qatargate και τη σύλληψη της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού και εκ των αντιπροέδρων του σώματος, Εύας Καϊλή. Μια «πτώση» που φυσικά δεν είναι και η πρώτη...

Και εύλογα αναρωτιέται ο πάσα ένας πώς αυτά τα καημένα τα σύννεφα αντέχουν το βάρος τόσων πολλών ανήξερων! Πάντως όλοι αυτοί, που μόλις ενημερώθηκαν για τη «χαμένη αξιοπιστία» του ιερού των Βρυξελλών, προσγειώθηκαν ανώμαλα στον άγνωστο γι’ αυτούς κόσμο του lobbying που κατοικοεδρεύει και εργάζεται στο τρίγωνο Βρυξέλλες-Λουξεμβούργο-Στρασβούργο!

Μας παραμυθιάζουν, όταν «νομίμως» μπορούν να έρχονται σ’ επαφή με τους 12.000, λομπίστες, πλασιέ προώθησης «αιτημάτων» πολυεθνικών, ΜΚΟ και λοιπών ευαγών ιδρυμάτων! Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες ο παραπάνω αριθμός απηχεί μόνο τους καταχωρημένους στα επίσημα κιτάπια της ΕΕ, όταν υπάρχουν 25.000 λομπίστες που δρουν στις Βρυξέλλες, με ετήσιες δαπάνες για την «προώθηση» του lobbying που συνολικά ξεπερνούν ακόμα και το 1,5 δισ. ευρώ!

Τρελά πανηγύρια, δηλαδή, μιας καλοστημένης μηχανής, που μόνο από κάποια τυχαία «βλάβη» της είναι δυνατόν να βγει στην επιφάνεια κάποιο «μικροποσό», όπως στη περίπτωση της κ. Εύας Καϊλή και των υπολοίπων συντελεστών της υπόθεσης.

Σε μία έκθεση που δημοσίευσαν δύο ανεξάρτητοι οργανισμοί έρευνας lobbying, η Health Action International και η Corporate Europe Observatory (CEO), υποστηρίζουν ότι κάθε χρόνο το φαρμακευτικό lobbying δαπανά 40 εκατομμύρια ευρώ μόνο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά του!  

Στα πλαίσια αυτά και η συζήτηση για τα 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer. Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σημείωσε την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημοσιοποιήσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο της κ. Φον ντερ Λάιεν στις διαπραγματεύσεις της με τη Pfizer.

Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται από τα μηνύματα που φέρεται να αντάλλαξε η Φον ντερ Λάιεν με τον Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, για την εξασφάλιση δόσεων εμβολίων Covid, όπως ανάφεραν οι New York Times τον Απρίλιο του 2021. Σε απάντηση, η Κομισιόν διατείνεται πως «Σβήστηκαν τα sms»! «Η Κομισιόν «έχασε» τα μηνύματα μεταξύ φον ντερ Λάιεν-Μπουρλά για τα εμβόλια» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Ναυτεμπορικής της 29/6/22!

Όμως το φαρμακευτικό lobbying δεν είναι το μόνο που επενδύει υψηλά ποσά χτίζοντας σχέσεις «αμοιβαίας εκτίμησης» με υψηλόβαθμους αιρετούς και με  γραφειοκράτες των Βρυξελλών! Σύμφωνα με το Statista, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας το 2019 έγινε η υψηλότερη επένδυση, από την Google περίπου 6 εκατ., ένα εκατ. λιγότερο από τη Microsoft, περίπου τα μισά από το Facebook, την Bayer και την ExxonMobil.

Τα παραπάνω είναι ένα ελάχιστο δείγμα από το χρυσοφόρο lobbying, το οποίο όμως εκείνοι που «ζουν» στα σύννεφα μόνο όταν βγουν τα «λύματα» στην επιφάνεια, μόνο τότε, έκπληκτοι υποτίθεται, ανακαλύπτουν! Σημαντικό μέρος από αυτούς τους «ανήξερους», όταν αποσύρονται ως αιρετοί ή γραφειοκράτες από την ενεργό υπηρεσία της ΕΕ, προσλαμβάνονται από πολυεθνικούς κολοσσούς ως λομπίστες!

Αντιπροσωπευτικός τύπος αυτής της ξεχωριστής κατηγορίας λομπιστών ο Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο,  που, στη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Κομισιόν (2004-2014), διατηρούσε στενές επαφές με την Goldman Sachs. Μετά την αποστρατεία του και με εύφημον μνείαν από την ΕΕ, προσελήφθη και επίσημα πλέον από το τραπεζικό κολοσσό εκτιμώντας τα εξαιρετικά προσόντα του!

Τα μέχρι τώρα γνωστά για το Qatargate αναφέρονται ως η κορυφή του παγόβουνου, υπονοώντας πως το μέγεθος της ευρωδιαφθοράς είναι ασύλληπτου μεγέθους. Μακάρι οι έρευνες των Βέλγων Πουαρό να μην περιοριστούν μόνο σε μερικές βαλίτσες, αλλά να επεκταθούν και σ’ εκείνους που συνήθως βρίσκονται κάτω από τα θολά νερά και πάντα στη βάση του «παγόβουνου»...

 

  

Σχόλια