'Αγλαΐσματα’ … αρμοδίων και ...ειδικών

Επιλέξαμε μερικές, λίγες περιπτώσεις κειμένων, δηλώσεων, συζητήσεων και τοποθετήσεων, που θα βοηθήσουν τους φίλους της ΦΑΙΑΚΙΑΣ να έχουν μία πιο ολοκληρωμένη άποψη για τα συμβαίνοντα... Πιο ψύχραιμη, πιο αντικειμενική... Χωρίς την επίδραση της ...τοξικής αντικυβερνητικής προπαγάνδας, που έχει κατακλύσει τα ΜΜΕ. Ολων αυτών, που έχουν βάλει στο στόχο τους το κυβερνητικό θαύμα και δεν παραλείπουν να υπηρετούν στόχους αντισυστημικούς και ανατρεπτικούς...
Αυτό είναι το υγιές νόημα των επιλογών, που κάναμε...
Για το καλό μας, δηλαδή...

 

Κώστας Καραμανλής (τέως υπουργός
μεταφορών) στην Βουλή, στις 20-2-2023 (8 μέρες πριν το έγκλημα!!!) σε απάντηση βουλευτή Μαγνησίας, που επερωτά για την ασφάλεια του τραίνου του Πηλίου:

…Είναι ντροπή και ντρέπομαι, που θέτετε θέματα ασφαλείας. Θα ήθελα να ανακαλέσετε αμέσως.

…Είναι ντροπή.

…Όταν σας εξήγησα και σας το ξαναλέω. Διασφαλίζουμε την ασφάλεια. Είστε αδιάβαστος, δυστυχώς όπως πολλοί συνάδερφοι σας. Έχετε μπερδέψει την κατάσταση.

Εκλέγεστε, όμως, στην περιοχή, οπότε δεν τιμάει ούτε εσάς να λέτε ότι δεν είναι ασφαλές το τρενάκι του Πηλίου.

…Δεν τιμάει ούτε τον ΟΣΕ, ούτε την Hellenic Train, ούτε κανέναν και θα ήθελα να ανακαλέσετε.

Αυτή τη στιγμή, οι ίδιες προδιαγραφές ασφαλείας, που ισχύουν για το δρομολόγιο π.χ. Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ισχύουν και για το τρενάκι του Πηλίου.

…Τις ίδιες προϋποθέσεις, που πρέπει να οφείλει να πληροί ο μηχανοδηγός του Αθήνα-Θεσσαλονίκη (δηλαδή πιστοποιήσεις, ιατρικές εξετάσεις), οφείλει να τις πληροί και ο μηχανοδηγός στο Πήλιο. Οπότε ο επιβάτης μπορεί να αισθάνεται το ίδιο επίπεδο ασφαλείας.

Σε όλη τη διάρκεια της τοποθέτησης ο υπουργός ήταν έξαλλος, που βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου αμφισβήτησε την ασφάλεια για το Τραινάκι του Πηλίου.

Μεγάλη ατυχία, που πέρασαν μόνον 8 μέρες μέχρι, που …λάλησε ο πετεινός… 

Γιατί, αν τις είχε κάνει πριν ένα χρόνο, πριν 6 μήνες αυτές τις δηλώσεις, σιγά που θα παραιτούνταν… Και σίγουρα θα αποφεύγαμε αυτή την επαπειλούμενη επιπλοκή με την υποψηφιότητά του… Στην ΦΑΙΑΚΙΑ ελπίζουμε να έχει …αίσιον πέρας και να τον ξαναδούμε άμεσα στον …πολιτικό στίβο.

Σπυρίδων-Αδωνις Γεωργιάδης (υπουργός ανάπτυξης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις διαβεβαιώσεις ασφαλείας του παραιτηθέντα υπουργού μεταφορών):

…Είσαι ο υπουργός Μεταφορών. Μπορείς να πας στη Βουλή και να πεις “ναι, έχουν πρόβλημα ασφάλειας τα τρένα”; Αν το πεις αυτό, δεν θα μπει αύριο άνθρωπος στα τρένα.

Είναι πιθανόν ο υπουργός να σκέφτηκε “αν εγώ ως υπουργός Μεταφορών βγω να πω ότι έχουν πρόβλημα ασφαλείας τα τρένα, αύριο τα τρένα δεν θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε απόλυτα ήρεμο κλίμα και δεν αποτελούν εκφράσεις μέσα σε κλίμα οργής και αντιπαράθεσης… Γι’ αυτό χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής και ‘διερεύνησης΄.

Κυριάκος Μητσοτάκης (πρωθυπουργός της χώρας, αμέσως μετά το έγκλημα των Τεμπών):

…Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη οφείλεται κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος…

Δεν ‘τούκατσε’ όμως και στην συνέχεια επεξέτεινε τις ευθύνες… Με μεγάλη προσοχή, όμως και περίσσια δεξιοτεχνία ώστε να μην υπάρξει ούτε νύξη για συστημικά χαρακτηριστικά του εγκλήματος στα Τέμπη.

Γιώργος Γεραπετρίτης (Παρά τω πρωθυπουργώ, και νέος επί των μεταφορών).

… πέρα από το θέμα των υποδομών, ακούω για το θέμα του προσωπικού. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, είναι προφανές ότι πάντα απαιτείται πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση του οργανισμού σιδηροδρόμων. Την τελευταία 15ετία υπήρξε σημαντική μείωση του προσωπικού. Δυστυχώς δεν είχαμε σημαντική αναπλήρωση. Πολύ μικρός αριθμός αναπλήρωσης έγινε τα τελευταία χρόνια…

Ελπίζω ο κύριος υπουργός να ΜΗΝ υπονοεί μνημονιακές ευθύνες για το μειωμένο προσωπικό των τραίνων, όπως και πολλών άλλων οργανισμών…

Εμείς στην ΦΑΙΑΚΙΑ δεν ξεχνάμε πόσο καλό μας έχουν κάνει τα μνημόνια και πάντοτε τα μνημονεύουμε. ‘Επ’ αγαθώ’, εννοείται… Ο θεός να έχει καλά τον Βόλφγκαγκ, την ‘Αγγελα και όλα τα δικά μας παιδιά, που φώναζαν… ‘Γερά Γερούν’… Και τους άλλους, που θα τα καταργούσαν τα μνημόνια σε μία μέρα με έναν νόμο… Ούτε μέρα δεν χρειάστηκαν… Σε 17 ώρες έγιναν όλα…


Γιάννης Πρετεντέρης (σχολιαστής στο MEGA και στο συγκρότημα γενικότερα)

Τι εννοούσε ο δικηγόρος του σταθμάρχη, όταν έλεγε ότι “βλέπετε το δέντρο και δεν βλέπετε το δάσος; Ότι υπάρχει δάσος που δεν το ξέρουμε;

Παραθέτουμε μέρος του διαλόγου με την Ράνια Τζίμα στο δελτίο ειδήσεων.

Ράνια Τζίμα: “Δεν έχει σημασία η σειρά των πραγμάτων. Υπάρχει συγκεκριμένη συλλογιστική. Είναι αυτό που λέει η Μαρία και συζητά τα δύο τελευταία 24ώρα όλη η Ελλάδα. Έκανε το λάθος. Ήταν μόνο αυτό; Μόνο το ανθρώπινο λάθος;”.

Γιάννης Πρετεντέρης: “Τι άλλο μπορεί να είναι;”.

Ράνια Τζίμα: “Τι άλλο μπορεί να είναι; Όλα αυτά, που δεν έχουν τοποθετηθεί για να προλάβουν το ανθρώπινο λάθος, για να μη θρηνήσουμε τόσα θύματα και τόσους νεκρούς”.

Γιάννης Πρετεντέρης: “Δεν αμφισβητούμε, πάντως, ότι το συγκεκριμένο δυστύχημα έγινε από ανθρώπινο λάθος. Δεν αμφισβητείται το ανθρώπινο λάθος”.

Όταν ο Γιάννης διδάσκει αντικειμενικότητα, καλό είναι να εισπράττουμε όλοι το μήνυμα… Εκδηλώσεις οργής σαν της Ράνιας δεν …ταιριάζουν στο γενικό επιδιωκόμενο κλίμα …νηφαλιότητας.

Αρης Πορτοσάλτε (εκ των ηγετικών στελεχών του ΣΚΑΙ)

Έχω την αίσθηση πως όταν έγινε τοναυάγιο του Εξπρές Σαμινα και χάθηκαν άνθρωποι έξω από την Πάρο εκσυγχρονίσαμε την ακτοπλοΐα. Μπήκαν καινούρια καράβια. Όταν έγιναν τρία δυστυχήματα, δύο στα Τέμπη με τους φίλους του ΠΑΟΚ και ένα με τα μαθητούδια από την Ημαθία και το τρίτο στον Άγιο Κωνσταντίνο πάλι με μαθητές, αποφασίσαμε να κάνουμε οδικό δίκτυο, φτιάξαμε σήραγγες και τρένου και δρόμων. Άρα, έπρεπε δυστυχώς να πεθάνουν… και εκεί παιδιά. Παιδιά σχολείου. Δυστυχώς. Αν μου επιτρέπετε, η θυσία είναι θυσία, έγινε, δυστυχώς. Έχω την αίσθηση ότι θα προχωρήσουμε εκτός και αν έχουμε αποφασίσει να κλείσουμε τον ΟΣΕ και πεθάνουμε το τρένο στην Ελλάδα

Παύλος Τσίμας (επίσης σχολιαστής στον ΣΚΑΙ)

κάποτε έγιναν τα δύο ατυχήματα στα Τέμπη με τα πούλμαν και δόθηκε η ευκαιρία να γίνει μια υπέροχη εθνική οδός. Ελπίζω τώρα με αυτό το ατύχημα να φτιάξουμε και ένα υπέροχο και σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο…

Δεν θα σχολιάσουμε το τελευταίο σχόλιο, γιατί είναι τόσο ξεκάθαρο, που κάθε πρόσθετο περιττεύει. Πώς μας ήλθε στο νου ο λόγος του ποιητή: Αχ πούσαι νιότη πούδειχνες πως θα γινόμουν άλλος

Σημασία πάντως έχει, ότι ο ΣΚΑΙ έχει το μερίδιο του λέοντος στην συμβολή για την πλήρη και αδέκαστη αποκατάσταση της αλήθειας…

Δεν πρέπει να παραλειφθεί ο διαδικτυακός διάλογος μεταξύ των κ.κ. Γρηγόρη Ψαριανού (τελευταία στάση, μετακλητός παρά των αντιπροέδρω), Αρη Πορτοσάλτε (προαναφερθείς) και Αννας-Μαρίας Λογοθέτη (έγκριτη παρουσιάστρια του ‘τρία, δύο ένα’ στην TV παλιότερα και τώρα εκ των πιο φανατικών influencers της ΝΔ).

Στην διάρκεια του διαλόγου ο κ. Γρηγόρης παρουσιάζει την ρηξικέλευθη και επαναστατική πρόταση της μεταφοράς των εκλογών για τον Σεπτέμβριο, προκειμένου …να έχουν γεμίσει τα ταμεία από τον τουρισμό και να μην χάσει ο Μητσοτάκης… Πρόταση, που απευθύνεται στα …ευφυέστερα των στελεχών της κυβέρνησης, που προφανώς θα πρέπει να υιοθετηθεί πάραυτα.

Συγκλονίζει η παρεμβολή οπαδού του κυρίου Αρη, που εκφράζοντας την συντριπτική πλειοψηφία των υγιώς σκεπτομένων, διατυπώνει με παρρησία την άποψη, πώς … δεν μπορεί για ένα «κωλοτρένο» να πέσει ο Μητσοτάκης

Λίγες μέρες πριν και επ’ ευκαιρία διαδηλώσεων έξω από την Hellas train, ο κύριος Γρηγόρης είχε αποστομώσει τους συμμετέχοντες, με χαρακτηριστικό υψηλό πολιτικό ήθος, ως εξής: Τα ζώα, οι κρατικοδίαιτοι χαφιέδες, αντί να φωνάζουνε στον ΟΣΕ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κάνουν πορεία στην Hellenic Train…

Κλίνοντας την σύντομη παράθεση δηλώσεων και σχολίων επιθυμούμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας, που υπάρχουν τέτοια στελέχη στον χώρο της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, που μπορούν και καταφέρνουν με μία τους κουβέντα να …σε ‘ηρεμήσουν’ και να σε γεμίσουν αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον της χώρας…

Μετά από αυτά και πολλά παρόμοια (έχουν γραφτεί και ειπωθεί μαργαριτάρια ων ουκ έστιν αριθμός) μας είναι αδιανόητη… η κινητοποίηση ολίγων αντιδραστικών, που συνεχώς διαμαρτύρονται, όπως θα έλεγε και ο μακαρίτης ο Χάρρυ Κλυν.



Το μόνο που θα συνιστούσαμε -και αυτό υπερβολικό- είναι να μην χρησιμοποιήσετε για μερικές μέρες το …τραινάκι του Πηλίου. Γιατί όπως είχε πει ο ...αρμόδιος πριν από 8 μέρες από το έγκλημα των Τεμπών… το τραίνο του Πηλίου έχει της ίδιας ποιότητας ασφάλεια με όλο το υπόλοιπο δίκτυο!!!

 

 

 

Σχόλια